Tilbake til Ekspertise

Slik fungerer kamerafunksjonene på iPhone.


Oppdatert: Desember 2024


Finn ut hvordan du kan bruke flotte funksjoner som Fotostiler, QuickTake, Nattmodus, Portrettmodus, makrofotografering og andre kamerafunksjoner på iPhone. Gå til:


Spill inn stødigere videoer med Handlingsmodus

Med Handlingsmodus på iPhone 14- og iPhone 14 Pro-modeller eller nyere kan du spille inn stødigere håndholdte videoer selv når du beveger deg mye.

Åpne Kamera-appen, og sveip til Videomodus.
Trykk på -knappen for å slå på Handlingsmodus.
Trykk på lukkerknappen og ta opp videoen.

Handlingsmodus fungerer best med mye lys, og kameraet viser «Trenger mer lys» hvis det er for mørkt. Du kan endre innstillingene dine for å bruke Handlingsmodus i svakt lys.

 • I Innstillinger-appen trykker du på Kamera.
 • Trykk på Ta opp video.
 • Slå på Handlingsmodus ved svakt lys.

Handlingsmodus kan ta opp video ved en oppløsning på 1080p eller 2,8k og opptil 60 bilder per sekund. Den støtter Dolby Vision HDR eller på iPhone 14 Pro-modeller, Apple ProRes-videoformater.


Ta bilder i Portrettmodus

Med Portrettmodus skaper kameraet en dybdeskarphetseffekt som lar deg ta bilder med skarpt fokus på motivet og en uskarp bakgrunn. Før du begynner, må du sørge for at du har den nyeste versjonen av iOS, og at du har en iPhone som støtter Portrettmodus.

 • Åpne Kamera-appen, og sveip til Portrettmodus.
 • Følg tipsene på skjermen. Når Portrettmodus er klar, blir navnet på lyseffekten (f.eks. Naturlig lys) gult.
 • Trykk på lukkerknappen.

Kamera-appen gir deg beskjed hvis du er for nær eller langt borte fra motivet, eller hvis omgivelsene er for mørke. Du kan også bruke True Tone-blits, stille inn nedtelling og bruke filtre. Når du har tatt et bilde, kan du bruke de innebygde redigeringsfunksjonene, for eksempel beskjæring eller autoforbedring.

Noen iPhone-modeller har flere alternativer for Portrettmodus, som 1x eller 2x. Bare trykk på 1x- eller 2x-symbolet for å bytte mellom alternativene. På iPhone XR og iPhone SE (2. generasjon) må kameraet på baksiden registrere en persons ansikt for å kunne ta et bilde i Portrettmodus.


Legg til portrettlyssetting

På iPhone X og nyere og iPhone 8 Plus kan du bruke Portrettlyssetting-funksjonen til å gi portrettbildene dine imponerende og profesjonelle lyseffekter. Velg mellom Studiolys for å gjøre ansiktstrekkene lysere, Spisslys for mer dramatisk retningslys, Scenelys for å isolere motivet i rampelyset, Svart-hvitt scenelys for scenelys i klassisk svart-hvitt eller Svart-hvitt high-key-lys for motiv i gråtoner på hvit bakgrunn.

Du kan se en forhåndsvisning av lyseffekten på skjermen før du tar et bilde i Portrettmodus. Mens Kamera-appen er i Portrettmodus, sveiper du gjennom de forskjellige lyseffektene du ser nederst i søkeren. Bildet du tar i Portrettmodus, har lyseffekten lagt på.

Slik endrer du effekten for portrettlyssetting på et bilde du allerede har tatt i Portrettmodus:

 • Åpne Bilder-appen, og velg bildet du har tatt med Portrettmodus og vil endre.
 • Trykk på Rediger. Du ser de forskjellige lyseffektene nederst på bildet.
 • Sveip mellom dem, og velg den du vil bruke.
 • Trykk på Ferdig.

Svart-hvitt high key-lys kan brukes på kameraene foran og bak på iPhone XS og nyere samt på frontkameraet til iPhone XR. Kameraet på baksiden av iPhone XR støtter kun Naturlig lys, Studiolys og Spisslys.

 


Ta en selfie i Portrettmodus

Med iPhone X og nyere kan du ta selfier i Portrettmodus. Slik gjør du det:

 • Åpne Kamera-appen.

 • Sveip til Portrettmodus, og trykk på knappen for kameraet foran .

Hold iPhone foran ansiktet ditt.

Ta selfien med en av volumknappene.

Du kan også bruke Portrettlyssetting-effekter på bilder du tar i selfiemodus. Du trenger en iPhone X eller nyere for å ta en selfie i Portrettmodus.

