Tilbake til Ekspertise

Slik konfigurerer du en ny Mac.


Oppdatert: Januar 2023


Første gang du skrur på en ny Mac (eller etter å ha gjenoprettet en tidligere oppstartet Mac), starter Oppsettassistent automatisk opp. Den hjelper deg med alle de nødvendige trinnene for å ta i bruk den nye Macen. Det tar kort tid, og du kan velge om du ønsker å svare på alle spørsmålene eller hoppe over noen av trinnene. Hopper du over enkelte trinn kan du fullføre dem senere via Systeminnstillinger.

I denne guiden forklarer starte opp og hva trinnene i Oppsettassistent er.
 1. Start opp din Mac

Slå på Macen:

For stasjonære Macer er av/på-knappen som oftest en rund knapp på baksiden av Macen, merket med dette symbolet: 

For bærbare Macer finner du av/på-knappen helt øverst til høyre på tastaturet. For eldre bærbare Macer vil dette være en fysisk knapp merket med det samme symbolet som over, imens på nyere bærbare Macer med Touch Bar og/eller Touch ID, så er knappen helt sort og blank, uten et symbol. Den er allikevel enkel å finne, fordi det er den samme knappen som Touch ID. Disse modellene slår seg også automatisk på dersom de er koblet til strøm og man åpner lokket og trykker på hvilken som helst knapp på tastaturet eller styreflaten.


Tilbehør: Om du har kjøpt en Mac med tilbehør som eksternt tastatur, skjerm, styreflate eller mus, gjerne koble dem til og skru dem på. Annet tilbehør som trådløse printere og kamera er derimot anbefalt at du venter med til du har gått gjennom oppstartsmenyen.


Oppsettsassistenten: Og nå over til den morsomste delen av å sette opp en ny Mac; nemlig å gjøre den helt personlig!

Det kan virke som mange punkter og mye du skal gjøre, men det er det ikke. Vi ønsker bare å være sikker på at du føler deg trygg og forberedt til å sette opp Macen - akkurat slik du ønsker. Og skulle du hoppe over et punkt eller ønsker å velge noe annet, husk at mye av dette kan du endre på siden, og når som helst, under til eksempel Systemvalg / Systeminnstillinger.Oppsettassistent veileder deg gjennom følgende trinn:
 

Angi land eller område: Dette angir språk og tidssone for Macen.


Tilgjengelighetsvalg: Vis tilgjengelighetsvalg for Syn, Motorikk, Hørsel, Kognisjon, eller klikk på Ikke nå.


Koble til et Wi-Fi-nettverk: Velg et nettverk og skriv inn passord, hvis det er nødvendig. (Hvis du bruker kablet internett, kan du også velge Valg for andre nettverk.)


Overføringsinformasjon: Hvis du vil overføre dataene dine fra en annen datamaskin kan du lese mer om dette her. Hvis du konfigurerer en ny datamaskin og ikke har konfigurert en Mac tidligere, klikker du på Ikke nå i Overføringsassistent-vinduet.


Logg på med Apple-ID-en din: Apple-ID-en din består av en e-postadresse og et passord. Det er kontoen du bruker til alt du gjør via Apple, inkludert å bruke App Store, Apple TV-appen, Apple Books, iCloud, Meldinger og mer. Du bør ha din egen Apple-ID, som du ikke deler med andre. Hvis du ikke allerede har en Apple-ID, kan du opprette en under konfigureringen (det er gratis). Logg på med samme Apple-ID for å bruke Apple-tjenester på hvilken som helst enhet, uansett om det er en datamaskin, iOS-enhet, iPadOS-enhet eller Apple Watch. Se Apple-ID på Mac.

Tips: Hvis du allerede har konfigurert en annen Mac, iPhone eller iPad med macOS 12, iOS 15, iPadOS 15 eller nyere, ser du et panel for ekspresskonfigurering – «Gjør dette til din nye Mac». Ekspresskonfigurering hopper over en rekke av trinnene og bruker innstillingene som er lagret i iCloud-kontoen din.


Lagre filer i iCloud: Med iCloud kan du lagre innholdet ditt – dokumenter, bilder og annet – i nettskyen, og få tilgang til det uansett hvor du er. Logg deg på med samme Apple-ID på alle enhetene. Hvis du vil konfigurere dette valget senere, kan du gjøre dette i Systeminnstillinger.


Skjermtid: Overvåk og få rapporter om bruk av datamaskinen din. Se mer om valg og detaljer under Skjermtid.


Aktiver Siri og «Hei Siri»: Du kan slå på Siri og «Hei Siri» (slik at du kan si Siri-forespørslene dine) under konfigurering. Hvis du vil aktivere «Hei Siri», må du si flere Siri-kommandoer når du blir bedt om det. Hvis du vil vite hvordan du slår på Siri og «Hei Siri» senere kan du gjøre dette under Siri og Spotlight i Systeminnstillinger.


Konfigurer Touch ID: Du kan legge til et fingeravtrykk for Touch ID under konfigureringen. Du kan konfigurere Touch ID senere, eller legge til flere fingeravtrykk, ved å åpne Systeminnstillinger og deretter klikke på Touch ID og passord. Hvis du vil legge til et fingeravtrykk, klikker du på legg til-knappen og følger instruksjonene på skjermen.

Du kan også angi valg for hvordan du vil bruke Touch ID på MacBook: for å låse opp Macen din, bruke Apple Pay (se Bruk Apple Pay), kjøpe objekter i App Store, Apple TV-appen, Apple Books og på nettsider og fylle inn passordet ditt automatisk.

Tips: Hvis to eller flere brukere bruker samme MacBook, kan hver bruker legge til et fingeravtrykk i Touch ID for å raskt låse opp, autentisere og logge på MacBook Air. Du kan legge til opptil tre fingeravtrykk for hver brukerkonto og totalt fem fingeravtrykk for alle brukerkontoene dine på MacBook.


Konfigurer Apple Pay: Du kan konfigurere Apple Pay for én brukerkonto på MacBook Air under konfigureringen. Andre brukere kan også betale med Apple Pay, men de må fullføre kjøpet med en iPhone eller Apple Watch som er konfigurert for Apple Pay (se Bruk Apple Pay). Følg instruksjonene på skjermen for å legge til og verifisere kortet. Hvis du allerede bruker et kort til å kjøpe medieinnhold, kan du bli bedt om å verifisere dette kortet først.

Hvis du vil konfigurere Apple Pay eller legge til ytterligere kort senere, kan du åpne Systeminnstillinger og deretter klikke på Lommebok og Apple Pay. Følg instruksjonene på skjermen for å konfigurere Apple Pay.


Velg utseende: Velg Lyst, Mørkt eller Automatisk for skrivebordsutseendet ditt. Hvis du vil endre valget du gjorde under konfigureringen, åpner du Systeminnstillinger, klikker på Utseende og velger et alternativ. Du kan også angi andre innstillinger for utseende, som markeringsfarge eller størrelse på symboler i sidepanelet.