Tilbake til Ekspertise

Hvilken iPad skal jeg velge?


Oppdatert: August 2019


Hvilken iPad du skal velge kommer an på hvor og hvordan du planlegger å bruke den. Skal den for det meste brukes hjemme og for hele familien, på jobb eller på reise?  Trenger du en iPad til oppgaver som mail, surfing og nettbanken, eller grafisk arbeid som bilderedigering og illustrasjoner?

Dette er gode spørsmål som kan hjelpe deg å velge riktig. Under går vi gjennom ting du bør tenke på og vår anbefaling. Du finner også en sammenligning og alle spesifikasjoner her.

 

Hva skal den brukes til?

Uansett hvilken iPad du velger får du samme batterilevetid, trådløsteknologi og programvare. Det gjør at til oppgaver som surfing, mail, sjekke nettbanken, enkle spill og bruk av apper som Facebook, Instagram og YouTube, så fungerer de alle like godt. Det er allikevel noen forskjeller på dem som gjør at den ene er bedre egnet enn den andre.

iPad Mini

iPad Mini kombinerer kraft og bærbarhet. Den passer utmerket om man har en kraftigere datamaskin hjemme eller på jobb og trenger tilgang til dokumenteer og data på reise eller om man ikke kan være stasjonær.

I næringslivet er det mange som bruker iPad Mini som kassaapparat på stands, til å legge inn bestillinger fra besøkende på restaurant eller som verktøy for å vise frem portefølje og prosjekter til bedriftskunder utenfor kontoret. Til hjemmebruk er den på grunn av størrelsen veldig fin for de minste.

  • iPad Mini egner seg godt til enkel bruk som surfing og mail

iPad og iPad Air

Disse to modellene er like kraftig og funksjonell som en PC - og så allsidige, lette og brukervennlige som bare iPad kan være. Med kraftigere prosessor og større skjerm enn iPad Mini er de perfekt om man ønsker å bytte ut familiens datamaskin for noe lettere, uten å miste funksjonalitet og kraft. Eller som en god erstatning til den mer tradisjonelle skole-PCen for elever og studenter. Det gjelder særlig om man bruker den sammen med et tastatur.

Siden disse iPad-modellene er kraftig nok til all hverdagslig bruk samtidig som de er så portable og brukervennlig, og har fått støtte for Apple Pencil, så vil de for de fleste være det beste alternativet.

  • iPad og iPad Air egner seg godt til vanlig bruk og enda mer, som video- og bilderedigering i de medfølgende appene iMovie og Bilder

iPad Pro

Disse modellene er de kraftigste og kommer med prosessorkraft som gjør at de lett kjører proffe apper som Photoshop eller grafikkkrevende oppgaver som 3D-rendering og AR. Med enda bedre fargevisning og svartfarge i skjermen, flere høyttalere og avanserte kameraer, er den fullspekket med teknologi som man både trenger og vil få mye glede av om man skal lage egne videoer, produsere musikk, bilderedigering og grafisk arbeid.

For enkelte kan den også være det beste alternativet om man ønsker den største skjermen, nå helt opptil 12,9-tommer (nesten tilsvarende en MacBook Air).

  • iPad Pro egner seg godt til grafisk arbeid som 4K-filming, AR og VR og spillutvikling m.m.

Hvor skal den brukes?

Alle iPadene kommer med trådløs nettverksforbindelse så du raskt og enkelt kan koble den til ditt trådløse nettverk hjemme eller på jobb. For ikke å snakke om på kafeer, hoteller og flyplasser. Det blir stadig mer vanlig å tilby trådløst internett, og for mange er derfor standardmodell med Wi-Fi alt man trenger.

Er det ikke tilstrekkelig å vente til du kommer på et sted med Wi-Fi eller det kan hende du vil ønske å bruke den uten å være avhengig av det, da anbefaler vi at du vurderer modellene med både Wi-Fi og støtte for mobilt bredbånd. Det betyr allikevel ikke at du også må gå til investering av et mobilt bredbånd-abonnement med en gang, men da har du muligheten til det om behovet endrer seg. Det er ikke mulig å endre til mobilt bredbånd i ettertid. 

  • Velg Wi-Fi-modellene om den primært skal brukes hjemme eller det ikke er kritisk uten Internett
  • Velg Cellular-modellene om du er avhengig av eller ønsker Internett-forbindelse uansett hvor du er

Hvor mye lagring trenger jeg?

Surfing, notater og mail tar forholdvis liten plass. Hvis du i tillegg har et ganske lite musikk- eller bildebibliotek, eller sjeldent ønsker å lagre store filer som HD-filmer, da kan den minste lagringen være nok. Takket være streamingtjenester, som Apple Music og Netflix, kan du allikevel ha tilgang til store musikk- og filmbiblioteker. Fordi filene streames og ikke lastes ned på enheten så krever de heller ikke masse lagringskapasitet.

Når det er sagt; ønsker du å ha tilgang til musikken og filmer også når du ikke har internett, så må filene lastes ned på iPaden. Og et stort antall spillelister og TV-serier til sommerferien spiser fort opp plassen. Så om du ønsker å ha store biblioteker offline uten å bekymre deg for plassen, da bør du vurdere en iPad med større lagringskapasitet. For ingenting er kjedeligere enn å måtte slette filer bare for å få plass til noe nytt. Det samme gjelder om du liker å ta bilder og ønsker å ha alle på iPaden til enhver tid.

  • 32 GB til 64 GB om du ikke skal ha store biblioteker liggende
  • 128 GB og oppover om du kjøper og laster ned mye film og musikk til offline bruk eller skal ha hele bildebiblioteket tilgjengelig

 


Sammenlign iPad-modeller.


Sammenlign
iPad-modeller.