Tilbake til Bedrift
Tilbake til Skole og utdanning

Referansekunder og caser.

Eplehuset administrerer i dag flere av Norges største Apple-leveranser og vi har lang ekspertise og kunnskap innenfor levering av Apple-utstyr og omliggende tjenester.

Vi jobber i dag med mange av Norges største selskaper og vil gjerne bistå dere!

 

Tilbake til Bedrift
Tilbake til Skole og utdanning

Referansekunder og caser.

Eplehuset administrerer i dag flere av Norges største Apple-leveranser og vi har lang ekspertise og kunnskap innenfor levering av Apple-utstyr og omliggende tjenester.

Vi jobber i dag med mange av Norges største selskaper og vil gjerne bistå dere!


ZuluDesk i Klepp Kommune

 

- Helge Moen, IKT ansvarleg etat for skule og barnehage i Klepp Kommune.

"Som administrator gir ZuluDesk meg den styringsløsningen jeg trenger for å holde oversikt over skoler, elever, enheter og apper som er tilknyttet Klepp kommune. Vi kan enkelt opprette lærere som brukere slik at de kan administrere egen skole eller trinn. Zuludesk kan knyttes opp mot Apple School Manager hvor man får tilgang til å opprette Managed Apple ID og gi tilgang til Klasseromsappen. I tillegg er det enkelt å styre hvilke apper elevene skal få bruke."

"I august 2017 startet vi innrullingen av 260 enheter i MDM-systemet, i slutten av august samme året hadde vi 2000 enheter i bruk i klasserommene. Alle enhetene ble kjapt rullet inn i Zuludesk. I starten tok det litt tid før appene var på plass, men nå opplever vi at utpushingen av apper er stabilt."

"Vi stoler på at MDM-systemet virker, oppetiden er høy. Det er enkelt å administrere de 3160 enhetene."


 

 

Eplehuset har gitt oss opplæring og support i hele prosessen. Våre forslag til endringer blir lyttet til.


ZuluDesk i Ås Kommune

 

- Jo Inge Fjellstad, IKT-rådgiver for Oppvekst- og kulturetaten, Ås kommune.

"Ås kommune har vært innom et par andre MDM tidligere fra vi begynte med iPad i 2013, men byttet før skoleåret 2017/18 til ZuluDesk for våre rundt 1200 iPad for skoler og barnehager. Hovedårsaken til byttet var at brukere og grupper kan lastes enkelt opp fra ZuluDesk til Apple School Manager, og vi får derfor greit sørget for administrerte Apple-ID'er til elever og lærere, og lagt til rette for lærernes bruk av Apples Klasserom-app."

"ZuluDesk viste seg også å ha en del andre kvaliteter; deres fokus på skolebruk og Apple-enheter, samt et høvelig intuitivt å oversiktlig brukergrensesnitt, passer oss godt. Vi to som administrerer iPad for våre skoler og barnehager er IKT-rådgivere med pedagogisk veiledning som primæroppgave, og det er i så måte gunstig å ikke bruke for mye tid på den tekniske biten."

"ZuluDesk-appen gir dessuten potensielt lærerne tilleggsfunksjoner som utfyller Apples Klasserom-app. Sammen kan disse gi lærerne større herredømme over enhetene i eget klasserom, og ikke kun være prisgitt oss administratorer."

 

 

 

Super Support

Når Karolina, Jarle eller Per Kristian fra Eplehuset kommer inn døra og beveger seg rundt i lokalet, vet alle her hvem de er, sier daglig leder for Romfarer arkitekter, Einar Hjort Høivik.

– I Eplehuset har vi kontakt med ganske få, og det er fint. Vi opplever at vi får en personlig relasjon. Jeg setter pris på å kunne ringe dem og si «Hei, det er Einar, vi trenger hjelp sånn og sånn.» Så det er ikke veldig byråkratisk. Hvis maskinen min ikke funker, så ringer jeg til Ola. Og ofte ordner vi ting per telefonen, eller at han logger seg på min maskin, og hvis det er behov, så kommer han eller Per Christian.

Alle arkitekter bruker 3D-programmer til å tegne. Da CAD (Computer Aided Design) kom for alvor, måtte mange ansette unge 3D-talenter for å hjelpe dem med dette.

