Tilbake til Bloggen

Hvilken Mac skal jeg velge?


Oppdatert: Juli 2022


Skal du kjøpe deg ny Mac og er usikker på om du skal velge MacBook Air eller MacBook Pro 13-, 14- eller 16-tommer? Vi hjelper deg å velge riktig! Du kan også booke kjøpshjelp om du ønsker å få hjelp til å velge riktig Mac.

Uansett hvilken modell du går for så kan du være trygg på at du får en datamaskin med den aller nyeste teknologien, lang batterikapasitet og som er lett å ta med seg. I tillegg så har de alle nydelige skjermer, innebygd Wi-Fi, Bluetooth og FaceTime-kamera, og de kjører akkurat det samme operativsystemet, med kraftige Apple-programmer. Det endelige valget kommer til syvende og sist an på hvordan du planlegger å bruke Macen i det daglige.

 

Book kjøpshjelp

 

MacBook Air

- Til alt hverdagslig bruk - og vel så det.

  • Egner seg godt på farten og til variert bruk
  • Er den rimeligste bærbare Macen og en prisgunstig maskin for de fleste
  • Er rask også på mer krevende oppgaver og raskere enn de fleste bærbare datamaskiner på markedet

 

Den tynneste og letteste Macen

- MacBook Air er den letteste av de bærbare Macene
Den er perfekt for deg som trenger en kraftig maskin til alt hverdagslig bruk, som trenger noe lett - og en datamaskin som byr på mer enn en iPad. Den passer godt til deg som daglig tar maskinen med til og fra jobb, skole og på reise.
Portabiliteten er nok også en god grunn til at mange studenter og forretningsreisende ofte faller for nettopp denne maskinen. Nå med opptil 18-timers batteritid med trådløs surfing kan du virkelig jobbe fra hvor enn du er.

 

Fornyet kraft med M2

- Hva gjør MacBook Air så rask?
Om du har brukt en MacBook Air tidligere så er det et ganske stort hopp opp til dagens modeller. MacBook Air kommer nemlig med Apple sin M2-chip, noe som gjør at den er utrolig rask til alle typer oppgaver, også de som tidligere krevde en kraftigere Pro-maskin. Med MacBook Air får man en Mac som egner seg godt til skriving av e-post, surfe på nett, lage presentasjoner og arbeide med store regneark og noe redigering av bilder og video. Den har også mer en nok ytelse til å kjøre mange programmer samtidig, og alt starter opp umiddelbart takket være den raske SSD-disk. Den har en Retina-skjerm som gjør det ekstra fint å se på filmer og bilder med, og sammen med kraftige høyttalere fyller den rommet.
 

- Hvorfor er MacBook Air da ikke en Pro-maskin?
Selv om MacBook Air er mer enn kraftig nok for det de fleste av oss bruker en datamaskin til, er det enkelte områder vi anbefaler en MacBook Pro. MacBook Air har ingen vifte for å kjøle ned maskinen. Tyngre grafisk arbeid, videoeredigering, gaming og koding krever mye ytelse, noe som genererer mye varme. Og når maskinen ikke kan kjøle seg ned setter den automatisk ned ytelsen for å senke temperaturen.

Det at den mangler vifte gjør at maksimal ytelse med M2-chipen oppnås i mindre doser, til sammenligning med en MacBook Pro. Se på det som at MacBook Air er veldig rask på en sprint (f.eks. litt 3D-rendering), men om langdistanse er hva du skal bruke den til (du sitter til daglig med 3D-rendering) - så anbefaler vi en kraftigere Mac. Fordelen med at den er vifteløs er riktig nok at MacBook Air er helt stillegående. Og det er et stort pluss.

