Strandryddeuka 2020!

5. - 20. september

Plastforsøpling er verdens raskest voksende miljøproblem. Eplehuset inviterer nå sine ansatte og kunder med på Norges største kollektive ryddedugnad, som er arrangert av Hold Norge Rent i perioden 5. – 20. september. Vi håper du blir med!

NB! Husk smittevern. Les mer om trygg rydding her: Hvordan rydde trygt?


Dette trenger du for å rydde:

Ryddeutstyr
Hent ryddekit bestående av et par hansker og en rull avfallsposer på et av våre servicesenter eller i en av våre butikker eller finn en utleveringsstasjon nær deg på Hold Norge Rents Ryddeportal. 

Finn ut hvor du vil rydde
Finn en strand, øy, elv, innsjø e.l. som er forsøplet og som egner seg for rydding. Stedet bør være lett tilgjengelig. Det må være mulig å frakte oppsamlet avfall enkelt fra stedet. Hvis du ikke vet hvor du skal rydde, kan du søke etter forsøplede områder eller planlagte aksjoner som er åpne for påmelding i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Noen å rydde sammen med
Ta med familie, venner, kolleger, naboer eller andre som vil bidra. Har du ingen å rydde med? Det går fint an å rydde alene, eller du kan se om det finnes aksjoner som er åpne for påmelding i Ryddeporttalen. Du kan selvsagt også selv opprette en aksjon åpen for påmelding.

En plan for håndtering av avfallet
Avklar i forkant hvor og hvordan avfallet skal hentes. Dette er spesielt viktig ved behov for båt eller helikopter. Hvis avfallet må ligge en stund før det hentes, bør sekkene sikres. Mange lokale renovasjons- og avfallsselskap støtter opp om frivillige ryddeaksjoner. Ta kontakt med ditt lokale selskap for å avtale henting/levering eller spør kommunen om hva du skal gjøre med avfallet som samles inn. Mer informasjon om avfallshåndtering og oversikt over avfallsmottak som tar imot marint avfall gratis, finner du i Ryddeportalen til Hold Norge Rent.

Hvis det ikke passer å rydde på Strandryddedagen eller under strandryddeuken, kan du velge en dag som passer for deg. Hver dag er en ryddedag!
 


 

HER ER ÅRETS TEMADAGER:

Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon:

  • Vi rydder på hjemmebane: I samarbeid med Norges Idrettsforbund oppfordrer vi lag og foreninger til å arrangere ryddeaksjon på sin idrettsbane. Sammen tar vi en for laget og støtter opp under den nasjonale dugnaden (alt. kampen) mot forsøpling.
  • Barnas dag: Vi ønsker skoler, barnehager, barn og unge velkomne til å markere barnas egen ryddedag! Gratis ryddeutstyr til barn er tilgjengelig i Rydde/ Ryddeappen.
  • Vi rydder på land: en dag med fokus på ryddeaksjoner i innlandet og langs vassdrag og innsjøer, elver og i byrommet. For å bli med kan du ta #5forhvalen eller organisere ryddeaksjon i Rydde / Ryddeappen.
  • Rydd med jobben: Mange arbeidsplasser ønsker å ta i et tak for naturen og vise at de støtter opp under den nasjonale dugnaden mot forsøpling. Ta med kollegene i lunsjen og rydd utenfor kontoret, eller arranger en ryddeaksjon med jobben. Bruk Rydde / Ryddeappen for å komme i gang!
  • Dykkeaksjoner & vasseaksjoner: Det finnes utrolig mye søppel på havbunnen og derfor inviterer vi til rydding under vann og vasseaksjoner for de uten dykkerutstyr. NB! Rydding under vann krever spesiell tillatelse. Ta kontakt med den lokale dykkeklubben for mer informasjon.
  • Vi rydder mikroplast og småsøppel: Søppel og små plastbiter som blir liggende kan skade dyrelivet, spre miljøgifter og være helseskadelige for både dyr og mennesker. Derfor må vi også plukke de små bitene.
  • Strandryddedagen: Markeres den 19. september, startet i 2011 og markeres for tiende gang i 2020. Hvert år deltar tusenvis av frivillige. Bli med du også!