Har dere folk som hjelper dere med å tegne i 3D?
- Nei, på dette kontoret har vi alltid kunnet dette selv. Det var særlig en av gründerne, Tore Witzøe, som var veldig teknisk interessert og hadde lyst til å teste ut CAD. Så i 1986 bestilte han en Mac fra USA med amerikansk tastatur. Den kostet førti, femtitusen, men siden har det bare vært Macer her hos oss.

 

Så nå er det ingen som tegner for hånd?
- Vi prøver å beholde håndskisser fordi det er et fint verktøy, sånn innledende, men det er lite sånn bløt blyant når du regner sammen tiden vi bruker på de ulike tingene.

Så dere bygger ingenting som ikke byggherren kan oppleve i 3D?
- I prinsippet nei, men
det avhenger av prosjektet, men muligheten er der.

Når man lager 3D-modeller er en viktig jobb å gjøre 3D-modellene fotorealistiske. Til dette kreves det enorm datakraft. Prosessen kalles rendring, og det er typisk noe som foregår mens arkitektene sover, i løpet av natten.

Rendrer dere modellene deres i en renderpark dere har funnet på nettet?
- Nei, Ola som jobber som arkitekt her, har sammen med Eplehuset satt opp en renderpark hos oss. Så når har vi vel 10 Macer som
går på natta og jobber i et sånt cluster.

 

Einar Hjorth Høivik

Det er du som har IT-ansvaret hos Romfarer?
Ja, sammen med Eplehuset.

Hvordan endte du i den rollen?
Jeg overtok den rollen etter Tore Witzøe. En sånn jobb henger jo tett sammen med det å være daglig leder og å drive kontoret her.

Hvordan definerer du rollen?
Jo, det er jo det at jeg har hovedansvaret for IT. Men vi har delegert ansvaret for tegneprogrammet vi bruker, ArchiCAD, til Ola. Han er sjef for alt som har med dette å gjøre, og så kommuniserer han behovene til meg. Han er den som sier at må vi kjøpe inn ny versjon.

Du fortalte at Eplehuset logger seg på din maskin hvis du har problemer?
Ja, Eplehusets Klientkontroll overvåker alle maskinene, slik at feil kan rettes før det fører til tap av data og verdifull tid. De følger med og kan se hvis det er en maskin som holder på å knele.

Har dere en IT-strategi?
Nei, ikke noen store, tunge dokumenter. Vi utvikler overordnede linjene sammen med Eplehuset, som for eksempel om vi skal ha servere innomhus eller i skyen. Nå tester vi skyløsning på tre, fire prosjekter. Da Apple sluttet å lage servere, måtte vi ha maskinvare fra andre produsenter, og så var det behov for skifte ut disse fordi ting ikke lenger var hundre prosent kompatibelt, og da var det Eplehuset som brakte det på banen at nå har Dropbox kommet med noen løsninger som kan gi noen muligheter her. Så da tenkte vi at det var fornuftig å gå den veien. Vi har diskutert dette i ledergruppa, og vi har et bevisst forhold til data her. Alle er ganske oppegående, og vi hjelper hverandre og datakunnskapen flyter fritt.

Er du opptatt av sikkerhet? Hvordan løser dere det for eksempel når frilansere kommer for å jobbe her?
– Det pleier Eplehuset å legge opp. De har en struktur for det, sånn at de som kommer inn får tilgang til det de skal og ikke mer. Vi leier ut to kontorplasser nå. Det er de som
sitter helt innerst i kroken der. De er jo på samme kabler som oss, men de har ikke tilgang til serveren vår. Vi er veldig opptatt av sikkerhet og sårbarhet på alle nivåer.

 

Eplehusets Klientkontroll overvåker alle maskinene, slik at feil kan rettes før det fører til tap av data og verdifull tid. 

Fortell litt mer om hva dere tegner.
Vi jobber med mye forskjellig, men vi har noen hovedbein vi står på. Vi har jobbet med skoler siden tidlig på 90-tallet, og vi har tegnet ganske mange skoler i Oslo og omegn, nord for byen, og i Bærum og Oppegård. Og så har vi tegnet mange bilanlegg for Erik Arnesen. I tillegg tegner vi eneboliger, og så har vi mange interiør- og inventarprosjekter. Vi har for eksempel vært med på å utvikle Undervisningsbyggs standard for planløsninger og møblering og strukturering av skolebygg. De har laget en mal, som vi har bidratt til, med tegninger av standard klasserom, AV-rom og gymsal og alt sånt.

