Velkommen til ElevMac-portalen for Rogaland fylkeskommune.

 

Velkommen til ElevMac-portalen for Rogaland fylkeskommune.

 

 


 

Om ElevMac-ordningen.

Visste du at med ElevMac så får du også 5 års Eplehuset-garanti, prioritert service og beskyttelsesetui?

Her har vi samlet en del ofte stilte spørsmål som gir deg svar på akkurat slike ting, og som vi anbefaler at du leser gjennom før du starter en bestilling. Skulle du ikke få svar på det du lurer på, husk at du enkelt kan ta kontakt med oss via chatten som du finner nederst til høyre. Du kan også besøke fylkeskommunens sider dersom du ønsker å vite mer om Elev-PC-ordningen generelt.

 

 

 

Hvem kan benytte seg av ordningen?

• Du som skal begynne på Vg1 for første gang ved en offentlige videregående skole i Rogaland.

• Du som skal begynne på spesialundervisning ved en offentlig videregående skole i Rogaland.

 

Spørsmål: Jeg bor i Hordaland eller Vest-Agder og skal gå på skole i Rogaland, kan jeg bestille?

Svar: Ja.

 

Spørsmål: Jeg begynner i Vg2, men bestilte ikke datamaskin gjennom fylkeskommunen da jeg gikk på Vg1. Kan jeg bestille Mac nå?

Svar: Nei. Ordningen gjelder kun elever som skal gå Vg1 for første gang i offentlig videregående skole i Rogaland. Det kan være unntak dersom du gikk Vg1 i utlandet eller skal begynne i spesialundervisning. Dette avgjøres av fylkeskommunen, så ta kontakt med dem om du er usikker.

 

Spørsmål: Jeg skal begynne på privatskole i Rogaland. Kan jeg bestille datamaskin gjennom fylkeskommunen?

Svar: Nei. Ordningen gjelder kun for de offentlige skolene i fylkeskommunen. Andre skoler kan ha andre måter å organisere elev-PC-ordningen på. Du kan kontakte skolen du skal begynne på for informasjon om deres PC-ordning.

 

Spesialundervisning

Alle elever i spesialundervisning kan velge å kjøpe enten Mac, iPad eller PC som en del av PC-ordningen. Dette gjelder elever som har rett til spesialundervisning og som får opplæring i grupper med redusert elevtall (hverdagslivstrening, arbeidstrening og elever som går mot grunnkompetanse).

Ordningen er valgfri, men du bør kontakte skolen for å høre om de har spesielle anbefalinger. Det kan tenkes det er spesiell programvare som benyttes eller egne metodiske opplegg. Les mer om PC-ordningen på Rogaland fylkeskommune sin elevportal.

For bestilling av iPad, gå inn på portalen for spesialundervisning. For bestilling av Mac, fortsett nedover på denne siden.

 

Om betaling og priser

Spørsmål: Hva må jeg betale ved bestilling av en av de to Mac-modellene?

Svar: Fylkeskommunen subsidierer begge modellene med det samme beløpet, kr. 2000,-. Beløpet er allerede trukket fra prisene som er oppgitt på Rogaland fylkeskommune sin sider og i denne bestillingsportalen.

 

Spørsmål: Jeg har sammenlignet prisene hos fylkeskommunen med prisene i andre butikker, og forskjellen er mindre enn kr 2000 kr. Hva er grunnen til det?

Svar: Prisene på modellene du kan bestille gjennom fylkeskommunen inkluderer mer enn bare datamaskinen. Prisen inkluderer også beskyttelsesetui, 5 års Eplehuset Garanti med fri telefonsupport og prioritert serviceavtale hos Eplehuset, som gjør det enkelt å få reparert datamaskinen dersom det oppstår feil eller skade.

 

Spørsmål: Kan jeg velge nedbetaling over tre år ved bestilling av ElevMac?

Svar: Nei. Ved bestilling av ElevMac må hele beløpet betales ved bestilling.

 

Spørsmål: Får jeg fremdeles stipend om jeg benytter meg av ordningen?

