Tilbake til Raske guider

Slik rengjør du Apple-produktene dine.


Oppdatert: Mars 2020


Enten du skal gi bort et Apple-produkt, levere det inn på service eller bare vil holde det rent og fri for bakterier samtidig som du ikke skader det, her er noen retningslinjer for rengjøring av iPhone, iPad, Mac og mer.

 

Ofte stilte spørsmål

Spørsmål: Kan jeg rengjøre alle Apple-produktene mine på samme måte?

Svar: Selv om Apple-produktene er laget av en rekke ulike materialer, og hvert materiale kan ha bestemte krav til rengjøring, så er det allikevel noen fellesnevnere som gjelder for alle produkter:

  • Bruk alltid en myk og lofri klut. Unngå kluter, håndklær, tørkepapir eller lignende produkter som kan ripe
  • Unngå å gni for mye. Dette kan skade produktet
  • Koble fra alle eksterne strømkilder, enheter og kabler
  • Unngå alle former for væske i nærheten av produktet, med mindre det er angitt for bestemte produkter
  • Ikke få fukt i noen av åpningene
  • Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, blekemidler eller skuremidler
  • Ikke spray rengjøringsmidler direkte på produktet

Spørsmål: Kan jeg bruke desinfeksjonsmiddel på Apple-produktet mitt?

Svar: Du kan bruke en klut med 70 prosent isopropanol eller desinfiserende våtservietter til å tørke av den harde, ikke-porøse overflaten på Apple-produktet, for eksempel skjermen, tastaturet eller andre utvendige overflater. Ikke bruk blekemidler. Unngå å få fukt i noen av åpningene, og ikke dypp Apple-produktet i noen rengjøringsmidler. Ikke bruk dette på overflater i tekstil eller skinn.

 

 

 

Bærbare datamaskiner

MacBook, MacBook Pro og MacBook Air

Når du skal rengjøre utsiden av en MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air, må du først slå av datamaskinen og koble fra strømadapteren. Deretter bruker du en fuktig, myk og lofri klut til å rengjøre maskinen på utsiden. Unngå å få fukt i åpningene på maskinen. Spray aldri rengjøringsmidler direkte på maskinen. Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid, som kan skade overflaten.

Når du skal rengjøre skjermen på en MacBook, MacBook Pro eller MacBook Air, må du først slå av datamaskinen og koble fra strømadapteren. Fukt en myk, lofri klut lett med rent vann, og bruk den til å rengjøre skjermen på datamaskinen.

MacBook Pro-modeller fra 2016 og nyere med Touch Bar og Touch ID: Rengjør Touch Bar og Touch ID (av/på-knappen) på disse datamaskinene på samme måte som du rengjør skjermen. Slå av Macen, og koble fra strømadapteren. Fukt en myk, lofri klut lett med rent vant og bruk den til å rengjøre Touch Bar og Touch ID.

MacBook (13-tommers, sent 2009) og MacBook (13-tommers, midten av 2010): Bunndekselet på disse datamaskinene har et mykt, sklisikkert materiale. Rengjør bunndekselet med en 3M grå mikrofiberklut eller en myk, lofri klut uten fargestoffer.

 


 

Stasjonære datamaskiner

Mac Pro, Mac mini og iMac

Slå først av Macen, og koble fra strømkabelen og andre tilkoblede enheter. Deretter bruker du en fuktig, myk og lofri klut til å rengjøre maskinen på utsiden. Unngå å få fukt i åpningene på maskinen. Spray aldri rengjøringsmidler direkte på maskinen. Ikke bruk rengjøringsmidler på sprayboks, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid, som kan skade overflaten.

Slik rengjør du skjermen på iMac: Fukt kluten som fulgte med iMac – eller en annen ren, myk og lofri klut – med rent vann, og tørk av skjermen.

Ikke rengjør skjermen på iMac med et rengjøringsmiddel som inneholder aceton. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på skjermer. Spray aldri rengjøringsmiddel direkte på skjermen. Det kan komme på innsiden av skjermen og forårsake skade.


 

Skjermer

Apple Thunderbolt, Cinema Display og andre skjermer. For Pro Display XDR, se her >

Først kobler du skjermen fra strømuttaket, datamaskinen og eventuelle eksterne enheter. Bruk deretter kluten som fulgte med skjermen, eller en annen myk, tørr klut til å tørke av støv på skjermen.

Hvis det er nødvendig med ytterligere rengjøring av skjermpanelet eller innfatningen, må du bruke en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør skjermen med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Ikke rengjør skjermen på iMac med et rengjøringsmiddel som inneholder aceton. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på skjermer. Spray aldri rengjøringsmiddel direkte på skjermen. Det kan komme på innsiden av skjermen og forårsake skade.


 

Eksterne enheter

Trådløse tastaturer eller USB-tastaturer, mus og styreflater fra Apple

Slå først av enheten. Hvis enheten har batterier som kan tas ut, tar du ut batteriene. (Hvis enheten er kablet, kobler du den bare fra datamaskinen.)

