Gode råd om iPad for barn.

Det er ikke for ingenting at iPad har blitt et så populært produkt blant barnefamilier. iPad er hendig og kan være med overalt. Den har en engasjerende skjerm og potensielt timesvis med underholdning. Det betyr allikevel ikke at all bruk er god bruk. Spesielt om barna blir passive tilskuere til det som skjer på skjermen. Heldigvis byr iPad på så mye mer enn bare underholdning!

 

Gode råd om iPad for barn.

Det er ikke for ingenting at iPad har blitt et så populært produkt blant barnefamilier. iPad er hendig og kan være med overalt. Den har en engasjerende skjerm og potensielt timesvis med underholdning. Det betyr allikevel ikke at all bruk er god bruk. Spesielt om barna blir passive tilskuere til det som skjer på skjermen. Heldigvis byr iPad på på så mye mer enn bare underholdning!

 

Gode råd om iPad for barn.

Det er ikke for ingenting at iPad har blitt et så populært produkt blant barnefamilier. iPad er hendig og kan være med overalt. Den har en engasjerende skjerm og potensielt timesvis med underholdning. Det betyr allikevel ikke at all bruk er god bruk. Spesielt om barna blir passive tilskuere til det som skjer på skjermen. Heldigvis byr iPad på så mye mer enn bare underholdning!

 

HVORFOR IPAD FOR BARN?

Der hvor vi voksne grugleder oss til å få ny teknologi i hus, har barn og unge i dag en helt annen iboende letthet til teknologi enn generasjonene før.

«De er nysgjerrige, kreative og løsningsorienterte i prosessene rundt det å skape og utvikle. Dette er ferdigheter som etterspørres i fremtidens yrker, og som kan utvikles og trenes på med en iPad.», forteller Inger Lise, pedagogisk veileder i Eplehuset.

Som utdanningseksperter veileder våre pedagoger barnehager, skoler, lærere og foreldre om hvordan bruke iPad. De opplever at både barn og voksne er godt kjent med iPad som et underholdningsverktøy, gjennom blant annet barne-TV, YouTube og spill, men ikke like godt som et pedagogisk utdanningsverktøy. I følge dem er det nemlig mange positive aspekter knyttet til det å la barn utforske og trene på ferdigheter på iPad.

«iPaden åpner opp en helt ny verden for læring og utvikling. I tillegg til den fagspesifikke kunnskapen som kan formidles på gode måter her, er iPaden et supert utgangspunkt for sosial trening og digital danning.», forteller Inger Lise, pedagogisk veileder i Eplehuset.

Som eksempel trekker de blant annet fram appen Puppet Pals, hvor barn kan uttrykke seg gjennom figurer i et digitalt rollespill.

Du finner flere av deres tips til apper her >

 

"Det er mange positive aspekter knyttet til det å la barn utforske og trene på ferdigheter gjennom iPad."

 

"Det er mange positive aspekter knyttet til det å la barn utforske og trene på ferdigheter på iPad."

 

Uansett hvor gammel barnet er - la barnets introduksjonen til iPad være sammen med voksne.

 

HVOR GAMMEL BØR BARNET VÆRE?

En helt klar aldersgrense er vanskelig å sette. Barn og familier er forskjellige. Det er du som kjenner barnet ditt best og vet når det kan være tid for å introdusere en iPad.

Etter vår erfaring er det mye viktigere at barnets introduksjon til iPad gjøres sammen med voksne, og at foreldre engasjerer seg i hva barnet gjør på iPaden - uansett alder. Gjerne med spill og apper som lar barnet være aktiv i egen læring.

"For de helt yngste kan det gjøres med apper som lar dem utforske mange av de samme tingene som de fysiske lekene gjør. F.eks. det å lese en fin fortelling på iPaden eller utforske bilder og lyder av husdyr og aktiviteter for å utvikle språk og forståelse.», forteller Marte, pedagogisk veilder i Eplehuset.