 


Juster Dybdeskarphet og Portrettlyssetting

Når du har tatt et bilde i Portrettmodus, kan du justere uskarphetsnivået for bakgrunnen og intensiteten til Portrettlyssetting-effektene. Slik gjør du det:

 • Trykk på et portrettbilde i biblioteket.
 • Trykk på Rediger, og trykk deretter på Dybdeskarphet-knappen  øverst på skjermen for å justere Dybdeskarphet, eller trykk på Portrettlyssetting-knappen  for å justere Portrettlyssetting. En skyveknapp vises under bildet.
 • Dra skyveknappen til venstre eller høyre for å justere effekten. En grå prikk over skyveknappen angir den opprinnelige verdien for bildet.
 • Trykk på Ferdig.

 


Fjern Portrettmodus-effekten

 • Velg bildet du vil endre.
 • Trykk på Rediger.
 • Trykk på Portrett øverst på skjermen. 
 • Trykk på Ferdig.

Hvis du ombestemmer deg igjen og vil bruke Portrettmodus-effekten likevel, går du tilbake til Rediger og trykker på Portrett igjen.


Velg stemninger med Fotostiler

Med Fotostiler på iPhone 13 og nyere kan du tilpasse utseendet til bildene dine i Kamera-appen. Velg en forhåndsinnstilling – Rik kontrast, Mettet, Varm eller Kald – og hvis du vil, kan du finjustere enda mer ved å justere innstillingene for Tone og Fargetemperatur. Angi stilen én gang for å bruke den foretrukne stilinnstillingen hver gang du tar et bilde i fotomodus.

 

 

Konfigurer en fotostil

Når du åpner Kamera-appen for første gang, trykker du på Konfigurer for å velge Fotostiler. Sveip gjennom de forskjellige stilene, og trykk på Bruk [Stilnavn] på forhåndsinnstillingen du liker.

Sørg for å angi stilen før du begynner å ta bilder – du kan ikke legge til fotostil på et bilde etter at du har tatt det.

 

Endre fotostil

Vil du endre fotostilen du har angitt? Bare åpne Kamera-appen, trykk på pilen øverst midt på skjermen, og trykk på Fotostiler-ikonet.

Standardinnstillingen er en balansert stil som er tro mot virkeligheten og ikke kan tilpasses, men du kan sveipe til venstre for å se andre forhåndsinnstilte stiler som kan tilpasses. Du kan justere tonen og varmen i stilen du har valgt.


Ta nærbilder med makrofotografering og -videoopptak

Med iPhone 13 Pro og nyere Pro-modeller kan du bruke det nye ultravidvinkelkameraet med avansert linse- og autofokussystem til å ta fantastiske nærbilder med skarpt fokus helt ned til to centimeter avstand. Du kan også gjøre makrovideooptak, inkludert sakte film og tidsforløp.

Makroopptak i foto- og videomodus er automatisk – bare flytt iPhone nær motivet, så bytter kameraet automatisk til ultravidvinkelkameraet hvis det ikke er valgt, samtidig som du beholder innrammingen. Hvis du vil gjøre makrovideoopptak i sakte film eller tidsforløp, velger du ultravidvinkelkameraet (0,5 x) og går nær motivet.

Du kan se Kamera-appen gå over til ultravidvinkelkameraet når du flytter iPhone mot eller bort fra et motiv. Du kan kontrollere automatisk makrobytte ved å gå til Innstillinger > Kamera, og deretter slå på Makrokontroll. Når Makrokontroll er aktivert, viser Kamera-appen en makroknapp (gult ikon med bildet av blomst på) når iPhone er innenfor makroavstanden til et motiv. Trykk på makroknappen for å slå av automatisk makrobytte, og trykk på den på nytt for å slå på makrobytte igjen. 

Hvis du slår på Makrokontroll, aktiveres automatisk makrobytte neste gang du bruker kameraet innen makroavstand. Hvis du vil beholde Makrokontroll-innstillingen mellom kameraøkter, går du til Innstillinger > Kamera > Husk innstillinger, og slår på Makrokontroll.


Ta en rask video med QuickTake

Du kan bruke QuickTake til å spille inn videoer uten å forlate fotomodus. QuickTake er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere.

 

 

Hold på lukkerknappen for å ta opp video

Kamera-appen åpnes i standard fotomodus. Trykk på lukkerknappen for å ta et bilde. Deretter trykker du på pilen øverst i midten på skjermen for å justere innstillinger som for eksempel blits, Live Photos og nedtelling.

Hvis du vil ta opp en QuickTake-video, kan du bare trykke og holde på lukkerknappen. Slipp knappen for å stoppe opptaket.

Med iOS 14 og nyere kan du holde nede en av volumknappene for å ta en QuickTake-video. Hvis du har aktivert Bruk volum opp for bildesekvens, kan du bruke Volum ned-knappen for å ta en QuickTake-video.

