For Rogaland fylkeskommune

Velkommen til
ElevMac-portalen.

 

 

 

For Rogaland fylkeskommune

Velkommen til
ElevMac-portalen.

 

 

ElevMac

Om ordningen

Visste du at med ElevMac så får du 5 års garanti og 5 års prioritert service? Her har vi samlet en del ofte stilte spørsmål som gir deg svar på akkurat slike ting, og som vi anbefaler at du leser gjennom før du starter en bestilling.

 

ElevMac

Om ordningen

Visste du at med ElevMac, så får du 5 års garanti og 5 års prioritert service? Her har vi samlet en del ofte stilte spørsmål som gir deg svar på akkurat slike ting, og som vi anbefaler at du leser gjennom før du starter en bestilling.

Vi er her for deg. Har du noen spørsmål kan du når som helst kontakte oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, eller via chatten som du finner nederst til høyre, mandag - fredag (09-19) eller lørdag (10-16). Du kan også besøke fylkeskommunens sider dersom du ønsker å vite mer om Elev-PC-ordningen generelt.
 

Vi er her for deg. Har du noen spørsmål kan du når som helst kontakte oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, eller via chatten som du finner nederst til høyre, mandag - fredag (09-19) eller lørdag (10-16). Du kan også besøke fylkeskommunens sider dersom du ønsker å vite mer om Elev-PC-ordningen generelt.
 

 

Før bestilling

Hvem kan bestille en ElevMac?

• Du som skal begynne på Vg1 for første gang ved en offentlige videregående skole i Rogaland.


Spørsmål: Jeg begynner i Vg2, men bestilte ikke datamaskin gjennom fylkeskommunen da jeg gikk på Vg1. Kan jeg bestille Mac nå?

Svar: Nei. Ordningen gjelder kun elever som skal gå Vg1 for første gang i offentlig videregående skole i Rogaland. Det kan være unntak dersom du gikk Vg1 i utlandet eller har rett til spesialundervisning. Dette avgjøres av fylkeskommunen, så ta kontakt med dem om du er usikker.


Spørsmål: Jeg skal begynne på privatskole i Rogaland. Kan jeg bestille datamaskin gjennom fylkeskommunen?

Svar: Nei. Ordningen gjelder kun for de offentlige skolene i fylkeskommunen. Andre skoler kan ha andre måter å organisere elev-PC-ordningen på. Du kan kontakte skolen du skal begynne på for informasjon om deres PC-ordning.

   

Spesialundervisning

Alle elever med spesialundervisning kan velge å kjøpe enten Mac, iPad eller PC som en del av PC-ordningen. Dette gjelder elever som har rett til spesialundervisning og som får opplæring i grupper med redusert elevtall (hverdagslivstrening, arbeidstrening og elever som går mot grunnkompetanse).

Ordningen er valgfri, men du bør kontakte skolen for å høre om de har spesielle anbefalinger. Det kan tenkes det er spesiell programvare som benyttes eller egne metodiske opplegg. Les mer om PC-ordningen på Rogaland fylkeskommune sin elevportal.

For bestilling av iPad, gå inn på portalen for spesialundervisning. For bestilling av Mac, fortsett nedover på denne siden.


Hva er inkludert?

1. Garanti (5 år): Din nye Mac blir levert med 5 års garanti, inkludert gratis telefonsupport. Ring gratis til Eplehusets kundesenter på telefon 73 20 24 00. På telefonsupporten kan du raskt og enkelt få hjelp med Macen og den medfølgende programvaren, som macOS, Bilder, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote og mye mer.


2. Prioritert service (5 år): Vi vet hvor kritisk det er å være uten sin Mac over lengre tid. Derfor har alle Macer kjøpt gjennom ElevMac-ordningen prioritert service hos oss. Eplehuset er Apple Service Provider, og våre sertifiserte teknikere er eksperter på alle Apple-produkter. Skulle du oppleve hardware-feil på din Mac kan Eplehuset raskt og effektivt feilsøke og reparere Macen din.

• Her finner du serviceportalen vår.

Skulle du oppleve feil er det serviceportalen du skal bruke. Der finner du alt du trenger om service av ElevMac, tips til hva du kan gjøre om du opplever en feil og hvordan registrere service på din Mac.


3. Beskyttelsesetui: Sammen med Macen, 5 års Eplehuset-garanti og prioritert service, så får du også et beskyttelsesetui som du kan ha Macen i når du går til og fra skolen, og på reise.

Targus Pulse Sleeve er en funksjonell og stilig beskyttelsesmappe, med et slitesterkt ytre materiale og myk innvending foring, som beskytter din Mac fra støt, riper og slitasje. Perfekt å bruke når du trenger å reise lett, eller som ekstra beskyttelse i en sekk og veske på lengre reiser.

targus-etuiOm betaling og priser

Spørsmål: Hva må jeg betale ved bestilling av ElevMac?

Svar: Fylkeskommunen subsidierer begge modellene med kr. 2000,-. Beløpet er allerede trukket fra prisen som er oppgitt på fylkeskommunens sider og i bestillingsportalen.


Spørsmål: Jeg har sammenlignet prisene hos fylkeskommunen med prisene i vanlige butikker, og forskjellen er mindre enn kr. 2000,-. Hva er grunnen til det?

Svar: Prisene på modellene du kan bestille gjennom fylkeskommunen inkluderer mer enn bare datamaskinen. Prisen inkluderer også 5 års prioritert service, 5 års garanti og beskyttelsesetui.


Spørsmål: Eier jeg, eller låner jeg maskinen?

Svar: Du eier maskinen selv og overtar Rogaland fylkeskommune sine rettigheter, holder kontakt med Eplehuset og har vilkår tilsvarende kjøpsloven.


Spørsmål: Kan jeg velge nedbetaling over tre år ved bestilling av ElevMac?

Svar: Nei. Ved bestilling av Mac må man betale hele beløpet ved bestilling. Det er bare den rimeligste PC-en (grunnmodell PC) i fylkeskommunens PC-ordning som kan betales over tre år. Grunnmodell PC tilfredsstiller på den måten gratisprinsippet i videregående opplæring, jf. § 19-6 i forskrift til opplæringsloven .


Spørsmål: Får jeg fremdeles stipend om jeg benytter meg av ordningen?

Svar: Ja. Du som elev i videregående skole får utstyrsstipend fra Lånekassen på minimum kr. 1071,- pr. år, som hvis ønskelig, kan brukes til å dekke inn utgiftene til datamaskinen. Dette stipendet må man søke om selv ved skolestart på lanekassen.no


Spørsmål: Er Office-pakken inkludert i prisen, eller må jeg kjøpe det ved siden av?

Svar: Du får tilbud om gratis installasjon av kontorstøtteverktøyet MS Office når du begynner på skolen. Du kan installere Office-pakken på inntil fem enheter, og lisensen er gyldig så lenge du er elev ved en av fylkeskommunens videregående skoler.


 

Ved bestilling

I bestillingsportalen

Spørsmål: Jeg vet ikke hvilket utdanningsprogram jeg skal gå enda. Hvilket utdanningsprogram skal jeg velge i bestillingsportalen?

Svar: Velg førstevalget ditt.


Spørsmål: Hvilket navn skal bestillingen stå på?

Svar: Bestillingen skal alltid stå på elevens navn (slik som skrevet i folkeregisteret). Husk også å legge inn en gyldig e-postaddresse.


Spørsmål: Bestillingen min ble avvist. Hvorfor?

Svar: Det er fylkeskommunen som godkjenner bestillingene. Dersom din bestilling har blitt avvist, må du kontakte dem. Eplehuset har ingen innsyn eller tilgang til dette.


Spørsmål: Jeg gikk Vg1 i utlandet og har fått avvist bestillingen - hvorfor?

Svar: Elever som har gått Vg1 i utlandet kan benytte seg av ElevMac, men ved enkelte unntak fanger ikke systemet opp dette. Har du gått Vg1 i utlandet og har fått avvist bestillingen, se informasjonssiden til fylkeskommunen.


Spørsmål: Må jeg kjøpe iPad når jeg har spesialundervisning?

Svar: Nei. Du kan fritt velge en Mac eller en iPad. Men du bør kontakte skolen for å høre om de har spesielle anbefalinger. For mer om kjøp av iPad, se portalen for spesialundervisning i Rogaland fylkeskommune.


Spørsmål: Jeg ser at det kommer opp andre produkter enn datamaskinen i portalen. Er disse produktene en del av ElevMac-ordningen?

Svar: Nei. Det er datamaskinen med 5 års prioritert service, 5 års garanti og beskyttelsesetui som inngår i ElevMac-ordningen. Eplehuset tilbyr i tillegg deg som elev tilpasset tilbehør til din Mac - til reduserte priser.


Spørsmål: Jeg ser at det kommer opp forsikring i portalen. Er den en del av ElevMac-ordningen?

Svar: Det er anbefalt av Eplehuset og fylkeskommunen, men helt valgfritt å kjøpe med forsikring. Om du kjøper det med får du en maskin som er forsikret mot uhell i hele 3 år. Egenandel for bruk av forsikringen er kr. 1000,-.

Her finner du forsikringsvilkårene. Disse vilkårene gjelder også for alle ElevMac med Allrisk-forsikring kjøpt i perioden 2017-2019.

Ved spørsmål eller hjelp angående forsikringen, kontakt oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no.


Spørsmål: Har jeg angrerett?

Svar: Å kjøpe maskin på PC-ordningen betyr at du benytter fylkeskommunens avtale. Dette betyr at du har de rettigheter som følger av kjøpsloven og produktets garanti. Forbrukerkjøpsloven, angrerettloven eller andre forbrukerlover gjelder derfor ikke ved kjøp på PC-ordningen. Les mer på Rogaland fylkeskommune sine sider.Levering og frister

Spørsmål: Når kan jeg bestille en ElevMac?

Svar: ElevMac-portalen er åpen for bestilling fra 15. juni 2020 til 30. november 2020.


Spørsmål: Hva er fristen for å få den levert til skolestart?

Svar: For å få maskinen til skolestart, 17. august, må du bestille innen 15. juli.

Ved bestilling innen 31. juli garanteres levering til uken etter skolestart (uke 35).Ved bestilling fra 1. august leveres maskiner forløpende fra og med uke 36.
Spørsmål: Hvor lang tid tar det fra bestilling til jeg får levert maskinen?

Svar: Det tar vanligvis 7-10 virkedager etter godkjenning av fylkeskommunen før du har maskinen levert til ditt lokale postkontor.


Spørsmål: Når er siste frist for å bestille en ElevMac?

Svar: Absolutt siste frist for bestilling er 30. november 2020.


Spørsmål: Hvor mye koster det å få maskinen sendt hjem med Posten?

Svar: Det er kostnadsfritt.


Spørsmål: Hvordan sporer jeg min bestiling?

Svar: Du kan laste ned og bruke Posten-appen for å spore bestillingen din. Det gir deg muligheten til å se når og hvor pakken kan hentes.

Husk å legge inn korrekt telefonnummer (elevens kontaktinfo) og gyldig e-postadresse når du bestiller din ElevMac, og gjerne aktiver Push-varsel slik at du får med deg oppdateringene om leveransen din.

Du kan laste ned Posten-appen for iPhone eller Android på Posten sine sider.


 

Etter at du har mottatt din Mac

Service og support

Skulle det oppstå utfordringer med maskinen har Eplehuset autorisert verksted med sertifiserte teknikere, slik at du skal være trygg på at reparasjonen utføres av fagfolk og at alle deler som benyttes er originale. Alle Macer kjøpt gjennom ElevMac-ordningen har prioritert service.

Spørsmål: Jeg opplever en utfordring med min Mac. Hva gjør jeg?

Svar: Det første du bør gjøre er å besøke serviceportalen vår. Her finner du svar på alt vedrørende service hos Eplehuset, og har muligheten til å registrere en servicesak.

Du kan også kontakte oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, via chat som du finner nederst til høyre på siden (man-fre: 09:00-19:00, lør: 10:00-16:00) eller vårt kundesenter på telefon 73 20 24 00 (man-fre: 10:00-17:00, lør: 10:00-16:00).


Allrisk-forsikring

Dersom du kjøpte Allrisk-forsikring sammen med din ElevMac får du en maskin som er forsikret mot uhell i hele 3 år. Egenandel for bruk av forsikringen er kr. 1000,-.

Her finner du forsikringsvilkårene. Disse vilkårene gjelder også for alle ElevMac med Allrisk-forsikring kjøpt i perioden 2017-2019.

Ved spørsmål eller hjelp angående forsikringen, kontakt oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no. 

 

Om produktene

Alt om Mac

Når du velger en ElevMac så får du en Mac som er klar for lærerike skoledager. Har du ikke brukt en Mac før eller lurer på hva forskjellene mellom modellene er, så finner du det her.

 

Om produktene

Alt om Mac

Når du velger en ElevMac så får du en Mac som er klar for lærerike skoledager. Har du ikke brukt en Mac før eller lurer på hva forskjellene mellom modellene er, så finner du det her.


 

 

Generelt om Mac

Hvorfor velge Mac?

 

Ytelse og design:  Med Mac får du overlegen ytelse i et syltynn design, med et batteri som varer hele dagen, så du kan bygge, designe, utvikle og skrive, uten å være bundet til en stikkontakt.

Den høyoppløselige Retina-skjermen på Mac er midt i blinken for deg som trenger ekstra skjermplass til store prosjekter – med en oppløsning som fremhever selv de minste detaljer. Det er essensielt hvis du er interessert i ting som grafisk design, ingeniørarbeid eller videoredi­gering.

Prosessorer med høy ytelse, førsteklasses grafikk og lynrask flashlagring gir Macen krefter til å håndtere massive prosjektfiler og kjøre flere profesjonelle apper sam­tidig. Og alle kreftene er pakket inn i et tynt og lett design, så du som elev kan jobbe nesten uansett hvor du er.

macbook-air


Medfølgende programvare: Med Pages, Numbers, Keynote, iMovie, GarageBand og Bilder på plass, er hver Mac klar til dyst. Bokomtaler og semester­oppgaver ser fantastiske ut. Regneark blir lerret til visualisering av data. Som elev får du et kreativt studio til å utforske og presentere alle ideer.

Microsoft Office fungerer selvsagt også utmerket på Mac, så du kan sende og motta dokumenter mellom en PC og Mac - eller iPad og Mac. Gratis installasjon av Microsoft Office får du tilbud om når du begynner på skolen. Du kan installere Office-pakken på inntil fem enheter, og lisensen er gyldig så lenge du er elev ved en av fylkeskommunens videregående skoler.

Mac gir deg også store muligheter til å utvikle ferdigheter du kan bruke i yrkeslivet. Apple-utviklede apper som Final Cut Pro X og Logic Pro X er glimrende for videoredigerere og musikere. Kodere kan bruke Xcode til å bygge egne apper. Tredjepartsapper som Microsoft Office, Photoshop og AutoCAD fungerer også finfint på Macen.


Alle skal ha glede av teknologien

Tilgjengelighetsfunksjoner: Rediger en video uten å bruke mus eller styreflate. Lag en presentasjon uten å se skjermen. Eller spor opp viktige filer du trenger til det neste prosjektet ditt – bare ved hjelp av stemmen. Fordi Mac er laget for at alle skal kunne skape fantastiske ting.

Alle Macer utstyrt med en rekke innovative hjelpefunksjoner for elever med spesielle behov. Disse nyskapende teknologiene gjør det mulig for alle elever å oppleve gleden og funksjonaliteten i en Mac. Og siden de er klare rett ut av boksen slipper man å kjøpe dyrt ekstrautstyr. Tilgjengelighetsfunksjonene dekker blant annet behov for tilpasset læring og leserferdigheter, syn, motorikk og hørsel.