Her trekker de fram Fantorangen-appen fra NRK. Appen er spesielt tilpasset for barn fra 2-4 år. I den kan du og barnet ditt leke og lære om blant annet tannpuss, leggetid eller synge om dyrene.


Etterhvert som barnet blir eldre anbefaler våre pedagogiske veileder spill og apper knyttet til opplevelser som barna husker, som lar dem være kreative på ulike måter og uttrykke seg med egenprodusert materiale.

«De kan tegne i Sketches school, lage podcast og komponere melodier i Garageband, skrive bøker i Pages, skape filmer i Clips eller Puppet Pals, skape nye verdener i Minecraft i samarbeid med andre på tvers av landegrenser - eller til og med lære seg nye språk i Duolingo. Mulighetene er mange!», legger Marte til.

Du finner flere av deres tips til apper her >

 

"For de helt yngste kan det gjøres med apper som lar dem utforske mange av de samme tingene som de fysiske lekene gjør."

 

"For de helt yngste kan det gjøres med apper som lar dem utforske mange av de samme tingene som de fysiske lekene gjør."

 

Kombiner iPad med fysiske spill og leker som lærer dem å tegne, skrive, kode - og masse mer.

 

HVOR FINNER JEG TILPASSEDE APPER?

Om du har åpnet App Store på din egen iPad og ikke umiddelbart sett noe som du tror kan passe for ditt barn; det er ikke så rart. Ved første øyekast er App Store skreddersydd eldre barn og voksne med fokus på underholdning, kreativitet, produktivitet og apper du har lastet ned tidligere. Men da er det greit å vite at App Store har seksjoner som passer for alle alder - og en helt egen seksjon bare for barn.

I App Store
Fra hovedsiden i barneseksjonen finner du innhold for yngre barn og sider delt inn etter aldersgruppe. Aldersgruppene er kategorisert på følgende måte: 5 og under, 6-8 og 9-11.

I tillegg har alle apper og spill i App Store, enten de ligger i barneseksjonen eller ikke, en nedre aldersgrense så du kan vurdere om appen egner seg for ditt barn. Dette er særlig til god hjelp for eldre barn. Aldersgrensen står beskrevet på hovedsiden til hver app og spill.

Her kan du lese beskrivelsen av de ulike aldersgrensene >


Andre steder
Vi anbefaler alle å besøke Barnevakten.no sine sider. Her finner du mange gode råd om spill og apper.
Barnevakten.no er en ideell stiftelse og en ledende organisasjon som formidler kunnskap og råd om barn, unge og medier. Forankret i relevant forskning og bred erfaringsbasert kunnskap, anmelder Barnevakten.no løpende nye spill og apper.

Vi anbefaler også deres webinarer hvor de lærer barn og foreldre godt nettvett.

Se Barnevakten.no sine anmeldelser >

Se Barnevakten.no sine webinarer >

 

I App Store finner du spill og apper delt inn etter aldersgruppe.

 

FORELDREKONTROLL: HVORDAN ADMINISTRERE IPADEN?

Når du føler at barnet er stor nok til å sitte med iPaden alene, eller til og med har sin egen, da er det behov for å administrere iPaden. Fordi selv om iPad er både underholdene og lærerik - helt frie tøyler er sjeldent en god ting.

I barneseksjonen i App Store finner du en god artikkel som hjelper foreldre å administrere barnets bruk av iPad. Vi har gjengitt noen av tipsene under her, men vi anbefaler også at du sjekker ut artikkelen for en mer detaljert veiledning.

Foreldreveiledning til App Store >


«Som foreldre har du muligheten til å bestemme hva barna dine kan gjøre på iPaden. Konfigurer Skjermtid for å begrense hvilke apper barna kan bruke, hva slags innhold de har tilgang til, og hvilke innstillinger de kan endre.», deler Inger Lise.

