Slik velger du riktig høyttaler.


Enten du elsker blues, klassisk, rock eller hip hop er det viktig å velge riktig høyttaler å nyte musikken fra. Vi gir deg råd til hvordan du kan gjøre et godt valg - og finne den rette høyttaleren for deg!

Som med så mye annet; tenk først over hvor høyttaleren skal brukes og når. Er det på et mindre rom, som på et barnerom, eller i et stort rom og stua? Skal lyden nytes av én person eller flere? Skal den stå på en fast plass eller kan det hende du vil ta den med deg? Det er spørsmål som hjelper deg å peile deg inn på hva du virkelig trenger. Vi går gjennom de ulike behovene og hva som kan passe.

 

Størrelse er ikke alt.

Et stort og kraftig musikkanlegg i et lite rom for én person kan til tider være overkill. Her kan istedenfor en mindre, frittstående høyttaler passe perfekt. Det gjelder til eksempel på et barnerom, på badet og på kjøkkenet, eller på skrivebordet på hjemmekontoret eller til studenten. Det er fordi det i et lite rom ofte er mindre støy fra omgivelsene som hindrer deg i å nyte de vakre tonene, og det skal heller ikke mye til for at lyden bærer fra den ene enden til den andre. De tar i tillegg liten plass og kan plasseres hvor som helst i rommet.

 

Ta lyden med deg.

Mindre høyttalere har ofte smarte funksjoner innebygget, som oppladbart batteri og muligheten for å besvare samtaler. Det gjør at du enkelt kan flytte hjemmekontoret ut på terrassen en dag, eller ut på kjøkkenet når det er tid for en matbit. For selv om den primært skal stå i et rom er det utrolig hendig om du også kan ta den med deg.

Det sosiale aspektet av å dele musikken med andre er for mange like viktig. Med mindre og bærbare høyttalere kan du ta med deg musikken og dele den med de rundt deg, uansett hvor du ferdes. Sett stemning på grillingen i parken eller strandturen med en sang eller to. Eller hele album. Skal du ofte ha den med deg ut av huset anbefaler vi at du vurderer en som er vannbestandig og laget for å tåle en støyt. Skal den derimot bare være innenfor husets fire vegger, så kan det estetiske utrykket og at den passer inn med inventaret være viktigere.

 

 

Musikk i hele huset.

Skal du ha høyttaler i et større rom eller hvor flere oppholder seg så krever det litt mer av den. De minste høyttalerne, selv om god lyd, kan fort skorte på både volum og fylde. Her anbefaler vi derfor at du vurderer noe litt større. Om plassmangel er en utfordring, eller du også ønsker å kombinere med oppladbart batteri, så anbefaler vi å se på høyttalere som har støtte for Multiroom. Med Multiroom-funksjonalitet kan du kjøpe flere mindre høyttalere, plassere dem akkurat der du vil, men allikevel fylle hele rommet med dine favorittlåter.

 

AirPlay 2.

Apple sin AirPlay 2 er en slik løsning, og vil gjøre det mulig å strømme samme musikk og podkaster til forskjellige rom og høyttalere, helt synkronisert. Det beste er at AirPlay 2 fungerer på tvers av produsenter. Du kan derfor kjøpe en liten høyttaler fra én produsent til kjøkkenet, en helt annen til stua, og allikevel kontrollere dem samtidig med enheten du har fra før av. Det gjør at du kan bygge ut, akkurat som du selv ønsker.

Flere av dagens høyttalere vil komme med oppdatering, så de får støtte for AirPlay 2.

 

 

Mer enn bare musikk?

Skal du ha noe som virkelig fyller et rom, da anbefaler vi mer kraftfulle lydsystem istedenfor små, portable høyttalere. Slike høyttalere er større og stasjonære, men det du mister i portabilitet får du igjen i overlegen lyd og fylde. De er også laget for å passe like godt til å strømme dine favorittlåter og radio fra iPhone, som til å fylle stua med spenningsmusikken fra krimserien på TVen din.

Det mest kjente merket er Sonos, som med sin serie av høyttalere gjør at du både kan få lyd til TV'en, på kjøkkenet og loftet, i ett og samme lydsystem. Flere av Sonos sine høyttalere kommer også med AirPlay 2, så du enda enklere kan plukke og mikse alt ettersom hva de skal brukes til.