Rengjør deretter utsiden av enheten med en lofri klut som er lett fuktet med vann. Ikke få fuktighet i noen åpninger eller bruk aerosolspray, løsemidler, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Hvis Magic Mouse eller Magic Mouse 2 ikke beveger seg som den skal, kan det være et hår eller annet smuss på sensorlinsen. Snu musen, og inspiser sensorvinduet under et skarpt lys. Hvis du ser smuss, kan du bruke trykkluft til å rengjøre sensorvinduet forsiktig.

 


 

iPad

Behandle iPaden forsiktig for å bevare utseendet. Du kan beskytte enheten mot riper og slitasje ved å bruke et av de mange dekslene vi selger separat.

Når du skal rengjøre en iPad, kobler du fra alle kabler og slår av enheten (trykk og hold på Dvale/våkne-knappen, og skyv på skyveknappen på skjermen). Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPaden med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPad har et belegg på skjermen som er motstandsdyktig mot fingermerker og fett, og du kan bare tørke av iPad-skjermen med en myk og lofri klut for å fjerne fettrester fra berøring med hendene. Den fettavstøtende egenskapen til dette belegget forsvinner over tid ved normal bruk, og skrubbing av skjermen med skuremidler reduserer denne egenskapen ytterligere, i tillegg til at skjermen kan ripes opp.

iPod

iPod touch: Når du skal rengjøre iPod touch, kobler du fra alle kabler og slår av enheten (trykk og hold på Dvale/våkne-knappen, og skyv på skyveknappen på skjermen). Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod touch med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod classic: Når du skal rengjøre iPod classic, kobler du fra alle kabler, slår av iPod classic og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod classic med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod nano: Når du skal rengjøre iPod nano, kobler du fra alle kabler, slår av iPod nano og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod nano med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

På iPod nano 6. generasjon som ikke har noen Hold-bryter, må du trykke på Dvale/våkne-knappen for å slå av enheten før rengjøring.

iPod shuffle: Når du skal rengjøre iPod shuffle, kobler du fra alle kabler, slår den av (skyv bryteren til AV) og bruker en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod shuffle med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

iPod mini: Når du skal rengjøre iPod mini, kobler du fra alle kabler, slår av iPod mini og skyver Hold-bryteren til HOLD. Deretter bruker du en myk, lett fuktet og lofri klut. Unngå fuktighet i åpningene. Ikke rengjør iPod mini med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, trykkluft, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

 


 

Deksler

Silikon eller plastikk: Når du skal rengjøre et iPhone eller iPad-deksel i silikon eller plastikk, må du ta enheten ut av dekselet. Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut til å tørke av dekselet på innsiden og utsiden. Ikke rengjør dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Skinn: iPhone og iPad-deksler som er laget i ekte skinn får et utseende som endrer seg med bruk. De kan få en patina og også endre farge på grunn av fett fra fingrene dine og direkte sollys, slik at det naturlige utseendet blir ytterligere forsterket.

Rengjøring av skinnet kan påvirke fargen. Hvis du velger å rengjøre dette etuiet, må du først ta ut enheten. Bruk en ren klut med varmt vann og mild håndsåpe til å rengjøre dekselet forsiktig. Du kan også bruke et mildt rengjøringsmiddel sammen med en tørr, ren klut. Bruk av rengjøringsmidler og kremer for skinn kan endre fargen på skinnet.

Ikke utsett dekselet for direkte sollys, varme eller fuktighet over lengre perioder. Hvis skinnet utsettes for vann, olje, sminke og fargede materialer (som dongeri), kan det få flekker.

iPhone Smart Battery Case
Når du skal rengjøre et Smart Battery Case, må du ta iPhonen ut av dekselet. Bruk en myk, lett fuktet, lofri klut til å tørke over utsiden av dekselet. Ikke rengjør dekselet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.

Bruk en myk, tørr og lofri klut når du rengjør den interne Lightning-kontakten, og ikke bruk væsker eller rengjøringsprodukter.

Apple Pencil: Når du skal rengjøre Apple Pencil, må du bruke en myk, lett fuktet, lofri klut. Tørk av Apple Pencil fra tuppen med den fuktige kluten – men ikke selve tuppen – mot den andre enden av Apple Pencil. Ikke få fuktighet på innsiden av sømmen mellom tuppen og hoveddelen av Apple Pencil.

Smart Keyboard og Smart Keyboard Folio: Smart Cover og Smart Case for iPad – polyuretan
Fjern Smart Keyboard eller Smart Keyboard Folio fra iPaden før du rengjør dekselet i polyuretan. Bruk en myk, lett fuktet og lofri klut. Tørk over forsiden og innsiden med en myk, lofri klut.

Ikke rengjør dette produktet med rengjøringsmidler som er beregnet på vindusvask eller husholdning, spraybokser, løsemidler, ammoniakk, skuremidler eller rengjøringsmidler som inneholder hydrogenperoksid.