Svar: Ja. Du som elev i videregående skole får utstyrsstipend fra Statens Lånekasse på minimum kr. 1051,- pr. år, som hvis ønskelig, kan brukes til å dekke inn utgiftene til datamaskinen. Dette stipendet må man søke om selv ved skolestart på www.lanekassen.no

 

Spørsmål: Er Office-pakken inkludert i prisen, eller må jeg kjøpe det ved siden av?

Svar: Du får tilbud om gratis installasjon av kontorstøtteverktøyet MS Office når du begynner på skolen. Du kan installere Office-pakken på inntil fem enheter, og lisensen er gyldig så lenge du er elev ved en av fylkeskommunens videregående skoler.

Hva får jeg når jeg kjøper ElevMac?

5 års Eplehuset-garanti

Din nye Mac blir levert med Eplehusets egen garanti, som har en varighet på hele 5 år. Dette gir deg 5 års garanti på maskinen, samt fri telefonsupport.

På telefonsupporten kan du raskt og enkelt få hjelp med Macen og den medfølgende programvaren, som macOS, Bilder, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote og mye mer. Ring gratis til Eplehusets kundesenter på telefon 73 20 24 00.

 

Prioritert service

Vi vet hvor kritisk det er å være uten sin Mac over lengre tid. Derfor har alle Macer kjøpt gjennom ElevMac-ordningen prioritert service og tilgang til lånemaskin hos oss. Skulle du oppleve hardware-feil på din Mac kan Eplehuset raskt og effektivt feilsøke og reparere Macen din.

 

Eplehuset er Apple Authorized Service Provider, og våre sertifiserte teknikere er eksperter på alle Apple-produkter.

 

Beskyttelsesetui

Sammen med Macen, 5 års Eplehuset-garanti og prioritert service, så får du også et beskyttelsesetui som du kan ha Macen i når du går til og fra skolen, og på reise.

Targus Pulse Sleeve er en funksjonell og stilig beskyttelsesmappe, med et slitesterkt ytre materiale og myk innvending foring, som beskytter din Mac fra støt, riper og slitasje. Perfekt å bruke når du trenger å reise lett, eller som ekstra beskyttelse i en sekk og veske på lengre reiser.

   

 

Ved bestilling

Spørsmål: Eier jeg, eller låner jeg maskinen?

Svar: Du eier maskinen selv og overtar Rogaland fylkeskommune sine rettigheter, holder kontakt med Eplehuset og har vilkår tilsvarende kjøpsloven.

Spørsmål: Har jeg angrerett?

Svar: Å kjøpe maskin på PC-ordningen betyr at du benytter fylkeskommunens avtale. Dette betyr at du har de rettigheter som følger av kjøpsloven og produktets garanti. Forbrukerkjøpsloven, angrerettloven eller andre forbrukerlover gjelder derfor ikke ved kjøp på PC-ordningen. Les mer på Rogaland fylkeskommune sine sider

 

Spørsmål: Jeg vet ikke hvilket utdanningsprogram jeg skal gå enda. Hvilket utdanningsprogram skal jeg velge i bestillingsportalen?

Svar: Velg førstevalget ditt.

 

Spørsmål: Hvilket navn skal bestillingen stå på?

Svar: Bestillingen skal alltid stå på elevens navn.

 

Spørsmål: Bestillingen min ble avvist. Hvorfor?

Svar: Det er fylkeskommunen som godkjenner bestillingene. Dersom din bestilling har blitt avvist må du kontakte dem. Eplehuset har ingen innsyn eller tilgang til dette.

 

Spørsmål: Jeg gikk Vg1 i utlandet og har fått avvist bestillingen - hvorfor?

Svar: Elever som har gått Vg1 i utlandet kan benytte seg av ElevMac, men ved enkelte unntak fanger ikke systemet opp dette. Har du gått Vg1 i utlandet og har fått avvist bestillingen, se informasjonssiden til fylkeskommunen.

 

Spørsmål: Må jeg kjøpe iPad når jeg går i spesialundervisning?

Svar: Nei. Du kan fritt velge en Mac eller en iPad. Men du bør kontakte skolen for å høre om de har spesielle anbefalinger. For mer om kjøp av iPad, se portalen for spesialundervisning i Rogaland fylkeskommune.

 

Spørsmål: Jeg ser at det kommer opp andre produkter enn Macen i portalen. Er disse produktene en del av ElevMac-ordningen?

Svar: Nei. Det er Macen med beskyttelsesetui, 5 års Eplehuset Garanti og prioritert service som inngår i ElevMac-ordningen. Eplehuset tilbyr i tillegg deg som elev tilpasset tilbehør til din Mac - til reduserte priser.

 

Levering og frister

ElevMac-portalen er åpen for bestilling fra 17. juni. Rogaland fylkeskommune starter godkjenning av bestillinger 16. juli.

 

Spørsmål: Når må jeg bestille min Mac for å få den levert til skolestart?

Svar: Ved bestilling innen 15. juli garanteres det levering innen skolestart, som er 19. august.


Ved bestilling innen 31. juli garanteres levering til uken etter skolestart (uke 35).Ved bestilling etter 1. august leveres maskiner forløpende fra og med uke 36. 

Spørsmål: Når er siste frist for å bestille en Mac?

Svar: Absolutt siste frist for bestilling er 30. november 2019.

 

Spørsmål: Hvor mye koster det å få maskinen sendt hjem med Posten?

Svar: Det er fri frakt på din bestilling.

 

Spørsmål: Hvordan sporer jeg min bestiling?

Svar: Du kan laste ned og bruke Posten-appen for å spore bestillingen din. Det gir deg muligheten til å se når og hvor pakken kan hentes.

Husk å legge inn korrekt telefonnummer (elevens kontaktinfo) når du bestiller din ElevMac, og gjerne aktiver Push-varsel slik at du får med deg oppdateringene om leveransen din.

Du kan laste ned Posten-appen for iPhone eller Android på Posten sine sider.

 

Service og support

Skulle det oppstå utfordringer med maskinen har Eplehuset autorisert verksted med sertifiserte teknikere, slik at du skal være trygg på at reparasjonen utføres av fagfolk og at alle deler som benyttes er originale. Alle Macer kjøpt gjennom ElevMac-ordningen har prioritert service.

 

Spørsmål: Jeg opplever en utfordring med min Mac. Hva gjør jeg?

Svar: Oppdager du hardware-feil på din maskin, ta i førsteomgang kontakt med oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, via chat som du finner nederst til høyre på siden (man-fre: 09:00-19:00, lør: 10:00-16:00) eller vårt kundesenter på telefon 73 20 24 00 (man-fre: 10:00-17:00, lør: 10:00-16:00).

 

Allrisk Forsikring

Anbefalt

Rogaland fylkeskommune og Eplehuset anbefaler at du forsikrer maskinen din med Allrisk-forsikring, som dekker uhell som måtte skje. Forsikringen du kjøper gjelder i 3 år fra kjøpsdato og skal bare betales en gang. Egenandel dersom forsikring benyttes er på kr. 1000,-.

Ved spørsmål eller hjelp angående forsikring, kontakt oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no.

Her finner du forsikringsvilkårene. Disse vilkårene gjelder også for alle ElevMac kjøpt med Allrisk-forsikring i perioden 2016-2018.

 

 

 

 

Alt du trenger å vite om Mac.

Enten du velger MacBook Air eller MacBook Pro, så får du en ElevMac som er klar for lærerike skoledager. Det kan allikevel være noen funksjoner og forskjeller som det er greit å vite mer om før man bestemmer seg. Vi hjelper deg å velge den Macen som passer best for deg! 

Fremragende i alle fag

Ytelse og design.

Kraftige, solide, lette og med lyssterke skjermer - MacBook Air og MacBook Pro er klare for alle typer studier og skolehverdager. De byr begge på kraftig ytelse i et lite format og et batteri som varer hele dagen, så du som elev kan lære og jobbe - uansett hvor du befinner deg. Og siden Apple utvikler både programvaren og maskinvaren, gir Mac en optimal brukeropplevelse. Det gjør Macen enkel å bruke, sikker og kraftig.

 

Medfølgende programvare.

Microsoft Office fungerer selvsagt også utmerket på Mac, så du kan sende og motta dokumenter mellom en PC og Mac - eller iPad og Mac. Gratis installasjon av Microsoft Office får du tilbud om når du begynner på skolen. Du kan installere Office-pakken på inntil fem enheter, og lisensen er gyldig så lenge du er elev ved en av fylkeskommunens videregående skoler.

Skulle du ha en utfordring eller lurer på noe, som hvordan sikkerhetskopiere, overføre bildene dine eller lage en bursdagsvideo, husk at hos våre Servicesenter får du prioritert service ved feil og du er alltid velkommen til å booke en supporttime for å lære noe nytt om Macen.

 

Alle skal ha glede av teknologien

I tillegg til kraftig ytelse og apper for kreativitet og produktivitet, alle Macene er også utstyrt med en rekke innovative hjelpefunksjoner for elever med spesielle behov. Disse nyskapende teknologiene gjør det mulig for alle elever å oppleve gleden og funksjonaliteten i en Mac. Og siden de er klare rett ut av boksen slipper man å kjøpe dyrt ekstrautstyr.

Tilgjengelighetsfunksjonene dekker blant annet behov for tilpasset læring og leserferdigheter, syn, motorikk og hørsel. Aktiver Leser-funksjonen i Safari for å fjerne forstyrrelser som reklamer og knapper. Bruk VoiceOver for å få beskjed om hva som skjer på skjermen og få hjelp til å navigere på den, selv om man ikke kan se skjermen. Bruk Diktering til å snakke til Macen istedenfor å skrive om det er utfordrende å bruke et tastatur, og mikrofonen konverterer ord og tale til tekst.

Dette er bare noen av de mange hjelpefunksjonene som er innebygd i alle Macene. Ønsker dere råd eller hjelp med tilgjengelighetsfunksjoner, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

 

Hva er forskjellen mellom Mac og PC?

Operativsystemet

De fleste PC-er leveres med Microsoft Windows, et svært avansert operativsystem som er ment for å fungere sammen med mange forskjellige produsenter av PC-er, og sikrer at du kan kjøre det meste som finnes på markedet.

Apple sitt operativsystem derimot er laget spesielt for Mac, men dette er også en av de store fordelene. Nettopp fordi operativsystemet - og programvaren generelt, er laget spesifikt for den maskinvaren, får du et fullstendig intergret system der alt jobber somløst og fungerer optimalt sammen. Og det gir en unik brukeropplevelse.

   

Kompatibilitet

Det finnes helt klart programvare som kun støtter Windows, men det meste lages for begge plattformene, som til eksempel Skype, Dropbox, Spotify og Photoshop. Selv Microsoft Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint) finnes for Mac og gir helt samme opplevelse og funksjonalitet som man er vant med fra PC.

Videre har både PC og Mac støtte for samme bransjestandarder og fungerer med praktisk talt alle e-postleverandører og nettsteder. Du kan koble til digitalkameraer, skrivere, harddisker, mus og tastaturer, samt vise og dele vanlige filtyper, inkludert Office-dokumenter, PDF-filer, bildefiler, tekstfiler, MP3-filer, videoer, ZIP-filer og mer.

Det er også verdt å legge merke til at en Mac faktisk kan kjøre Windows, noe som åpner for det beste av to verdener. Dette gjør du via det innebygde verktøyet Boot Camp. Parallels Desktop er også et alternativ, dersom du ønsker å kjøre Windows-programmer side om side med Mac-programmer uten å starte maskinen på nytt. En PC kan derimot ikke kjøre macOS.

Windows og Parallels Desktop kjøpes separat.