Med Familiedeling aktivert kan du som foreldre også godkjenne alle kjøp som utføres av en barnekonto. Da gir du barnet muligheten til å teste ut egne valg, samtidig som du hele veien har kontroll over hva som faktisk ender opp på iPaden av spill og apper.

Les mer om Skjermtid >

Les mer om Foreldrekontroll >


Verktøy for foreldrekontroll som Skjermtid og Familiedeling bør allikevel bare på ses på som et supplement. Det erstatter ikke den store verdien det er i engasjere seg sammen, mener våre pedagogiske veiledere.

«Det å kunne begrense tilgang er vel og bra, men sett av tid til å lære deg litt om hva barnet ditt gjør på iPaden. Sett deg ned sammen med dem og få dem til å fortelle deg hva de liker med iPad, ulike apper og hvordan de bruker dem. Det kan gi deg mye verdifull innblikk i hvordan barnet tenker.", understreker Inger Llise.

"Og hvor gøy er det ikke for barnet å få lære bort noen av sine ferdigheter til mamma og pappa?».

 

"Som foreldre har du mulighet til å bestemme hva barna dine kan gjøre på iPaden."

 

"Som foreldre har du mulighet til å bestemme hva barna dine kan gjøre på iPaden."

 

 

HVILKEN IPAD BØR JEG VELGE?

Alle iPad kommer ferdig installert med samme programvare og mange av de samme funksjonene. De har samme lange batterilevetid (kan endres i fremtiden), støtte for trådløst tastatur og Apple Pencil. De kommer også alle med kraftige prosessorer og flotte skjermer. Det gjør at du egentlig ikke kan gå feil, uansett hvilken iPad du velger. Det er allikevel noen elementer som det kan være lurt å tenke gjennom før du går til innkjøp.

Skjerm
For de minste - og om flere skal bruke iPaden samtidig - er det godt om skjermen er litt større. Her kan det derfor være lurt å velge en iPad eller iPad Air fremfor en iPad mini.

 

Lagringsplass
Om alle i familien skal dele én iPad, tenk gjennom hvor mye lagringsplass dere trenger - ikke bare her og nå, men også om noen år. Skal dere ha hele familiens bildebibliotek på den? Ønsker dere å lagre filmer og serier på den som skal spilles av offline på ferie? Da kan det være lurt å velge litt mer lagring enn 32 eller 64 GB.

 

Wi-Fi eller Wi-Fi og Cellular
Alle iPad har støtte for Wi-Fi, men enkelte kommer også med Cellular (krever abonnement). Om iPaden primært skal brukes på steder der du vet det er internett, f.eks. hjemme, så er de rimeligere Wi-Fi-modellene utmerkede alternativ.

Om iPaden derimot ofte skal tas med utenomhus, f.eks. på bilferier, så kan Cellular-modellene være bedre alternativ. Fordelen med Cellular er også at dere kan strømme filmer og serier på farten, og lagringsplassen blir dermed ikke like viktig.
 

En sikker anbefaling
En favoritt i barnehager og skoler er iPad og iPad Air. De har store skjermer, men er ikke så store at det er vanskelig for de minste å håndtere dem. De har kraft nok til det meste de yngste, ungdommer, og mamma og pappa har lyst til å gjøre.
Med iPad og iPad Air betaler man med andre ord ikke for mer funksjonalitet enn det de fleste barnefamilier faktisk ofte trenger.

Og så kan du heller passe på at du har det nødvendige tilbehøret familien trenger for at iPaden skal være det perfekte valget til alt dere trenger den til. Det vil gi masse mer digital begeistring!

 

Se alle iPad

 

"En favoritt i barnehagen og skolen er iPad og iPad Air."

 

"En favoritt i barnehagen og skolen er iPad og iPad Air."

 

 

HVA BØR JEG KJØPE TIL EN IPAD?

Deksel
Et deksel som beskytter ekstra godt og som gjør det enkelt for barnet å holde iPaden er noe av det første du bør kjøpe. Dekselet kan gjerne ha litt mer polstring. For de minste er det praktisk med håndtak.

