Tilbake til Ekspertise

Hva er MagSafe?


Oppdatert: November 2020


Under høstens Apple Special Event, "Hi, Speed", ble det ikke bare lansert nye iPhone, men også et nytt ladesystem. Over natten ble det plutselig snakk om 'MagSafe' igjen, men for første gang på en iPhone. I denne artikkelen kan du lese mer om hva MagSafe er, før og nå, og hvordan du kan bruke MagSafe til å lade din iPhone 12.

 

MagSafe for Mac

For erfarne Apple-brukere så er navnet 'MagSafe' nokså godt kjent, men da først og fremst i relasjonen til bærbare Macer. I 2006 kom nemlig den første Macen med en magnetisk tilkoblet kontakt på enden av strømtilførselen. Eller 'MagSafe' som Apple kalte den.

Fra den mer tradisjonelle strømtilførselen som fysisk stikkes inn i det elektriske apparatet, så var den store fordelen med MagSafe at siden den var koblet til og holdt på plass av magneter, så slapp strømtilførselen enkelt tak fra Macen dersom man skulle være så uheldig å snuble i ledningen. Med MagSafe slapp man altså at Macen fulgte med og falt ned på gulvet, noe som reduserte risikoen for skade på maskin og ledninger.

 

MagSafe for iPhone

I veldig korte trekk så er det mye av den samme funksjonaliteten som er videreført i det nye ladesystemet for iPhone, altså at en lader (eller annet tilbehør) holdes på plass og er koblet til med magneter. Dette i tillegg til utvidet funksjonalitet basert på dagens Qi-teknologi.

Qi-teknologien gjør det mulig å lade trådløst ved hjelp av induktiv lading (spoler). Det eneste som da trengs er en ladematte eller ladestand, og en kompatibel enhet som plasseres oppå eller mot overflaten på den trådløse laderen. Alle iPhone siden iPhone 8 har støtte for trådløs lading.

Forskjellen fra eldre iPhone til de nye er altså at iPhone 12, i tillegg til støtte for trådløs lading, har en ring av magneter rundt Qi-spolen - og det er det som gir navnet MagSafe. Magnetene gjør at selv om du ikke skulle treffe helt riktig, til eksempel når du legger iPhone på en trådløs lader med støtte for MagSafe, så trekkes de mot hverandre og helt på linje, slik at ladingen alltid starter som den skal.

Det er verdt å nevne at iPhone 12 selvfølgelig også lader via den medfølgende Lightning-kabelen, akkurat som en hvilken som helst annen iPhone, men MagSafe åpner for enda flere måter å lade på.

 

Hva finnes av MagSafe-tilbehør?

Selv om det kan virke fra teksten over som at MagSafe-tilbehør kun gjelder ladere og strømtilførsel, så stemmer ikke det helt. Det finnes til eksempel kortholdere eller bakdeksler som da bare 'klikkes' på plass når du holder dem mot iPhone. Og fordi magnetene ligger i hvert produkt, så kan du for eksempel 'klikke' på plass et bakdeksel og så en MagSafe-lader. Både magnetene og den trådløse ladingen fungerer gjennom alle sammen.

For øyeblikket (vinteren 2020) er MagSafe relativt nytt, men Eplehuset har stor tro på denne teknologien og at det etterhvert vil åpne seg et hav av tilpasset tilbehør. Det kan være alt fra iPhone-stativ til bilholdere, kameraer, strømbank, spillkontroller og mer.

 

Må jeg ha to MagSafe-produkter for at iPhone og tilbehør skal snakke sammen?

Både ja og nei. Har du en iPhone 12 kan du selvfølgelig fint bruke den med en trådløs lader som ikke har støtte for MagSafe. Det er bare at de ikke vil 'klikke' sammen på plass. Og etterhvert som det kommer flere trådløse ladere med støtte for MagSafe, så er de fortsatt basert på Qi-teknologien, noe som gjør at eldre iPhone nok vil lade. Også her vil det være funksjonaliteten med magnetene som du ikke vil oppleve. For det så må du riktig nok ha to MagSafe-produkter.

Tips: Under hvert tilbehør inne på eplehuset.no så finner du oversikt over hvilke enheter tilbehøret støtter. Skulle noe tilbehør ikke passe med eldre iPhone, så vil det kun stå 'iPhone 12'. Skulle tilbehøret passe til flere enheter, som til eksempel en høyttaler med innebygget trådløs lader, så vil det stå at den passer til iPhone 12, iPhone 11, iPhone XR, iPhone 8 etc.

app/design/frontend/Convert/eplehuset-new/Convert_AlgoliaSearchInstantSections/templates/instant/page.phtml