 

Programvare

Alle Macer leveres med en samling apper for ting du gjør hver dag, som Safari, Bilder, Pages, Numbers og Keynote. Med de 3 siste kan du åpne og redigere Word, Excel og PowerPoint. I tillegg får du iMovie, GarageBand, Mail, Kalender, Meldinger, FaceTime, Notater, Kart og flere til. Siden dette er inkluderte apper – og ikke nettapper – drar de full nytte av Macens krefter for å gi raskest mulig ytelse.

De samme appene får du også på iPad og iPhone, som sammen med iCloud gjør at du kan jobbe på tvers av enhetene uten noe ekstra utstyr. Hvis noen ringer deg på iPhonen, kan du svare på Macen. Du kan kopiere tekst eller et bilde fra én enhet og lime inn på en annen ved hjelp av vanlige kopier- og lim inn-kommandoer. Og har du på deg Apple Watch, låses Macen automatisk opp så snart du nærmer deg. Uten at du trenger å skrive inn passordet. Igjen er det en av de mange fordelene du får fordi programvare og maskinvare er laget for hverandre - og av ett og samme selskap.

 

Hvilken Mac skal jeg velge?

 

MacBook Air. Klassens favoritt.

Uansett hvilken linje du skal starte på, så er MacBook Air klar for oppgaven. Med et slankt og lett design, flott skjerm og den lengste batterilevetiden av alle Macene, så får du en Mac som er med deg hele dagen. MacBook Air kommer med flotte programmer du kan bruke til oppgaver, lekser og morro, og har krefter nok til å kjøre Microsoft Office og annen programvare du trenger til skolehverdagen.

Den passer til: På grunn av maskinens størrelse er MacBook Air fin for deg som trenger en ultraportabel datamaskin til å lage og skrive dokumenter, presentasjoner og regneark. I tillegg til å ha den lengste batterilevetiden, er den samtidig kraftig nok til alt hverdagslig bruk, så du også kan bruke den til å lagre bilder, redigere mindre videoprosjekter og mer. Skal du starte på en administrativlinje, så anbefaler vi MacBook Air.


 

MacBook Pro. Best i sin klasse.

Når elevene trenger mye kraft, bruker de MacBook Pro. Det er en bærbar maskin som kan håndtere alt fra partikkelsimulering og filmredigering til kompilering av kildekoder, og den har det nyeste innen grafikkort, høytytende prosessor og stor lagrinsplass. Og med en praktfull Retina-skjerm og integrerte apper for kreativitet og produktivitet, som iMovie, Bilder og Garageband, er MacBook Pro skapt for læring på det høyeste nivå.

Den passer til: MacBook Pro passer i likhet med MacBook Air til alt hverdagslig bruk, men er også raskere og kraftigere. Skal du starte på et utdanningsprogram med fokus på redigering av musikk, film, fotografering eller illustrasjon, så anbefaler vi MacBook Pro.

 

 

 

 

Håndplukket tilbehør.

Til din ElevMac har vi valgt ut en rekke tilbehørsprodukter som dekker dine behov som elev - alt fra hva du trenger i en spennende skolehverdag til hjemme og på reise. Disse produktene tilbyr vi til rabatterte priser.

Harddisk og beskyttelse

Lacie Mobile Drive 1TB: Lite er så kjedelig som å ikke ha nok plass på harddisken til viktige data eller om skoleprosjektet skulle gå tapt. Har du ikke allerede en ekstern harddisk, så anbefaler vi Lacie Mobile Drive. Med 1TB får du rikelig med plass til alle dine bilder, video, musikk, skoleprosjekter og mer. Den kommer i tillegg med brukervennlig programvare for å sikkerhetskopiere alt som er viktig for deg - med bare et klikk. Og siden den er bærbar, tynn og lett, så passer den perfekt for store og små kreative prosjekt på farten, i klasserommet og hjemme.

Viktige punkter

• Passer til MacBook Air og MacBook Pro

• 1TB i liten formfaktor

• Rask ytelse

 

Mus og tastatur

Satechi trådløs mus: Vi vet at mange foretrekker å bruke en mus fremfor trackpaden på Macen. Derfor tilbyr vi Satechi trådløs mus som er lett å ha med seg og bruke - uansett hvor du befinner deg. I motsetning til en del andre trådløse mus så trenger du inget adapter for å koble den til, kun Bluetooth. Den er i tillegg ergonomisk og passer både for høyre- og venstrehendte.