 

Hodetelefoner
Det er alltid fristende å låne bort egne hodetelefoner når den samme barnefilmen jomer ut i stua eller i baksetet i bilen for endte gang, men det fraråder vi deg fra å gjøre. Hørselen til barn er mer sårbar enn voksne. Kjøp derfor hodetelefoner tilpasset for barn med begrenset maksnivå for å beskytte hørselen deres.


Tastatur
For mange vil iPaden erstatte Macen eller en PC som familiens hovedmaskin. Vi anbefaler derfor at du enten kjøper et deksel med tastatur-funksjonalitet eller et eksternt tastatur. Da får alle i familien brukt iPaden på samme måte som en datamaskin, for alle oppgaver og aktiviteter som krever det. Skrive mail, gjøre lekser, lage bursdagsinvitasjoner - bare for å nevne noe.


Stylus / Apple Pencil
Å lære seg å skrive, tegne, fargelegge, lage tankekart - det er flotte aktiviteter som kan gjøres på en iPad. Med en stylus eller Apple Pencil blir det som å ha en faktisk penn og papir foran seg, og barna kan leke og øve seg når som helst.

 

Pedagogiske spill
En flott måte å forhindre at barn sitter passive foran en iPad er å kombinere den med fysiske spill og leker. Det kan være interaktive brikker for å øve på å lese og telle, for å lære seg koding, matte og masse mer. Du finner våre anbefalinger under.

 

 

Er du usikker på hva du bør velge?

Ta turen innom en av våre butikker eller book din egen Apple-ekspert på eplehuset.no. Sammen med deg hjelper vi deg å finne det som passer best for deg og din familie.

For barn
  1. SteelSeries Nimbus+ trådløs spillkontroller
    SteelSeries Nimbus+ trådløs spillkontroller
    • Offisiell Apple-lisensiert trådløs tilkobling
    • Fungerer med tusenvis av spill på Apple-enhetene dine
    • Oppgradert ytelse på alle Apple-enheter, inkludert iPhone, iPad, iPod, Apple TV og Mac
    • Innebygd oppladbart batteri via Lightning-kabel med 50 timer batteritid på én lading
    Mer enn 10 stk. på nettlager
    På lager i flere butikker
    ×

    Lagerstatus i butikk

    Klikk på butikknavnet for å få lagerstatus for valgt butikk:

    Oppdaterer...
    kr 1 190,-
  2. Osmo Pizza Co spill for iPad
    Osmo Pizza Co spill for iPad
    • Lær om matte, penger og brøker ved å drive din egen pizzarestaurant
    • Gir barn øvelse i addisjon, subtraksjon og brøk – spillet justeres etter barnets kunnskapsnivå
    • Driv og utvikle virksomheten – gå med overskudd og invester det i utvikling av restauranten
    • Laget for barn i alderen 5 til 12 år
    3 stk. på nettlager
    På lager i flere butikker
    ×

    Lagerstatus i butikk

    Klikk på butikknavnet for å få lagerstatus for valgt butikk:

    Oppdaterer...
    Tilbudspris kr 499,- Før kr 599,-
  3. Osmo Creative spillpakke for iPad
    Osmo Creative spillpakke for iPad
    • Tre fascinerende spill i én pakke
    • Oppmuntrer til kreativ tenking mens det klekkes ut en fengslende forestilling
    • Forbedrer tegneferdigheter, inkludert proporsjoner og perspektiv
    • Stimulerer til kreativ problemløsning og lærer barna fysikkprinsipper
    2 stk. på nettlager
    På lager i flere butikker
    ×

    Lagerstatus i butikk

    Klikk på butikknavnet for å få lagerstatus for valgt butikk:

    Oppdaterer...
    Tilbudspris kr 799,- Før kr 1 199,-
iPad
iPad Air