store ORD.

For de este er skjermen på iPhone det viktigste, men hva skjer hvis man ikke kan se skjermen eller trykke på den?


 Sist oppdater: 9. desember 2018


Rett ut av boksen er alle Apple-produkter utstyrt med en rekke innovative hjelpefunksjoner for folk med funksjonshemminger. Tilgjengelighetsfunksjonene dekker blant annet behov for hjelpemidler ved lese- og skrivevansker, syn, motorikk og hørsel. Funksjonene er bygd rett inn i produktene – klare uten innstallering eller å nåtte kjøpe dyrt ekstrautstyr.

Med disse og mange flere kraftige innebygde hjelpefunksjoner blir Apple-produkter tilgjengelig fra første stund. De gjør det enklere enn noensinne for alle å lære i klasserommet, utføre arbeidsoppgaver på jobb eller hjemme – og være kreativ og ha det gøy. For alle skal få gleden av en hverdag hvor teknologien er til hjelp. Det er tanken bak hvert eneste Apple-produkt.

VOICEOVER er en bevegelsesbasert skjermleser som enkelt styres med å berøre eller dra fingeren rundt på skjermen, og gir beskjed om hva som skjer på den og hjelper med å navigere på den. Den kan lese opp tekst i bilder og beskrive bilder, som for eksempel at bildet viser to smilende ansikt og hodetelefoner. Eller beskrive hvor mange ansikter og hvor de er på skjermen – for å fange det perfekte gruppebildet med Kamera-appen. Da kan iPhone være det beste kameraet på turen, uavhengig av om man ser skjermen eller ikke.

 

ZOOM fungerer som et forstørrelsesglass som lar en forstørre deler av skjermen, opptil 20 ganger, på det blir enklere å se innhold på skjermen, Lupe derimot gjør det enklere å se omgivelsene rundt seg ved å forstørre alt man retter kameraet på. Og med fargefiltre kan man justere hvordan alt vises, som Inverter farger, mer kontrast eller Rødt/grøntfilter for rødblindhet. Skjermtilpassing kan være til god støtte for personer med ulike synshemminger og gjør det enklere å jobbe på produktene.

 

Ved bruk av DIKTERING kan man snakke til enheten istedenfor å skrive, og mikrofonen konverterer ord og tale til tekst. Så man kan svare på e-post, ta notater, skrive dokumenter eller søke på Internett, uten å bruke tastaturet. Og med «Hei, Siri» kan man sende meldinger, legge til oppgaver, åpne apper og hente frem filer. Eller aktivere Skriv til Siri for å utføre oppgaver, som å legge til påminnelser eller planlegge avtaler, på en effektiv måte uten å bruke stemmen.

Med ASSISTIVETOUCH kan man tilpasse touch-bevegelser, som kniping, og navigere i skjermtastatur og menyer med bare et trykk. Og BRYTERKONTROLL gjør at man ved funksjonsnedsettelse kan bruke produktene fullt ut – uten å ta på dem. Navigere mellom de ulike elementene på skjermen og gjennomføre konkrete handlinger, som å redigere bilder, spille av musikk og sende meldinger.

Hvor finner jeg tilgjengelighetsfunksjonene?

iPhone og iPad: Innstillinger - > Generelt -> Tilgjengelighet
Mac: Systemvalg -> Tilgjengelighet
Apple Watch: Watch-appen på iPhone -> Generelt -> Tilgjengelighet
TV: Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet

 

Les også:

AirPlay 2. Lyd i alle rom.

Det enkle vinner.

Koding i klasserommet.

Genitime.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer om nyheter, tilbud og kataloger direkte via e-post.