Hva skjer i den (nærmeste) digitale framtida?

 

Sjekke klokka di om du har helseproblemer? Bruke en skriver til å lage mange av tingene du liker og trenger? Betale og godkjenne kjøp og handlinger enda enklere? Det er ikke så lett å spå hva framtida byr på. Men det er lov å håpe. Her er noen teknologiske fremskritt du kanskje får oppleve snart. 


 Sist oppdater: 18. juni 2018


SNAKK MER, TIL FLERE – FÅ MER GJORT. Det er lettere (og mer naturlig) å si det og få det gjort, enn å skrive det og få det gjort. Det er det som er tankegangen bak utviklingen av taleteknologien og grensesnittet for tale (VUI – Voice User Interface). Det blir tydelig fremover etter hvert som vi nå kan snakke til klokka, telefonen, høyttaleren, til TV-en og datamaskinen og få mange ting gjort ganske så fort. Og dessuten vil vi oppleve at snakkingen blir mer toveis. Vi spør og får verdifulle, intelligente svar. Og etter hvert som kunstig intelligens utvikles videre, vil tingen vi snakker med huske hva vi sa (og gjorde) sist – helt uavhengig av om du byttet fra datamaskin til mobil.

 

”Det er  lettere og mer  naturlig å si det og få det gjort, enn å skrive det og få det gjort.”

SAMARBEID BEDRE MED LEGEN. Ny  teknologi vil gi bedre samspill mellom lege og  pasient samtidig som du bedre kan overvåke din egen helse. Allerede nå kan leger få tilgang til en rekke målinger gjennom iOS og HealthKit og dermed fjernovervåke pasienter. Kanskje vi snart er der at telefonen eller klokka gir beskjed når noe akutt truer, eller en sykdom er i ferd med å utvikle seg? For eksempel sånn at telefonen ringer ambulansen når du er i ferd med å få et hjerteinfarkt?
Et annet eksempel er alle de som sliter med søvnproblemer. De kan nå lage sin egen søvnrapport som dokumenterer hvert store og lille snork, som måler hjerterytmen over tid, som registrerer hvor mange ganger du har våknet, hvor lenge du har sovet tungt og lett, og som kobler det opp mot hva du har foretatt deg før du sover, og analyserer mot historiske data i tillegg. Til nå har apper levert noe av dette, eller en kombinasjon av apper og en fysisk søvnovervåker som du legger under madrassen. Men kanskje vi nå får en dings som vi kan bære med oss og snakke til og få svar fra? Uansett blir det nok mer og mer vanlig at vi overvåker enda mer av vår egen helse digitalt.

BETAL MED ØYNENE. Biometrisk autentisering er i ferd med å bli standard, først og fremst på den aller viktigste tingen vi har – smarttelefonenen. Biometrisk autentisering kan være iris-skanning eller ansiktsgjenkjenning. Det er jo veldig praktisk å slippe å skrive inn tall eller bokstaver for å åpne telefonen, så sannsynligvis kommer denne bruker-vennligheten til å ”spre seg” til andre oppgaver som trenger autentisering eller godkjenning. Slik som betaling. For å legge inn ekstra sikkerhet kan det hende at både iris-skanning og ansiktsgjenkjenning kombineres. Det høres sikkert vilt ut, men du kan faktisk bare se på regningene i nettbanken, så blir de betalt.  

LAG DET SJØL. Hadde det ikke vært lurt å kunne lage flere ting sjøl? For eksempel en fjøl, et mobildeksel, en vase, en bilderamme, noen oppbevaringsbokser eller dine egne leker. Til nå har 3D-printing primært vært forbeholdt de aller mest tekno-nysgjerrige eller større bedrifter. Men nå er det ting som tyder på at 3D-printing kan få et lite gjennombrudd for vanlige forbrukere. Prisene synker og kvaliteten øker i hvert fall.

LAD OPP ENDA ENKLERE OG RASKERE. Lading er til tider stress. Hvor er nå den kabelen? Er den med i bilen, på tur, på kafé, osv.? Hvor fort går det å lade? Og har du flere  produkter, begynner det å bli omfattende saker når alt skal lades  samtidig. Her er det heldigvis

forbedringer på gang når flere mobile enheter nå støtter trådløs lading og Qi-standarden.
Men hva med den bærbare datamaskinen – blir det smart ladehjelp å få her? I hvert fall blir det enklere når USB-C blir en felles standard og kommer på flere produkter – da kan man lade alle enhetene sine med samme lader uavhengig av produsent.


Vi har nok bare sett begynnelsen av hva som vil være mulig, for allerede nå jobber forskere med løsninger for å fjernlade trådløst. Kanskje du om kort tid bare kan gå inn i stua, hoppe på bussen eller nyte et måltid på restaurant – og enheten som ligger trygt i lomma, begynner å lade? I fremtiden vil du forhåpentligvis slippe å tenke på om riktig kabel er med, og lading vil være alt annet enn stress.


Kilde: wired.com, feedeo.io, bbcnewslabs.co.uk, techradar.com, technologyreview.co

Les også:

#treningsglede

Gode løpesko, Apple Watch og musikk på øret er alt Kjersti Buaas trenger for en vellykket treningsøkt ute i naturen.

Vi ordner det.

Her finner du alt du trenger i en digital hverdag.

Apple TV - hjemmehub

Med en Apple TV i hus kan du enkelt styre ditt smarte hjem - selv om du ikke er hjemme. Bare sett den opp som en hjemmehub og du har tilgang til tilbehøret fra overalt.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer om nyheter, tilbud og kataloger direkte via e-post.