 

Tilkoblingsmuligheter

MacBook Air kommer med to Thunderbolt 4 / USB 4-porter
Om du skal koble til f.eks. en USB-printer, kamera eller harddisk så krever det et USB-C-adapter. Fordelen med USB-C er at den sørger for både lading og rask overføring av data, lyd og bilde gjennom én enkelt inngang. Og med adapter du kan kjøpe til for HDMI, VGA og DisplayPort (eller ett som har alt), har USB-C nok kraft i seg til å gi strøm til alt fra kameraer og skrivere til store skjermer. USB-C er i tillegg universell og i ferd med å bli en bransjestandard, så du vil etterhvert kunne bruke akkurat samme kabel på alle dine produkter.

 

Se alt av MacBook Air

 

 

MacBook Pro 13-tommer

- Når det er ytelse og portabilitet som gjelder.

  • Egner seg godt fra hverdagslig til kraftig bruk
  • Velg 13-tommer dersom kombinasjonen av god ytelse, lang batterilevetid og portabilitet er det viktigste
  • Velg 14- eller 16-tommeren dersom profesjonell ytelse, flere porter og oppgraderingsmuligheter er det viktigste

 

Macen med lengst batteritid

MacBook Pro 13-tommer er for de som trenger portabilitet, batteritid og god ytelse - i en og samme maskin. I likhet med MacBook Air er dette svært gode hverdagsmaskiner som egner seg både til studier, jobb og hjemme. Hovedforskjellen er at MacBook Pro 13-tommer passer bedre for deg som er interessert i eller jobber med kreativt arbeid. Den type bruk krever mer ytelse, og en MacBook Pro gjør at man raskere får utført oppgaver som rendering av 3D-modeller, bruk av spesialeffekter, koding av video, og håndtering av mange spor under innspilling - enn MacBook Air.


- Hva med M2-chipen?
MacBook Pro 13-tommer kommer i likhet med MacBook Air med Apple sin M2-chip. Fordi MacBook Pro har en så kraftig grafikkprosessor i M2-chipen og vifte for å aktiv nedkjøling, gir den mer ytelse over lengre periode ved grafisk arbeid, som bildebehandling, videoredigering og gaming. Det gjør også at den har lavere strømforbruk, og MacBook Pro 13-tommer har lengst batteritid av alle de bærbare maskinene. Opptil 20 timer med trådløs surfing.

 

Touch Bar - flere snarveier til suksess

- Med Touch Bar kan du bruke appene dine - inkludert tredjepartsapper - på en helt ny måte.
En annen forskjell fra MacBook Air er at MacBook Pro 13-tommer har Touch Bar. Touch er et dynamisk område som legger til de mest relevante verktøyene direkte på tastaturet ditt, og endrer dem automatisk basert på hva du holder på med. Dermed blir det enda enklere å få ting gjort. Til for eksempel redigering kan du med presisjon manøvrere deg gjennom tidslinjen til en video når du jobber med Final Cut eller bla i bildene i Adobe Lightroom.

 

Tilkoblingsmuligheter

MacBook Pro kommer med to Thunderbolt 4 / USB 4-porter
Om du skal koble til f.eks. en USB-printer, kamera eller harddisk så krever det et USB-C-adapter. Fordelen med USB-C er at den sørger for både lading og rask overføring av data, lyd og bilde gjennom én enkelt inngang. Og med adapter du kan kjøpe til for HDMI, VGA og DisplayPort (eller ett som har alt), har USB-C nok kraft i seg til å gi strøm til alt fra kameraer og skrivere til store skjermer.
USB-C er i tillegg universell og i ferd med å bli en bransjestandard, så du vil etterhvert kunne bruke akkurat samme kabel på alle dine produkter.

Se alt av MacBook Pro 13

 

 

MacBook Pro 14- og 16-tommer

- For Pro-brukerne som trenger maksimal ytelse

  • Egner seg godt fra kraftig til avansert bruk
  • Velg 14-tommer dersom mindre vekt og portabilitet er det viktigste
  • Velg 16-tommeren dersom batteritid er viktigst

 

Superkrefter til proffene.

Nye MacBook Pro har grensesprengende ytelse for profesjonelle brukere. MacBook Pro 14- og 16-tommer er det beste valget for de som trenger superkrefter til profesjonelle arbeidsflyter, som f.eks. redigere flere strømmer med 8K ProRes-video eller gradere farger i HDR. De som kompilerer store kodeprosjekter, renderer krevende 3D-komponenter, produserer musikk med flere spor - og egentlig alt innenfor kreativt og profesjonelt bruk.


- Den beste skjermen i en bærbar Mac
Skjermen på disse modellene er en Liquid Retina XDR-skjerm, ferdig kalibrert for fargegradering, foto, design og trykkproduksjon i HDR. Skjermen er også enda mer lyssterk (1000 nit vedvarende lysstyrke og 1600 nit på det meste) og støtte for flere farger enn MacBook Air og MacBook Pro 13-tommer. Og for første gang har vi ProMotion på opptil 120 Hz på en Mac. ProMotion gir en høyere oppdateringsfrekvens av det du ser på skjermen, slik at det å skrolle gjennom innhold ser enda bedre ut.


- Tidenes kraftigste MacBook Pro
Der hvor M1 (og nå M2) revolusjonerte hva som var mulig av ytelse på MacBook Air og MacBook Pro 13-tommer, så har de nye M1 Pro og M1 Max-chipene revolusjonert hva som er mulig for profesjonelle brukere i en bærbar Mac. Begge chipene har flere CPU-kjerner og GPU-kjerner og mer fellesminne enn M1 og M2.


 

Velg størrelse. Velg chip.

- Hva er forskjellen mellom MacBook Pro 14- og 16-tommer? 
Begge modellene kan kjøpes med M1 Pro eller M1 Max-chipen, like mye fellesminne og størrelse på SSDen, og leverer ytelse på et høyt profesjonelt nivå. Valget faller derfor på hvorvidt du trenger en litt mer portabel maskin (14-tommer) eller bedre batteritid (16-tommer). 14-tommeren har en batteritid på 11-timer trådløs surfing og 16-tommeren på 14-timers trådløs surfing. Her har MacBook Air 18 timer og MacBook Pro 13-tommer 20 timer.

 

- Hva er forskjellen mellom M1 Pro og M1 Max?
Den store forskjellen ligger ikke i hvilken størrelse du velger, men hvilken chip - enten M1 Pro eller M1 Max. M1 Pro-chipen støtter opptil 32 GB fellesminne, 16-kjerners GPU og to eksterne skjermer. M1 Max-chipen støtter opptil 64 GB fellesminne, 4 eksterne skjermer og opptil 32-kjerners GPU for den aller tyngste grafikken.

Dersom du driver med profesjonelt arbeid hvor grafikken ikke er like viktig, som f.eks. programmering, musikkproduksjon og bilderedigering, så vil M1 Pro være et godt alternativ. For det aller mest grafikkkrevende, som videoredigering av flere strømmer med 8K-video, 3D-rendering, RAW-video og gaming, så vil M1 Max være et godt alternativ.

 

Tilkoblingsmuligheter

Innebygde porter for det meste.
Disse modellene har fått flere innganger og utganger, med blant annet SD-kortleser, HDMI-utgang og 3 Thunderbolt 4-porter. De har også fått MagSafe 3 med hurtiglading. På kun 30 min lading får man da 50% med batteritid*.

*NB: Den rimeligste MacBook Pro 14-tommer kommer med et 67-watts strømadapter. Det er ikke kraftig nok for hurtiglading og man må oppgradere til 96-watts adapteret. 

Kjøp MacBook Pro

 

 

Få hjelp til å velge rett.

Hos oss kan du booke gratis kjøpshjelp. Velg enten fysisk eller digital kjøpshjelp - og få den hjelpen du trenger.

Book kjøpshjelp

 

 

 

 


Sammenlign Mac-modeller.


Sammenlign
Mac-modeller.

 

Denne artikkelen handlet om:

Mac