Viktige punkter

• Lading via USB-C. USB-C til USB-A kabel følger med

• Passer til MacBook Pro og MacBook Air

• Passer til høyre- og venstrehendte


   

Satechi trådløst tastatur: Satechi sitt trådløse tastatur kan kobles til og veksle mellom opptil 3 enheter, så du enkelt kan bytte mellom å skrive på Macen, nettbrett eller smarttelefonen, med bare et trykk. Innen sekunder er tastaturet koblet til og klart til bruk på den andre enheten. Dette tastaturet er laget spesifikt for Mac og iOS, og kommer med samme layout og funksjonstaster. Pause og starte musikk, åpne Spotlight, juster lydsstyrke og mer - akkurat som du gjør på Macens eget tastatur.

Viktige punkter

• Nordisk layout

• Lading via USB-C. USB-C til USB-A kabel følger med

• Samme type funksjonstaster som på Mac.

• Opptil 80 timer uavbrutt arbeidstid på én lading

 

Adapter og kabler

  

Satechi USB-C Multiport-adapter: MacBook Pro har fått den nye og kraftige USB-C porten med støtte for dataoverføring, lading og video i én og samme kontakt. Vi tilbyr dette adapteret for at du også enkelt skal kunne koble til alt tilbehør som ikke har USB-C, som telefoner, nettbrett, kamera, minnepinne, printer og skjerm.

Viktige punkter

• Passer til MacBook Pro

• Lar deg enkelt koble til alt tilbehør til Macen

• Støtter HDMI med 4K-oppløsning

• Inkluderer 2 stk USB-A porter, 1 stk HDMI-port og 1 stk USB-C-port for lading


 

 

Belkin MiniDispayPort - HDMI Adapater: Med dette adapteret kan du koble en HDMI-kabel til MacBook Air og vise innholdet på en større skjerm, som skolens prosjektor og TVen hjemme. Anbefalt dersom det er forventet at du skal kunne koble Macen til skolens utstyr.

Viktige punkter

• Passer til MacBook Air

• Liten og kompakt - ta den med deg overalt

• Støtter 4K-oppløsning

 

 

 

 

 


Bestillingsfrist.

For å være sikret Mac til skolestart må det legges inn bestilling før 15. juli 2019. Etter det har vi løpende levering av ElevMac, men absolutt siste frist for bestilling er 30. november 2019.

 


Kontakt oss.

Vi er her for deg. Har du noen spørsmål kan du når som helst kontakte oss på elevmac.rogaland@eplehuset.no, eller via chat, mandag - fredag (09-19) eller lørdag (10-16).

 

Bestillingsportalen.

 

Velg din Mac

Product Image

MacBook Air-pakken

Pakken inkluderer MacBook Air 13" (MDQ32) og beskyttelsesmappe. Du kan velge å utvide til forsikring (anbefalt av RFK) om du ønsker dette.

Les mer >

  • Unibody-kabinett på kun 1,35kg
  • Batteritid på opptil 12 timer
  • Lynrask surfing med 802.11ac Wi-Fi-støtte
  • Rask SSD-lagring
kr 7 218,-
Product Image

Macbook Pro-pakken

MacBook Pro-pakken inneholder en MacBook Pro 13" (MUHN2) og beskyttelsesmappe. Du kan velge å utvide til forsikring (anbefalt av RFK) om du ønsker dette.

Les mer >

  • 1,4 GHz 4‑kjerners Intel Core i5-prosessor (8.gen)
  • 8 GB minne (RAM)
  • 128 GB lynrask SSD-lagring
  • Opptil 10 timers batteritid.
kr 10 675,-

Velg tilbehør til din Mac

Logg inn eller registrer deg som elev

Du må være innlogget for å ferdigstille ditt ElevMackjøp.