Teknologi og miljø

Utvinning av materialer

Vi vet at mange er opptatt av at deres produkter skal være bærekraftige og laget av mineraler som er forsvarlig utvinnet. Det er et engasjement vi deler, og som er et ekstremt viktig miljøaspekt ved produktene vi elsker. Heldigvis er det også et engasjement som deles av Apple, som med sin gode posisjon i markedet sitter på stor makt til å faktisk ta tak i dette – noe de også gjør.

 

 

Teknologi og miljø

Utvinning av materialer

Vi vet at mange er opptatt av at deres produkter skal være bærekraftige og laget av mineraler som er forsvarlig utvinnet. Det er et engasjement vi deler, og som er et ekstremt viktig miljøaspekt ved produktene vi elsker. Heldigvis er det også et engasjement som deles av Apple, som med sin gode posisjon i markedet sitter på stor makt til å faktisk ta tak i dette – noe de også gjør.

 

 

Hva Apple gjør for miljøet

  • Utvikle alternative materialer som reduserer behovet for de mineralene som i dag har en tildels problematisk utvinning
  • Forskning og utvikling knyttet til resirkulering av de mineralene som ikke har alternativer i dag
  • Har for flere år siden fjernet helseskadelige stoffer som kvikksølv, arsenikk, ftalater, beryllium, pvc og arsenikk fra produktene
  • Forlenger levetiden til produktene gjennom panteordninger og videresalg til andre markeder

Den store målsetningen er å få et 100% sirkulært kretsløp, hvor det ikke lenger er behov for å ta ut nye mineraler fra jorda, men all produksjon kan baseres på 100% resirkulerte mineraler. Dette er et hårete mål, men et mål Apple legger enorme ressurser i å nå. For eksempel har vi allerede i dag fått de første Mac’ene som er laget av 100% resirkulert aluminium. Og Apple har utviklet et avansert robotsystem (Daisy) som kan demontere hele 15 ulike iPhonemodeller ned til de aller minste komponentene for svært høy resirkuleringsgrad. Faktisk demonterer Daisy hele 200 iPhones hver eneste time! For hver 100.000 iPhone som demonteres hentes det ut hele 790 kilo kobolt som går videre til resirkulering.

Mer resirkulerte materialer

De nye MacBook Air og Mac Mini er laget av 100% resirkulert aluminium. Vanlig resirkulert aluminium pådrar seg urenheter hver gang det blir resirkulert, så derfor konstruerte Apple også en helt ny legering som kan resirkuleres om igjen og om igjen - uten å miste kvaliteten som gjorde det bedre å bruke til å begynne med

Mer enn 40 komponenter i iPhone XS, iPhone XS Max og iPhone XR inneholder resirkulert plast. Og 100% av trefiberen i Apples emballasje kommer fra resirkulerte kilder eller fra ansvarlig forvaltede skoger. Og ved å bruke resirkulert tinn i Apple-produktene så vil Apple redusere sin utvinningen av tinn med 29 000 tonn i løpet av 2019.

 

Les mer

For dem som vil vite mer om hvor alvorlig Apple tar denne utfordringen vil vi anbefale å lese rapportene som kommer ut årlig om nettopp dette:

 

 

 

Hva Eplehuset gjør for miljøet

Et viktig steg for å nå en målsetning om 100% sirkulært kretsløp er å sikre så høy grad av resirkulering som mulig. Dette er noe vi i Eplehuset også jobber svært mye med, gjennom vår Pant og innbytte løsning. Det er dessverre et faktum at svært mange produkter ligger rundt i skuffer og skap og ikke blir brukt i dag. Dette er produkter som både kan være fullt funksjonelle, og kan videreselges til andre markeder for et forlenget liv, men som også inneholder mineraler og stoffer som både kan og bør resirkuleres.

Kanskje har nettopp du en eldre iPhone, iPad eller Mac liggende på en hylle eller i en skuff, som du ikke lenger bruker? Ta den med inn til din nærmeste Eplehuset-avdeling. Hvis den fortsatt kan brukes kan du faktisk få betalt for dette – vi gjør verdivurdering på stedet. Og dersom den ikke lenger kan brukes sikrer vi at produktet kommer inn til ansvarlig resirkulering – helt uten kostnad for deg. På den måten kan du også bidra til å redusere behovet for å ta ut nye mineraler fra jorda for å lage det neste Apple-produktet.

Vi skal være bevisst vårt fotavtrykk

I Eplehuset er vi ekstremt stolte av å jobbe så tett sammen med Apple, et selskap som virkelig tar ansvaret for miljøet på alvor og gjør noe med det – hver dag. På samme måte prøver vi hver eneste dag å ta miljøbevisste valg og gjøre vårt bidrag til å sikre en bedre fremtid. For dem som vil vite mer om hva vi gjør, les om miljøarbeidet i Eplehuset.

Takk for at du engasjerer deg, vi er stolte av å kunne si at vi deler engasjementet og har Miljø som en av kjerneverdiene i vårt selskap. Vi håper dette har gitt deg inspirasjon til å sjekke disse aspektene enda nærmere neste gang du skal velge ditt neste elektronikkprodukt. Og så håper vi du kommer innom med den gamle iPhone’n din, for å sikre at den også går inn i kretsløpet!

 

Les mer

Vi håper alle er like engasjerte i miljøet som oss og oppfordrer alle til å hjelpe oss til å bli enda bedre! Les mer om hva vi gjør og send oss dine beste tips: