Slik blir du en bedre mobilfotograf


Stadig flere av oss foretrekker mobiltelefonen fremfor andre tradisjonelle kameraer når noe skal foreviges. Den er alltid med, og alltid klar til å fange et blinkskudd. En som er spesielt glad i å bruke mobiltelefonen når noe skal foreviges er fotograf Morten Frølich. Her gir han deg sine beste tips for å bli en bedre mobilfotograf. 

«Nok lys er nøkkelen til de beste mobilbildene.»

 

 

For å få et best mulig utsnitt som både skaper symmetri og en interessant komposisjon bør du alltid benytte «The Rule of Thirds». Denne teknikken sier at dersom man deler et bilde inn i ni like store ruter, vil hjørnene rundt den midterste bli regnet som de mest attraktive punktene for å plassere de viktigste elementene i bildet.

Ved å benytte dette prinsippet får du et bilde som er mer interessant for øyet å se på. Du oppnår symmetri og får øyet til å «vandre» fra ulike motiver i bildet: Fra hovedmotivet – til detaljer i landskapet. Et godt utsnitt vil altså gi et mer interessant og helhetlig bilde. 

Dette rutenettet kan du enkelt benytte deg av ved å skru på «rutenett» eller «grid» i kamerainnstillingene på iPhone.

Sørg for nok lys

Dette med lys er ikke noe som er unikt for mobilkameraet. Det er viktig uansett hvilket kamera du benytter deg av. Tar du bilder utendørs er det greit å unngå direkte sollys – og i alle fall motsol. Dagslys er i alle tilfeller det beste. Det gir et mykere og mer attraktivt lys som gjør motivet finere. Tar du bilder innendørs gjelder samme prinsipp. Så lenge rommet er godt opplyst eller har tilgang til dagslys fra for eksempel viduer, ligger forholdene til rette.

Du kan også justere lysstyrken i bildet direkte i mobilkameraet. Dette gjøre du ved å fokusere (trykk på skjermen) på motivet og deretter dra «solen» som dukker opp, opp og ned for å justere lysstyrken. Dette er en svært enkel og effektiv måte å forbedre bildene på.

Komponering og beskjæring av bildet

Det viktigste å huske på under dette punktet, spesielt dersom du skal ta bilde av personer, er å unngå å kutte bort lemmer (deler av albuen, foten, hodet, armen osv.) Det kan selvsagt være vanskelig dersom du skal ta bilde av en stor folkemasse, men skal fokuset være på én eller to personer i et bilde er det viktig å ha alle lemmer innenfor den rammen du bruker for å komponere. Avhengig av om du fotograferer i helfigur, halvfigur eller headshot, selvsagt. 

Skal du bruke filter? Hold det naturlig

Å benytte seg av filtre er en enkel og god metode for å fremheve detaljer i bildene på, dersom det brukes på riktig måte. Filtre som gir god kontrast og naturlige farger i skyggene er å foretrekke, fremfor filtre som gir oransje/blå/gul/rød, som i stedet gir bildene et aldrende utseende.

Benytt en god kamera-app

VSCO er en god app som virkelig utnytter mobilkameraets potensial. Appen inneholder en rekke fine filtre, og byr på mange redigeringsmuligheter som gjør at bildekvaliteten strekker seg enda litt lenger. Blant annet kommer den med avanserte instillinger som manuell innstilling av ISO (lysfølsomhet), fokus, lukkerhastighet (hvor raskt kameraet er til å ta bilder) og hvitbalanse (riktig temperatur på bildet). Spesielt manuell innstilling av fokus kan gi mange spennende bilder.

På jakt etter kameratilbehør til din iPhone? Ta en titt i vår fotokategori.

Ta bilder i allslags vær

Ikke la regnskuren hindre deg i å ta bilder! Både naturmotiver og bilder av mennesker blir brått mer spennende og kreativt i uventede situasjoner.

Tips til feriefotografen

Enten du er på hyttetur, i Syden eller tilbringer ferien hjemme, byr sommeren på mange gode grunner til å ta frem mobilkameraet! SKal du ta mange bilder i ferien kan det være lurt å tenke over dette: 

  • Sol og blå himmel kan være utfordrende. Forsøk så langt det lar seg gjøre å unngå sollys direkte i linsen. Dette kan skape et fargeskjær du ikke ønsker å ha i bildet.
  • God steming må naturligvis dokumenteres. Dette kan gjøre på flere måter ved å ta bilde av: 1) menneskene rundt deg. 2) forholdet mellom disse menneskene. 3) Følelsene blant dem. 4) Fotografer området rundt deg, gjerne et oversiktsbilde. 5)  Hva som skjer på området.
  • Noen bilder må du rett og slett bare ta fordi motivet er så bra, et såkalt «Eye Candy»-bilde. Det trenger ikke å ligge noen spesiell historie bak; det viktigste er å ha det gøy. Vis dem rundt, eksperimenter med vinkler og innstillinger, og vær deg selv!

Denne artikkelen handlet om: