Slik velger du riktig hodetelefoner.

Er du på utkikk etter et par nye hodetelefoner, men ikke helt vet om du skal velge hodetelefoner, propper, trådløse eller kablet?

Vi har laget en serie med artikler med tips til hva du bør se etter før du går til innkjøp, fordeler med de ulike typene og mer. 

Hodetelefoner.

En fordel med hodetelefoner er at de har en naturlig støyreduksjon fordi putene minimerer lyden som kommer fra omgivelsene, og som normalt vil forstyrre lydopplevelsen. Ønsker du ikke å investere i støyreduksjon, men allikevel trenger å finne arbeidsro - hodetelefoner vil ta deg langt på vei.

Er det et nytt merke du aldri har prøvd før så anbefaler vi at du prøver dem godt på hodet og beveger deg litt rundt, så du kjenner hvordan de sitter på. Har du briller så bør man kjenne etter om putene klemmer mye mot ørene, for det kan skape ubehag over tid. Hodetelefoner som sitter rundt øret (around-ear), istedenfor på øret (on-ear), kan være verdt å teste ut i det tilfellet.

Foruten komfor og musikkopplevelsen, tenk også igjennom hvordan de skal brukes. Er det til barn bør de ha volumbegrensning for å beskyttene ørene. Er du mye uten tilgang på strøm er kanskje kabel å foretrekke eller at de har lang batterilevetid. Skal de brukes hver dag og i all slags vær; at bøylen kan vaskes eller er i et materialet som tåler en støyt og litt fukt.

 

Hvilket lydbilde foretrekker du?

Hva du opplever som god lyd er avhengig av dine egne preferanser, som hva slags type musikk du hører på og hvilket lydbilde du foretrekker. Med lydbilde så mener vi f.eks. om du liker en fremtredene bass, kanskje fordi du hører mye på hip hop og R&B. Eller et mer nøytralt lydbilde som like godt får frem bass, mellomtoner og diskant fordi du hører på rock eller klassisk musikk.

Tips: Skal du teste ut et par hodetelefoner, gjerne finn frem favorittsangen som du kjenner godt. Da vil du enkelt kunne vurdere om lydbildet er slik du kjenner det, og enda bedre, om hodetelefonene får frem toner og lyder som er med på sporet, men som du aldri har lagt merke til. Kanskje forelsker du deg i låten på nytt.

Klassisk og rent.

Bose har generelt et lydbilde som regnes for å være nøytralt med veldig rene toner, og passer veldig godt til alle typer musikk. Her får du en lyd som virkelig får frem vokal og instrumenter.

Masse fylde.

Beats har en noe mer fremtrende bass, men også masse fylde, som gjør seg utmerket for de som liker at lyden skal ha en ekstra tyngde, hører mye på hip hop og r&b.

Ikonisk rock.

For musikkintereserte så vil man kjenne igjen Marshall. Hører man på rock og vil ha skikkelig trøkk og volum er dette virkelig noe å anbefale. Marshall har i tillegg en trådløs versjon som varer i 30 timer.

 

Skal jeg velge trådløse?

Det er ikke tilfeldig at de mest kjente produsentene, som B&O og Bose, i stor grad har gått over til trådløse modeller. Teknologien er så god at du får den samme fantastiske lyden du er vant med, og gleden av å nyte den, uten forstyrrende kabler. Eller foretrekker du den karakteristiske lyden fra Beats? De fleste modellene kommer med Apple sin W1-chip som gjør det til en drøm å veksle mellom Apple-produktet lyden spilles fra, og garantert mer sømløst enn å fikle med en kabel.

Har du behov for absolutt stillhet - ingenting slår et par gode hodetelefoner med aktiv støykansellering. De fleste av dem er i tillegg trådløse, og det i kombinasjon med fantastisk lyd gjør at de passer like godt hjemme når du støvesuger leiligheten og trenger hendene fri, sitter i et åpent kontorlandskap på jobb eller i et bråkete tog - og må finne roen.

Denne artikkelen handlet om:


 

Er du på utkikk etter propper? Du kan lese våre tips og råd her.

 

Er du på utkikk etter hodetelefoner til trening? Du kan lese våre tips og råd her.