Tilbake til Ekspertise

Hvordan sette opp en ny Mac.


Oppdatert: Januar 2019


Selv om det hverken tar lang tid eller er vanskelig, så kan det være godt å på forhånd kjenne til hva som skjer første gang man starter opp en helt ny Mac. Derfor har vi laget en beskrivelse av det vi mener er de viktigste punktene under oppstart, med tips til hva vi anbefaler å aktivere og hvorfor.

 

1. Slå på Macen.

For stasjonære Macer er av/på-knappen som oftest en rund knapp på baksiden av Macen, merket med dette symbolet: 

For bærbare Macer finner du av/på-knappen helt øverst til høyre på tastaturet. For eldre bærbare Macer vil dette være en fysisk knapp merket med det samme symbolet som over, imens på nyere bærbare Macer med Touch Bar og/eller Touch ID, så er knappen helt sort og blank, uten et symbol. Den er allikevel enkel å finne, fordi det er den samme knappen som Touch ID. Disse modellene slår seg også automatisk på dersom de er koblet til strøm og man åpner lokket og trykker på hvilken som helst knapp på tastaturet eller styreflaten.

 

2. Tilbehør.

Om du har kjøpt en Mac med tilbehør som eksternt tastatur, skjerm, styreflate eller mus, gjerne koble dem til og skru dem på. Annet tilbehør som trådløse printere og kamera er derimot anbefalt at du venter med til du har gått gjennom oppstartsmenyen.

 

 

 

3. Følg oppstartsmenyen.

Og nå over til den morsomste delen av å sette opp en ny Mac; nemlig å gjøre den helt personlig! Det kan virke som mange punkter og mye du skal gjøre, men det er det ikke. Vi ønsker bare å være sikker på at du føler deg trygg og forberedt til å sette opp Macen - akkurat slik du ønsker. Og skulle du hoppe over et punkt eller ønsker å velge noe annet, husk at mye av dette kan du endre på siden, og når som helst, under til eksempel Systemvalg.

 

 

4. Oppstartsmenyen.

Velg et språk. Det første du blir bedt om er å velge et språk. Dette er språket som vil bli brukt i alle programmer og menyer.

Velg et trådløst nettverk. Det kan ta noen minutter før ditt trådløse nettverk blir synlig på listen. Bruker du kablet Internett eller ikke har Internett-tilgang der du er, følg instruksen på skjermen. Du må altså ikke ha Internett-tilgang for å komme i gang å bruke Macen, men enkelte deler av konfigurasjonen kan kreve Internett-tilkobling for å fullføre. Eksempel på dette er om du ønsker å legge inn din Apple-ID, hvorav Macen må verifisere brukernavn og passord for godkjenning.

Har du ikke Internett-tilgang, eller ønsker å hoppe over trinnene som krever det, så kan du fullføre dem på et senere tidspunkt via Systemvalg. Vi anbefaler allikevel alltid å koble til Internett og gjennomføre alle trinnene med en gang, dersom det er mulig.

Overfør informasjon fra en annen datamaskin. Hvis du ikke ønsker å overføre filer fra en annen datamaskin, velg alternativet for "Ikke overfør data". Hvis du skal overføre filer fra en Mac eller Time Machine, følg disse instruksjonene. Hvis du ønker å overføre fra en PC, så kan du følge instruksen her.

Aktiver Stedstjenester. Med Stedstjenester kan du velge hvilke programmer og nettsider som får hente og bruke informasjonen om hvor Macen din befinner seg. Eksempler på apper som bruker Stedstjenester er blant annet "Hei Siri", Safari, Kart- og Været-appen. Her brukes den omtrentlige geografiske plasseringen til Macen for å gjøre treffene mer relevante, som at Siri foreslår restauranter i nærheten av deg om du sier "Hei Siri. Hvor skal jeg spise?".

Logg på med Apple-ID. Om du har en iPhone, iPad eller Apple TV fra før så har du mest sannsynlig allerede en Apple-ID. Den bruker du blant annet for iCloud-synkronisering, iTunes og App Store. Hvis dette er tilfellet så anbefaler vi at du bruker samme Apple-ID på din nye Mac, slik at du får full utbytte av alle tjenestene. Vi anbefaler også at du huker av for Bruk iCloud-nøkkelring og Finn Mac.

Med iCloud-nøkkelring kan Macen forslå vanskelige passord på nettsider og programmer, og huske dem på tvers av enhetene dine. Med Finn Mac aktivert kan du låse, spore og finne igjen Macen om den skulle bli borte eller stjålet.

Navngi Macen og sett et passord. Det du legger inn her vil bli navnet på Macen din (brukerkontoen) og administrasjonspassordet. Denne informasjonen er det viktig at du husker, da det vil bli etterspurt når du skal gjøre systemendringer på Macen. Her vil du også kunne velge om din Apple-ID kan brukes for å gjenoprette passordet på brukerkontoen og at administrasjonspassordet må skrives inn for å logge inn på Macen. Begge deler anbefaler vi at du huker av for.

Velg tidsone. Har får du muligheten til å huke av for at Macen setter dato, tid og tidsone basert på geografisk plassering. Reiser du på ferie til et land i en annen tidssone vil Macen automatisk sette korrekt tid, og bytte tilbake igjen når du er i Norge. Dette fungerer kun hvis du har godkjent Stedsjenester tidligere, men husk at du kan gjøre om på både dette og Stedstjenester siden.

FileVault. FileVault brukes til å kryptere startdisken og informasjonen på din Mac, og gjør det mer trygt dersom Macen skulle bli borte eller stjålet. På nyere Macer vil dette nå automatisk bli valgt. På Macer med eldre operativsystem kan det være mulig at du selv må huke av for å aktivere FileVault. For bedre sikkerhet, vi anbefaler alltid at FileVault aktiveres.

Aktiver Siri. Med Siri aktivert kan du snakke til Macen og få den til å utføre en rekke handlinger, som "Ring til mamma" og "Finn en restaurant i nærheten av meg".