Tilbake til Ekspertise

Apple Watch og EKG. 


Oppdatert: Desember 2022


Bli kjent med hvordan Apple Watch og EKG fungerer! 

Vi elsker Apple Watch for alle grunner den hjelper oss til å komme i bedre form og holde øye med helsen vår. Alt fra hvor mange skritt man tar, når det er på tide å reise seg og strekke litt på bena til ett minutts pustepauser for å senke pulsen. Med EKG kan den bli et enda viktigere verktøy for mange.

Slik fungerer det

EKG er en forkortelse for elektrokardiogram og er en test som måler rytmen og styrken på de elektrise signalene eller elektriske spenningsforskjellene som skjer i hjertemuskulaturen når hjertet ditt arbeider. EKG-appen på Apple Watch Series 5 og nyere lager et elektrokardiagram liknende en EKG-måling med én avledning*, og kan indikere om hjerterytmen din slår i et normalt mønster og de øvre og nedre hjertekamrene slår i takt (sinusrytme) eller om det er tegn til uregelmessigheter (atrieflimmer).

Best av alt, resultatet lagres automatisk i Helse-appen på din iPhone og du kan dele resultatet med legen din for å snakke om helsen din i større detalj. 

 

 

Kom i gang med EKG-appen.

For å bruke EKG-appen og din Apple Watch Series 5 eller nyere, sjekk først at du har oppdatert iPhone til iOS 12.2 eller nyere og Apple Watch til watchOS 5.2 eller nyere.

Etter oppdateringen, åpne Helse-appen på din iPhone og fullfør konfigureringen for EKG. Ønsker du å fullføre dette på et senere tidspunkt eller ikke ser en forespørsel, trykk på Helsedata -> Hjerte -> Elektrokardiografi, og følg instruksen på skjermen.

 

Slik bruker du EKG-appen

I tillegg til å varsle deg så kan du når som helst ta et EKG. For å gjøre dette, åpne EKG-appen på din Apple Watch og pass på at du hviler / støtter armen med klokka på noe, som et bord eller fanget ditt.

 

 

Med den andre hånden, hold fingeren på krona på siden av klokka imens den teller ned fra 30. Du trenger ikke å trykke inn krona. Slipper du krona så starter den nedtellingen på nytt.

 

 

Vent så til den har telt ned og resultatet ditt dukker opp på skjermen. Herifra kan du legge til notater, som symptomer eller hva du gjorde før du kjente ubehaget, og deretter trykke du på Ferdig.

 

 

Ting du bør vite

* Om EKG-måling: Hos legen din er det vanlig å ta EKG med tolv avledninger. Apple Watch og EKG-appen kan ta en EKG-måling som ligner EKG med én avledning. Det betyr at den kan gi informasjon om puls, rytmen og klassifiseringen AFib, men den er ikke ment som en erstatning til helsepersonell eller kan oppdage og diagnotisere hjertefeil, som til eksempel hjerteinfarkt, slag, blodpropp, høy blodtrykk med mer. Hvis du ikke føler deg bra eller har andre symptomer bør du umiddelbart ta kontakt med din legen eller helsepersonell.

Om EKG-appen: EKG-appen og varslinger er kun tilgjengelig i land hvor funksjonen er tillat. Har du tenkt til å reise eller planlegger å bruke EKG-funksjonene i et annet land, kan du se om de er tilgjengelige her.