Tilbake til Ekspertise

Slik velger du riktig øreklokker.


Publisert: 22. februar 2021Er du på utkikk etter et par nye hodetelefoner, men ikke helt vet om du skal velge hodetelefoner, propper, trådløse eller kablet? Vi har laget en serie med artikler med tips til hva du bør se etter før du går til innkjøp, fordeler med de ulike typene og mer.

På denne siden får du vite mer om øreklokker. Vil du vite mer om ørepropper eller hodetelefoner til trening, gå til Slik velger du riktig ørepropper eller Slik velger du riktig hodetelefoner til trening.
 

 

Fordeler og ulemper:

En stor fordel med øreklokker eller lukkede hodetelefoner (kjært barn har mange navn) er at de har en naturlig støyreduksjon fordi putene ligger godt på eller rundt øret og minimerer lyden som kommer fra omgivelsene. Dette har for mange en del å si da støy kan forstyrre lytteoplevelsen. Ønsker du ikke å investere i hodetelefoner med faktisk støykansellerings-funksjon, men allikevel trenger å finne arbeidsro - da kan øreklokker være midt i blinken for deg.

Mange foretrekker øreklokker fordi de oppleves mer behagelig enn å ha propper inn i øret, men med mer vekt på og rundt hodet så er det like viktig at man har kjent på at de gir den komforten man forventer. Er det et nytt merke som du ikke kjenner så godt fra før, da anbefaler vi spesielt at du prøver dem godt på hodet og beveger deg litt rundt så du bedre kan forestille deg hvordan det vil være å ha dem på en lang stund og at de sitter godt.

 

Tips: Bruker du til eksempel briller så bør du kjenne etter om putene klemmer mot brillestangen. Bruker du øredobber bør du kjenne etter om putene presser baksiden av dobben mot huden. Avhengig av materialvalg, for eksempel om putene er laget av minneskum eller skinn, eller om de sitter rundt øret (around-ear) eller på øret (on-ear), så vil både briller og øredobber kunne påvirke opplevelsen. Ta gjerne derfor på eller med deg slik du ofte går, så du kan velge modellen utifra både komfor og lyd.

 

 

Hvilket lydbilde foretrekker du?

Hva du opplever som god lyd er helt avhengig av dine egne preferanser, som hva slags type musikk du hører på og hvilket lydbilde du foretrekker. Med lydbilde så mener vi f.eks. om du liker en fremtredene bass, kanskje fordi du hører mye på hip hop og R&B og vil at det skal slå litt ekstra ved hver takt. Eller et mer nøytralt lydbilde som like godt får frem bass, mellomtoner og diskant fordi du hører på rock eller klassisk musikk. Det viktigste er at du finner et lydbilde som du liker, ikke hva alle andre mener er det beste.

Tips: Skal du teste ut et par hodetelefoner, gjerne finn frem favorittsangen som du kjenner godt. Da vil du enkelt kunne vurdere om lydbildet er slik du kjenner det, og enda bedre, om hodetelefonene får frem toner og lyder som er med på sangen, men som du aldri har lagt merke til. Kanskje forelsker du deg i låten på nytt.

Kort om noen av de mest kjente merkene:

Bang & Olufsen: Herlig fylde.

  • B&O setter ofte standarden og har et lydebilde som både er rikt og dynamisk, samtidig som hvert instrument er godt separert og treffer nøyaktig når og så hardt det skal.

Beats: Ikonisk trøkk.

  • Beats har en noe mer fremtredende bass, men også masse fylde, noe som gjør seg utmerket for de som liker at lyden har en ekstra tyngde.

Apple og AirPods Max

  • Med hva som kan argumenteres å være den beste støykanselleringen i sin klasse, så gir AirPods Max et detaljert og stort lydbilde med krystallklar gjengivelse over hele linja.

 

Hvorfor skal jeg velge trådløse?

Det er ikke tilfeldig at de mest kjente produsentene, som B&O og Bose, i stor grad har gått over til trådløse modeller. Den trådløse teknologien er så god at du får den samme fantastiske lyden du er vant med - og gleden av å nyte den - uten forstyrrende kabler.

Eller foretrekker du den karakteristiske lyden fra Beats? De fleste modellene kommer med Apple sin egen chip, samme som AirPods, som gjør det til en drøm å veksle mellom enheten lyden spilles fra. Og det gir helt garantert en mer sømløs og god lytteopplevelse enn å fikle med kabler hver gang du vil høre på musikk.

Men hva da med batterilevetid? Få ting er så kjedelig som å gå ut døra og innse at statuslampen blinker rødt og varsler om få minutters spilletid. Flere modeller kommer nå med "Fast charge", noe som vil si at kun 5 minutters lading kan gi deg 1-1,5 timers spilletid. Da trenger du ikke mye for å klare deg til neste lading. Om du allikevel vil helgardere deg, vurder en modell som også kan spille kablet. Så kan du fritt velge alt ettersom hva situasjonen krever.

Tips: Har du behov for absolutt stillhet? Ingenting slår et par gode trådløse hodetelefoner med aktiv støykansellering. Friheten ved at de er trådløse i kombinasjon med fantastisk lyd gjør at de passer like godt hjemme når du støvesuger leiligheten og trenger hendene fri som når du sitter i et åpent kontorlandskap eller i et bråkete tog - og må finne roen.

 

Denne artikkelen handlet om: