Hvilke programmer og apper gir deg digital begeistring?

 

 


 Sist oppdater: 18. juni 2018


IDA DAHL  
Pedagogisk veileder i Rikt

BJØRN GUNNAR STAAL  
Software developer, designer og partner i Void og ambassadør for Eplehuset-stipendet

REBECCA WIRKOLA KJELLMANN 
Regissør & manusforfatter (BETTY FILM & Ferdinand film)

CLIPS (MAC/iOS) Enkel å ta i bruk og bruksområdet er, som navnet tilsier, å lage små  videoer – eller klipp. Tar ikke mer enn noen minutter å lage en video, og du kan bruke både bilder, innebygde bakgrunner og overganger og eget kamera for å spille inn video eller ta bilder inne i appen. Flott verktøy til å skape muntlig aktivitet i klasserommet. Refleksjon over egen arbeidsprosess er viktig at elevene mestrer. Samtidig er ikke alle like komfortable med å uttrykke seg skriftlig. Clips senker terskelen for å delta med egne tanker. Så blir jo resultatet flott også!

 

SHOWBIE (MAC/iOS) Gir meg mulighet til å følge opp elevene tett, også i det digitale klasserommet. Enkelt å fordele ressurser og informasjon til elevene, tilpasse hvem som får de ulike oppgavene og like enkelt få tilsendt arbeid fra elevene. Arbeidsprosessen flyter godt. Og jeg kan følge opp elevene også utenfor klasserommet. Min favoritt er talenotatet. Å bruke dette til leselekser på 1. trinn og språkfag på høyere trinn er fantastisk. Elevene kan gå tilbake og høre hvordan de leste for kanskje 10 uker siden, og på den måten se på utviklingen de har vært gjennom.

 

PLOTAVERSE (MAC/iOS/ANDROID)
Som droneentusiast blir det en del bilder av vakker norsk natur. Plotaverse er en veldig stilig app som animerer bilder og gir dem bevegelse. F.eks. kan skyer på et bilde animeres slik at de flyr over himmelen. Veldig morsom funksjon som gir hobbyfotografen mer moro.


Red.anm.: Showbie forhandles av RIKT.

XCODE (MAC):
Ikke nødvendigvis den beste IDEen i verden, men får jobben gjort uten mye staffasje. En dag med mest mulig koding og minst mulig e-post er en god dag for meg.

PODCASTS:
Bra fordi det krever mindre konsentrasjon enn lydbøker. Passer perfekt til trening! Noen favoritter: Waking Up, Collective Insights, The Future Thinkers Podcast & Dagsnytt Atten.

RHINO (MED GRASS-HOPPER) (MAC OG WINDOWS): Et nydelig 3D-modelleringspro-gram hvor alle kommandoer, valg og operasjoner er tekstbaserte, noe som skaper en utrolig effektiv arbeidsflyt for noen som er vant til å sitte og programmere. Nå er jeg ikke den mest stødige tekniske tegneren, Rhino gjør det lystbetont å lære mer, spesielt når jeg sitter ved siden av en magiker av en arkitekt som kan programvaren inn og ut.

EVERNOTE (MAC/iOS): Det moderne menneskets notatblokk. Bruker det til alt av notater, sitater, lenker, tanker og ideer. Synces automatisk på alle devicer.

SPOTIFY (MAC/iOS): Uunnværlig for en musikkelsker som meg. Brukes på alt jeg eier av devicer på jobb, på farten og hjemme. Tipper jeg spiller av i snitt 5–8 timer musikk hver dag.

CELTX
Dette er kanskje mitt hovedverktøy og min musthave. Bruker det hovedsakelig til å skrive manus, men har også andre funksjoner. Både online versjon som oppdateres automatisk slik at andre kan se endringer jeg gjør med en gang jeg gjør det, eller du kan bruke appen på Macen.

ADOBE PHOTOSHOP (MAC/iOS) Brukes mest til moodboards til ulike prosjekter, eller til å redigere stillbilder fra filmene mine. Liker godt den nye touch-funksjonen på Macen hvor jeg kan tilpasse den slik at man lett kan endre farger eller lignende via den.

ADOBE INDESIGN (MAC/iOS) Brukes til treatments og andre presentasjoner. Jeg er veldig glad i enkelt og rent design med farger, visuelt materiale og tekst i fokus, og dette er ypperlig til å lage PDFer enten det er til trykk eller til skjermpresentasjoner.

SHOT DESIGNER (MAC/iOS) Dette brukes til å lage floorplans i samarbeid med fotograf. Veldig enkel måte å kunne visualisere rommet og retninger til de ulike bildene vi skal skyte på en location.

ADOBE PREMIERE PRO CC (MAC/iOS)
Dette programmet bruker jeg til å klippe i. Jobbet mye som klipper før, og dette programmet er helt ypperlig. Selv om jeg ofte har andre til å klippe prosjekter for meg, er jeg veldig glad i å gjøre finpussen selv.

Les også:

Det viktigste vi har. Nå og senere.

Det geniale med iCloud.

Hva er Epleheim?

Hva skjer i den (nærmeste) digitale framtida?

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrevet for å å motta oppdateringer om nyheter, tilbud og kataloger direkte via e-post.