 

Sveip til høyre for å låse opptak

Du kan ta opp video uten å holde nede knappen ved å sveipe lukkerknappen til høyre og deretter slippe den. Når videoopptak er låst, vises en lukkerknapp til høyre. Trykk på lukkerknappen for å ta et stillbilde mens videoopptaket pågår. Når du ønsker å avslutte opptaket, trykker du på opptaksknappen.

 

Sveip til venstre for bildesekvenser 

Skyv lukkerknappen til venstre og hold den inne for å ta en bildeserie, og slipp knappen for å stoppe opptaket.

Med iOS 14 og nyere kan du ta bilder i bildesekvensmodus ved å trykke på Volum opp-knappen. Bare gå til Innstillinger > Kamera og slå på Bruk volum opp for bildesekvens.

* Hvis du vil ta videoer med justerbar oppløsning, stereolyd og automatisk zoom, bytter du til videomodus.

 


 

Ta bilder i svakt lys med Nattmodus

Nattmodus slås automatisk på når kameraet oppdager omgivelser med svakt lys. Nattmodussymbolet (ikonet av en halvmåne mot stripete bakgrunn) øverst på skjermen blir gult når funksjonen er aktiv. Avhengig av hvor mørkt det er, kan iPhone ta et bilde i nattmodus raskt, eller den kan bruke flere sekunder. Du kan også justere eksponeringsinnstillingen.

For å få et best mulig resultat må du holde iPhone i ro til bildet er tatt. Prøv å plassere iPhonen på en solid og sikker overflate, eller bruk et stativ for å øke stabiliteten og kontrollere hvor klar eksponeringen er.

Hvis du har iOS 14 eller nyere og iPhonen oppdager bevegelse når du prøver å ta et bilde, kan du justere trådkorset i rammen for å få hjelp til å redusere bevegelse og få et bedre bilde. Hvis du vil avbryte et nattmodusbilde midt i fotograferingen, kan du bare trykke på stoppknappen under glidebryteren, i stedet for å vente på at fotograferingen fullføres.


 

Juster fokus og eksponering

Før du tar et bilde, stiller kameraet automatisk fokus og eksponering, og ansiktsgjenkjenning balanserer eksponeringen over mange ansikter. Du kan bruke Kontrollen for eksponeringskompensering for å stille inn og låse eksponeringen nøyaktig for kommende bilder.

Bare trykk på pilen øverst midt på skjermen, og deretter trykker du på pluss og minus-tegnet og justerer eksponeringsnivået. Eksponeringen låses til neste gang du åpner Kamera-appen.

Kontrollen for eksponeringskompensering er tilgjengelig på iPhone 11, iPhone 11 Pro og nyere med iOS 14 eller nyere.


 

Ta en speilet selfie 

Med iOS 14 og nyere kan du ta en speilet selfie som tar bildet slik du ser det i kamerarammen. For å slå på Speil visningen til kamera foran går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du på innstillingen.

Speil visningen til kamera foran for foto og video er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere. Hvis du har en iPhone 6s til iPhone X, kalles innstillingen Speil bilder tatt med kamera foran. Den gjelder kun for bilder.


 

Ta bilder enda raskere 

Du kan bruke Prioriter raskere bildetagning for å endre hvordan bilder blir behandlet – slik at du kan ta flere bilder når du trykker raskt på lukkerknappen. For å slå dette av går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du av Prioriter raskere bildetagning.

Prioriter raskere bildetagning er tilgjengelig på iPhone XS, iPhone XR og nyere med iOS 14 eller nyere.


 

Ta bedre selfier og ultravidvinkelbilder

Når du tar en selfie med det fremovervendte kameraet eller et bilde med ultravidvinkelobjektiv (0,5x) og bruker korrigering av objektiv, forbedres bildene automatisk så de blir mer naturlige. For å slå dette av går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du av Korrigering av objektiv.

Korrigering av objektiv er tilgjengelig på iPhone 12-modeller og nyere.

Ta bedre selfier og ultravidvinkelbilder

Når du tar en selfie med det fremovervendte kameraet eller et bilde med ultravidvinkelobjektiv (0,5x) og bruker korrigering av objektiv, forbedres bildene automatisk så de blir mer naturlige. For å slå dette av går du til Innstillinger > Kamera, og deretter slår du av Korrigering av objektiv.

Korrigering av objektiv er tilgjengelig på iPhone 12-modeller og nyere.

Telefoner som støtter Portrettmodus

Portrettmodus er kompatibel med følgende iPhone-modeller: Alle iPhone lansert etter 2023, i tillegg til iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2. generasjon), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus og iPhone 7 Plus.