Voice-Over: VoiceOver er en banebrytende innebygd skjermleser som er mye mer enn bare et tekst-til-tale-verktøy. Den gir nøyaktig informasjon om hva som vises på skjermen din, den veileder deg når du jobber med videoredi­gering og presentasjoner, og den hjelper deg med å navigere raskt mellom apper.

macbook-pro-voiceover

 

Tekst-til-tale: Hvis du synes det er lettere å lære når du kan høre det du leser eller skriver, kan Tekst-til-tale-funksjonen være nyttig, ettersom den leser bøker, nettsteder og lekser høyt. Marker hvilken som helst tekst og få den opplest med en av over 70 stemmer på 42 ulike språk. Du kan til og med justere talehastigheten.

macbook-tekst-til-tale


Tekstoverlegg: Tekstoverlegg gjør det lettere å se tekst på Mac-skjermen. Bare hold markøren over teksten, og trykk på Kommando. Da åpnes et eget vindu med en større, høyoppløst versjon av tekstutvalget. Du kan til og med velge de fontene og fargene som fungerer best for deg.

macbook-tekstoverlegg

Kontakt oss: Dette er bare noen av de mange hjelpefunksjonene som er innebygd i alle Macene. Ønsker dere råd eller hjelp med tilgjengelighetsfunksjoner, ikke nøl med å ta kontakt med oss!


 

Hva er forskjellene?

Mellom MacBook Air og MacBook Pro

MacBook Air: Fremragende i alle fag.  

Nå er utrolig tynne og lette MacBook Air enda kraftigere enn noen gang, så uansett hvilken linje du skal starte på er den klar for oppgavene. Den har en lyssterk Retina-skjerm, nye Magic Keyboard, Touch ID, prosessorer med opptil dobbel ytelse, raskere grafikk og dobbelt så mye lagringskapasitet. Det slanke, kileformede designet er utført i 100 prosent resirkulert aluminium – noe som gjør dette til den grønneste Macen noensinne. Og med batteri som varer hele dagen, opptil 12 timer, er den mest popu­lære Macen en perfekt bærbar alt-mulig-maskin.

macbook-pro


Passer til: På grunn av maskinens størrelse er MacBook Air perfekt for deg som trenger en ultraportabel datamaskin til å lage og skrive dokumenter, presentasjoner og regneark. I tillegg til å ha den lengste batterilevetiden av alle Macene, opptil 12 timer, er den samtidig kraftig nok til alt hverdagslig bruk, så du også kan bruke den til å redigere både bilder og video, og ha den med deg hele dagen lang.

Les mer om MacBook AirMacBook Pro: Best i sin klasse. Når elevene trenger mye kraft, bruker de MacBook Pro. Det er en bærbar maskin som kan håndtere alt fra partikkelsimulering og filmredigering til kompilering av kildekoder, og den har det nyeste innen grafikkort, høytytende prosessor og stor lagringsplass. Og med en praktfull Retina-skjerm og integrerte apper for kreativitet og produktivitet, som iMovie, Bilder og Garageband, er MacBook Pro skapt for læring på det høyeste nivå.

macbook-pro


Passer til: MacBook Pro passer i likhet med MacBook Air til alt hverdagslig bruk, men den er også noe raskere og kraftigere. Den veier litt mer enn MacBook Air, og kommer med Touch Bar: En dynamisk touchflate på tastaturet som endres auto­matisk etter hva du holder på med, og viser deg relevante og intuitive verktøy: systemkontroller som volum og lysstyrke, interaktive måter å bla gjennom eller justere innhold på, intelligente skrivefunksjoner, emojier og tekstforslag – og mye mer. Skal du starte på et utdanningsprogram med fokus på redigering av musikk, film, fotografering eller illustrasjon, så anbefaler vi MacBook Pro.

Les mer om MacBook Pro


Mellom Mac og PC

Operativsystemet: De fleste PC-er leveres med Microsoft Windows, et svært avansert operativsystem som er ment for å fungere sammen med mange forskjellige produsenter av PC-er, og sikrer at du kan kjøre det meste som finnes på markedet.

Apple sitt operativsystem derimot er laget spesielt for Mac, men dette er også en av de store fordelene. Nettopp fordi operativsystemet - og programvaren generelt, er laget spesifikt for den maskinvaren, får du et fullstendig integrert system der alt jobber sømløst og fungerer optimalt sammen. Og det gir en unik brukeropplevelse.


Kompatibilitet: Det finnes helt klart programvare som kun støtter Windows, men det meste lages for begge plattformene, som til eksempel Microsoft Teams, OneDrive, Dropbox, Spotify og Photoshop. Selv Microsoft Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint) finnes for Mac og gir helt samme opplevelse og funksjonalitet som man er vant med fra PC.

