Digital folkebevegelse.

Uten mobiltelefonen og sosiale medier ville jeg ikke vært der jeg er i dag, sier Mette Nygård Havre, som lever av å være matredder. Folkebevegelsen Spis opp matener skapt på Instagram og Facebook av Mette og hennes to barn, Matilde på 13 og Oskar på 10.

 


Sist oppdatert: 30. september 2019


Mette Nygård Havre har alltid frontet saker. Da hun begynte i renovasjonselskapet BIR i Bergen, tok det ikke lang tid før hun ble lagt merke til. I 2016 ble hun kåret til årets markedsfører.

– Mange syntes avfallsbransjen var kjedelig, og da var mitt mål at dette skulle være kjempegøy. Folk skal synes det er gøy å kildesortere, og det fikk vi bra til på Vestlandet.


Ikke dårlig etter
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Ett av delmålene er å halvere matsvinnet. Hvert år kaster hver og en av oss 42 kg mat som vi kunne spist. Mette jobbet i avfallsbransjen og ble sjokkert over matsvinnet. Dette ledet blant annet til at hun fikk Q-meieriene og Tine med flere til å endre holdbarhetsdatoen på melkekartongene fra best førtil best før, men ikke dårlig etter.


Med nesen i mobiltelefonen
I 2017 bestemte Mette Nygård Havre seg for bli matredder på fulltid. Hun opprettet spisoppmaten på Instagram og Facebook. Siden har det gått slag i slag. Nylig ga hun ut boken Spis opp maten, som handler om å lage restemat og bli en matredder, og nå er kalenderen full av foredrag, konsulentoppdrag og jobbing på sosiale medier.

– Jeg sitter jo veldig mye med nesen i mobiltelefonen, den er mitt viktigste redskap, sier Mette.

Begeistring er et hakk opp fra det å være engasjert
– Jeg har hørt på mange foredragsholdere som kan være veldig engasjerte, men de klarer ikke å begeistre meg. Så jeg tenker at begeistring er et hakk opp. Det er publikum som avgjør om jeg begeistrer. Når det skjer, er det den beste tilbakemeldingen jeg kan få. Da har jeg fått deg litt på gli, og kanskje begynner du å følge meg i sosiale kanaler, og da kan jeg klare å få deg til å endre både holdning og atferd. Så begeistring er kjempeviktig.

Tenner lett
– Jeg har tenkt mye på det. Hvorfor skal jeg fronte saker? Hvorfor er jeg blitt sånn? Jeg er oppvokst med en far som alltid har vært veldig sånn at hvis det er noe du har lyst til i livet, så skal du gjøre det. Jeg husker vi satt og hørte på radioen sammen, og jeg var rundt 10-12 år. De hadde med seg noen barn i studio, og jeg sa: «å så kult, det har jeg lyst til å være på», og så sier min far: «Jammen ring og hør!» Og jeg sa: «Nei nei nei nei nei, jeg kan jo ikke ringe til dem.» «Jo, ring til dem og hør!» Og uken etterpå var det jeg som satt der. Og du tenker ikke 
på det der og da hvor viktig det er, men det er klart at det gjør noe med deg, for det viser jo bare at du faktisk kan åpne dører.

Brenner

– Det tenker jeg mye på når det gjelder Spis opp maten også. Det gjelder å ta sin plass, å ta et rom. Du må jo snakke om det og snakke om det og snakke om det for at du skal bli hørt. Så jeg har vel en eller annen sånn egenskap at jeg ikke gir meg når det er noe jeg brenner for.

Til Epleheim for å verve menn
Hvert år arrangerer Eplehuset festival for alle ansatte. I år har de invitert Mette Nygård Havre for å holde foredrag.

– Jeg vet at Eplehuset jobber med å få opp kvinneandelen, men de er fortsatt i en mannsdominert bransje. Når jeg ser på mine følgere så er det 80 % kvinner. Så jeg har utfordret Eplehuset og sagt: «Hvordan skal jeg nå flere menn? Hva er det jeg må skrive om? Hva må jeg gjøre?» Menn er jo på kjøkkenet vel så mye som kvinner i dag.

Er så mye emballasje nødvendig?
– Jeg liker jo alltid å utfordre litt, så jeg må finne ut hva jeg skal utfordre Eplehuset på. Jeg viser alltid frem avfallsstatistikken da. Jeg sammenligner med når min bestefar levde på 50-tallet. Da kastet de i snitt 37 kg. Nå kaster hver nordmann 430 kg i året, og da må også Eplehuset kunne være med på å redusere avfallet. Sønnen min har Airpods. Så klarte han å miste den ene. Da ringte jeg til Eplehuset som sa at det gikk fint å bestille én ny, og det liker jeg. Men da den kom, kom den pakket inn i veldig, veldig mye emballasje. Må de sende den ut i så mye emballasje.

Borte om noen år
– Det ser vi jo nå, at de selskapene som tør å være innovative – og selvfølgelig da i grønn retning – og som tenker bærekraft, det er de som kommer til å overleve. De selskapene som ikke har fokus på bærekraft de er ikke der om noen år.

Er sur melk farlig?
– Jeg sier nei, du kan bruke den i vaffelrøren, det er ingen som har dødd av sur melk.

 

 

 

Les også:

Rett og slett fantastisk.

Koding i klasserommet.

Det enkle vinner.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer om nyheter, tilbud og kataloger direkte via e-post.