FRA SMILEY TIL ANIMOJI.

 

Bruker du emojier? Emoji-universet er spontant, uttrykksfullt og kreativt.
For noen er det nesten helt utenkelig å skulle kommunisere digitalt uten å bruke emojier. Emojier er et levende digitalt språk som veldig mange bruker, og som så å si alle forstår. Her får du en kort emoji-gjennomgang:


 Sist oppdater: 18. juni 2018 

HVA ER EN EMOJI? For de aller fleste er det helt åpenbart. En emoji er en digital figur som du bruker i for eksempel tekstmeldinger, som forteller noe om hva du føler, gjør eller skal – en visuell kontekst til det du skriver. Emoji er noe så sjeldent som et japansk låneord, som betyr bilde (e) + skrifttegn (moji) (skrifttegn for et begrep = ideogram). Emoji må ikke forveksles med emoxatikon (emosjon + ikon), som er kombinasjoner av tastaturtegn som representerer følelser (aka: smiley).

HVEM FANT PÅ EMOJIEN? Emojier er en naturlig utvikling av emotikoner. I Japan i 1999 jobbet Shigetaka Kurita for mobiloperatøren NTT docomo. Han så at det var vanskelig å gi nok informasjon og kontekst med tekst på den begrensede skjermplassen som var tilgjengelig da. Etter hvert foreslo han at de heller skulle tilby et utvalg av bilder som symboler på tilstander og følelser. Det fikk han ”tommel opp” av ledelsen for, og han fikk ansvaret for å utvikle dem. I løpet av en måned etterpå laget han verdens 180 første emojier. De første var ulike ansiktsuttrykk.

EMOJIER + iPHONE = 
  I mange år var emojier noe som japanske mobilbrukerne nærmest hadde enerett på. Men da smarttelefonrevolusjonen kom til Vesten, ble emojiene fort populære. Spesielt da iPhone med iOS 5 kom med et eget emoji-tastatur i 2011, ble det en eksplosjon i bruken. Resten er som kjent emoji-historie.

”Bøye emoji i flertall? Da blir det emojier og emojiene.”

ANIMOJI = FRAMTIDAS EMOJI? Hva blir det neste? Hvor går utviklingen? Med animoji viser i hvert fall Apple at animasjon + emoji kan dekke et behov. Her sprenges gren-sene for tradisjonell emoji ved at emojien blir animert og kan personliggjøres. Her er det den nye teknologien Face ID som jobber i bakgrunnen. Det ligner litt på muligheter som allerede finnes i Snapchat, Instagram og lignende.  

HVEM BESTEMMER OVER EMOJIENE? Har du en god ide til en emoji? Da kan du sende den til The Unicode Consortium. De krever selvsagt en god begrunnelse for hvorfor de skal lage akkurat din emoji. Du må også levere en skisse på hvordan du tenker at den kan se ut. The Unicode Consortium standardiserer emojier på alle språk og plattformer. Det er de som har bestemt at til sommeren kommer emojier med rødt hår og en egen muffins-emoji.

HVA BETYR EMOJIEN EGENTLIG? Selv om emojier skal være veldig intuitive, er det ikke alltid så lett å vite hva de skal symbolisere eller tolkes som. Et godt eksempel er
Hva er det den gjør? Er den lei seg? Gråter? Men ut av nesa? Det er faktisk en Sleepy Face Emoji. Grunnen til at den ser sånn ut, er at den som de fleste emojier er inspirert av manga og anime – og i det universet er symbolet på søvnighet og døsighet en overdimensjonert tåre som kommer ut av nesa. Tenk på det neste gang du vil uttrykke oppgitthet, frustrasjon eller stor glede, eller at du er syk eller forkjølet, som mange gjør med denne emojien. Vil du sjekke hva en emoji betyr? Da får du full oversikt i emojipedia (emojipedia.org).

 

 

”Finnes det en emoji for emoji?”
 

 

 

Kilde: Theverge.com, emojipedia.org, wired.com, theconversation.com, blog.unicode.org

Les også:

Det geniale med iCloud.

Hva er Epleheim?

En bEEGeistret reise inn i hodet til Espen & Marius.

Macen min får du aldri.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta oppdateringer om nyheter, tilbud og kataloger direkte via e-post.