Når man leser om store arkitektkonkurranser, da er det jo ideer og konsepter i front. Er det sånn for skoler også?
– Ikke så mye der. Det er mer for kulturhus og regjeringskvartaler. Sånne idekonkurranser, en del av dem er jo åpne, altså at hvem som helst kan være med, og da legger man jo masse penger og litt av sjela si i potten og har mange konkurrenter. Mens en del av de offentlige anskaffelsene, sånn som skoler, der
går da mer på en kombinasjon av pristilbud og kompetanse.

Skulle vi kanskje skrytt litt mer av Eplehuset?
Gjerne det. Vi har jo vært kunde i 10 år da. Jeg var med på den prosessen som endte opp med at vi valgte Eplehuset. Vi var ikke helt fornøyd med den driftspartneren vi hadde, og vurderte flere leverandører. Vi var på utsikt etter noen som ikke var for store. Vi er litt allergiske mot å drukne i mengden. Vi har opplevd det i noen andre sammenhenger, og det er viktig å kunne ta opp telefonen. Da var vi og snakket med Eplehuset og fikk et opplegg der, og så har vi utviklet det litt sammen med dem egentlig. Jeg opplever at det ikke er sånn at de har én pakke og «take it og leave it» liksom. Og så er det også det at de ikke pusher utstyr. Vi har ganske mange Mac Pro-er her som er fra 2010, som går i vanlig, daglig tjeneste. Vi kjører maskinene til det ikke er noe igjen av dem. Det er jeg kjempefornøyd med, både i et miljøperspektiv, men også rent investeringsmessig. Noen maskiner har til og med blitt delemaskiner. Vi har drevet og byttet komponenter. Vi er opptatt av at de skal leve så lenge som mulig.

Vil du si det finnes digital begeistring hos Romfarer Arkitekter?
– Det er i hvert fall en god del her som er begeistret. Folk er på forskjellig nivåer. Sånn som Ola som er
ArchiCAD-ansvarlig, han sitter her utover kvelden, på fritiden, og tester ut måter å rendre bedre eller nye måter å bruke ArchiCAD på. Han har en genuin interesse for dette da. Og så er det jo mange her som er glad i Apple-produktene. Vi har alltid hatt en sånn Apple-begeistring. Apple har alltid ligget langt fremme på design, som jo ikke er helt uvesentlig for en arkitekt. Det er mye hyggeligere å ha Apple på pulten. Det er viktig for oss hvordan det ser ut. Jeg setter pris disse Apple-skjermene som står bortover, og som ser pene ut. Det er kjempeviktig. I tillegg har vi en genuin interesse for å lære mer data. Vi har et sånt fellesmøte hver annen uke. Og da er et fast punkt på agendaen data, og et annet er ArchiCAD. Da deler vi erfaringer, og det er nyttig. Da får vi høre siste status. Det kan være fra hvem som helst egentlig som har vært borti en eller annen nøtt. «Hvorfor får jeg ikke vist det og det i 3D-modellen min?» Eller «Jeg skal ha ut et vindusskjema her, hvorfor kommer ikke den informasjonen frem?»

Hva er et vindusskjema?
– Det
er når du skal bestille vinduer. Da lager du et skjema hvor du tegner opp hvert vindu og setter opp alle dataene, alt vinduet skal gjøre, og så sender vi det til produsenten. Og de skjemaene, de får vi nå ut av ArchiCAD-modellen. Og det må ikke være feil, for det blir dyrt.

En annen vi intervjuet, sa at du kunne kjenne igjen digitalt begeistrede på om de har en smartklokke ...
– Ja, Ola har Apple Watch, så han er den som svarer raskest når jeg sender kalenderinvitasjoner. Han tar det på Apple Watch-en.

Handler du på Eplehuset privat også?
– Ja, jeg gjør det.

 

Intervjuer: Suburbia Reklamebyrå
Publisert: 2. utgave av Digital Begeistring