Videre har både PC og Mac støtte for samme bransjestandarder og fungerer med praktisk talt alle e-postleverandører og nettsteder. Du kan koble til digitalkameraer, skrivere, harddisker, mus og tastaturer, samt vise og dele vanlige filtyper, inkludert Office-dokumenter, PDF-filer, bildefiler, tekstfiler, MP3-filer, videoer, ZIP-filer og mer.

Det er også verdt å legge merke til at en Mac faktisk kan kjøre Windows, noe som åpner for det beste av to verdener. Dette gjør du via det innebygde verktøyet Boot Camp. Parallels Desktop er også et alternativ, dersom du ønsker å kjøre Windows-programmer side om side med Mac-programmer uten å starte maskinen på nytt. En PC kan derimot ikke kjøre macOS.

NB: Windows og Parallels Desktop kjøpes separat. Boot Camp følger med på alle Mac.


Programvare: Alle Macer leveres med en samling apper for ting du gjør hver dag, som Safari, Bilder, Pages, Numbers og Keynote. Med de 3 siste kan du åpne og redigere Word, Excel og PowerPoint. I tillegg får du iMovie, GarageBand, Mail, Kalender, Meldinger, FaceTime, Notater, Kart og flere til. Siden dette er inkluderte apper – og ikke nettapper – drar de full nytte av Macens krefter for å gi raskest mulig ytelse.

De samme appene får du også på iPad og iPhone, som sammen med iCloud gjør at du kan jobbe på tvers av enhetene uten noe ekstra utstyr. Hvis noen ringer deg på iPhonen, kan du svare på Macen. Du kan kopiere tekst eller et bilde fra én enhet og lime inn på en annen ved hjelp av vanlige kopier- og lim inn-kommandoer. Og har du på deg Apple Watch, låses Macen automatisk opp så snart du nærmer deg. Uten at du trenger å skrive inn passordet. Igjen er det en av de mange fordelene du får fordi programvare og maskinvare er laget for hverandre - og av ett og samme selskap.


 

 


 Bestillingsfrist.

For å få maskin til skolestart, 17. august, må du bestille din ElevMac innen 15. juli. Absolutt siste frist for å bestille en ElevMac er 30. november 2020. Da stenger portalen.


Kontakt oss.

Fant du ikke svar på det du lurte på? Du kan når som helst kontakte oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, eller via chat, mandag - fredag (09-19) eller lørdag (10-16).
 


Steg 1. Logg inn eller registrer deg som elev

Du må være innlogget for å ferdigstille ditt ElevMac-kjøp.

Steg 2. Velg din Mac

Product Image

MacBook Air-pakken

Pakken inkluderer MacBook Air Retina 13-tommer (MWTJ2) med 5 års garanti, og beskyttelsesmappe til Macen. Du kan velge å legge til 3 år Allrisk-forsikring som også dekker uhell (anbefalt av Rogaland fylkeskommune) om du ønsker dette.

Les mer >

  • 1,1 GHz 2-kjerners Intel Core i3-prosessor (10. gen.)
  • 8 GB minne (RAM)
  • 256 GB lynrask SSD-lagring
  • Opptil 12 timers batteritid
kr 8 814,-
Product Image

Macbook Pro-pakken

Pakken inkluderer en MacBook Pro 13-tommer (MXK32) med 5 års garanti, og beskyttelsesmappe til Macen. Du kan velge å legge til 3 år Allrisk-forsikring som også dekker uhell (anbefalt av Rogaland fylkeskommune) om du ønsker dette.

Les mer >

  • 1,4 GHz 4-kjerners Intel Core i5-prosessor (8. gen.)
  • 8 GB integrert 2133 MHz LPDDR3-minne
  • 256 GB lynrask SSD-lagring
  • Opptil 10 timers batteritid
kr 12 087,-

Steg 3. Velg tilbehør til din Mac

Til din ElevMac har vi valgt ut en rekke tilbehørsprodukter som dekker dine behov som elev - alt fra hva du trenger i en spennende skolehverdag til hjemme og på reise. Disse produktene tilbyr vi til rabatterte priser.
 

Steg 4. Fullfør din bestilling

Logg inn eller registrer deg som ny bruker  for å fullføre din bestilling.