Steg 1

Velg en bærbar eller stasjonær Mac og trykk på "Konfigurer og kjøp."

Finn din Mac
 

Steg 2

På siden for tilpassing får du mulighet til å velge oppgraderinger som er tilgjengelig for den aktuelle Mac-modellen.
 

Steg 3

Når du er ferdig med å bygge Macen din, klikker du på knappen "Legg i handlekurv."
 

Vi hjelper deg!

Under kan du lese mer om hva de ulike delene i Macen betyr. Du kan også kontakte ekspertene våre på chat. Vi bygger gjerne en Mac som passer for deg.

 


Hva kan jeg oppgradere?

Velg prosessor

Konfigurer din Mac med en hurtigere prosessor. Desto kraftigere prosessor, desto hurtigere får din Mac ting gjort. 

Les mer om prosessor

 

Velg minne (RAM)

Jo mer minne det er i Macen, jo flere apper kan du bruke samtidig, og jo bedre ytelse får appene.

Les mer om minne

 

Velg lagringsplass

Alle Macer kan oppgraderes med lynrask SSD-lagring, slik at du får bedre ytelse og mer plass til å lagre dokumenter, bilder, musikk, videoer og apper. 

Les mer om lagringsplass

 

Velg tastatur

På alle konfigurerede maskiner kan du velge hvilket språk tastaturet skal være på.

 

 

 

Om prossesor

Hva gjør den?

En god måte å tenke på prosessoren er at den er «hjernen i maskinen». Det er den som utfører alle oppgaver i operativsystemet og appene du kjører. Hvor kraftig eller rask prosessoren er avgjør derfor hvor tunge programmer og oppgaver Macen din takler.

De fleste Macene kommer i dag med Intel Core-prosessor. Dette er den vanligste typen prosessor på de beste datamaskinene, enten det gjelder Mac eller PC. Forskjellen på prosessoren mellom de ulike modellene ligger i betegnelsen, enten i3, i5, i7 eller i9. Og hvor mange kjerner prosessoren har, enten dobbeltkjernet, firekjernet, sekskjernet, åttekjernet eller tikjernet. Jo høyere i-betegnelse og kjerner som står oppført, desto kraftigere eller raskere er prosessoren.

 

Hva passer til mitt bruk?

En tokjernet i3-prosessor passer godt til enkel bruk som nettsurfing, mail, musikkavspilling og tekstbehandling.

En tokjernet i5-prosessor passer godt til alt over, men også enkel video- og bilderedigering i de medfølgende appene, som iMovie og Bilder.

Skal man bruke Macen primært til å kjøre flere tunge programmer samtidig, mye spilling eller videoredigering, så bør man opp på firekjernet i5-prosessor eller bedre.

 


 

 

Om minne (RAM)

Hva gjør det?

Minne (RAM) kan kort forklares som mengden lagringsplass prosessoren har for å midlertidig lagre informasjon om programmer, for å raskere utføre oppgaver. Jo mer minne, jo mer informasjon kan prosessoren lagre underveis, slik at flere og tyngre programmer kan kjøre samtidig og problemfritt.

Hva passer til mitt bruk?

Ingen av Macen kommer med mindre enn 8 GB med minne. Dette passer godt til normal bruk og daglige oppgaver som e-post, tekstbehandling og surfing på nettet – samt til mer avanserte oppgaver som å redigere bilder, lage illustrasjoner og utarbeide presentasjoner.

Hvis du jobber på store prosjekter i avanserte apper som Logic Pro X eller Final Cut Pro X, og vet at Macen skal brukes til mer avansert bruk enn det over, med flere tunge programmser samtidig, så vil 16 GB eller mer utgjøre en betydelig forskjell.


 

 

Om lagringsplass

Hvilke typer lagringsplass?

Det finnes 3 ulike typer lagringsplass til Macene.

Serial ATA-harddisk: Fordelen med en ATA-harddisk er at den har stor lagringskapasitet til en forholdsvis lav pris. Bakdelen er at de er mindre stillegående og består av bevegelig deler, noe som gjør at de er tregere og utsatt for skade enn SSD.

SSD: Fordelen med SSD er at alle dataene lagres elektronisk og har ingen bevegelige deler. Det gjør at SSD er ekstremt rask, stillegående og tåler mer. Du vil merke at det går mye raskere å starte Macen, åpne apper og bla i bildebibliotek. Bakdelen er at teknologien er ganske ny og koster mer å produsere, og lagringskapasiteten er derfor mindre og dyrere å oppgradere enn Serial ATA.

Fusion Drive: Fordelen med Fusion Drive er at den har det beste fra begge verdener; ytelsen til SSD og lagringskapasiteten til en standard harddisk. Fusion Drive kombinerer begge lagringstypene, hvorav filene man bruker ofte automatisk flyttes til SSDen for å gi raskere tilgang og oppstart, i mens sjeldne brukte filer flyttes til harddisken for å maksimere lagrinsplassen. Alt administreres av Macen selv. Bakdelen er som punktene over; altså at standard harddisken inneholder mekaniske deler og er utsatt for skade, og lagringsplassen i SSDen er lavere.

 

Hva passer til mitt bruk?

Alle bærbare Macer og enkelte stasjonære kommer med SSD-lagring som standard. Dersom du allerede abonnerer på musikk- eller streamingtjenester og ikke kommer til å ha store musikk- og videobibliotek lagret for avspilling uten internett, så er 128 GB og 256 GB ofte nok. Ønsker du derimot å ha store mediabibliotek, liker å ta bilder eller skal bruke apper som lager store prosjektfiler (Final Cut, Photoshop), så bør du vurdere å oppgradere til mer lagring så du har mer plass til dokumenter, bilder, musikk, video og apper.

Alle iMac og enkelte andre stasjonære kommer som standard enten med en Serial ATA-harddisk eller Fusion Drive, begge med lagringplass som er tilstrekkelig for de fleste. Trenger du størst ytelse i alt du gjør bør du oppgradere til en SSD, for det vil være en merkbar forskjell fra en Serial ATA. Velg Fusion Drive om du trenger både mye lagring og ytelse. Da får du SSD-lagring nok til å lagre viktige macOS-filer og -apper for en rask oppstart, nok til å vekke maskinen fra dvale nesten umiddelbart og til å starte apper og filene du bruker oftest.