Tilbake til Ekspertise

Hvilken Mac skal jeg velge?


Oppdatert: Januar 2019


Skal du kjøpe deg ny Mac og er usikker på om du skal velge MacBook, MacBook Air eller MacBook Pro?

Uansett hvilken modell du går for så kan du være trygg på at du får en datamaskin med den aller nyeste teknologien, lang batterikapasitet og som er lett å ta med seg. I tillegg så har de alle nydelige skjermer, innebygd Wi-Fi, Bluetooth og FaceTime-kamera. De kjører akkurat det samme operativsystemet, med kraftige Apple-programmer for å surfe på nett, lage dokumenter og presentasjoner, redigere video og bilder. Det endelige valget kommer til syvende og sist an på hvordan du planlegger å bruke Macen i det daglige.

Vi hjelper deg å velge riktig!


MacBook

For den mobile og på farten.

Med MacBook får du en fullverdig opplevelse i den tynneste og letteste bærbare Macen av alle. MacBook har 12-tommer skjerm, og finnes i fargene stellargrå, gull, rosegull og sølv.

Den er utrolig lett (faktisk under 1 kg), og er derfor perfekt for deg som daglig tar maskinen med til og fra jobb, skole og på reise. Portabiliteten er nok også en god grunn til at mange studenter og forretningsreisende ofte faller for nettopp denne maskinen. Foruten det, den egner seg godt for deg som skal bruke den til å skrive og lagre dokumenter, presentasjoner, laste inn og se på bilder, høre på musikk, sjekke Facebook og lese nyheter på nett. Altså enkelt bruk og stort sett alt de fleste av oss bruker en datamaskin til i det daglige. En del bruker også MacBook som en god andremaskin, dersom man til eksempel har en kraftigere Mac hjemme eller på jobb og bare trenger noe mer portabelt å ha med seg på reise.

MacBook er den Macen med færrest porter og har kun én enkelt USB-C-port. Fordelen med USB-C er at den sørger for både lading og rask overføring av data, lyd og bilde gjennom én enkelt inngang. Og med adaptere du kan kjøpe til for både HDMI, VGA og DisplayPort, har USB-C nok kraft i seg til å gi strøm til alt fra kameraer og skrivere til store skjermer. USB-C er i tillegg universell og i ferd med å bli en bransjestandard, så du vil etterhvert kunne bruke akkurat samme kabel på alle dine produkter. Det gleder vi oss til!

  • Egner seg godt på farten og til enkel bruk

MacBook Air

Til alt hverdagslig bruk - og litt til.

MacBook Air 13-tommer er den ultimate alt-i-ett maskinen. Her får du en perfekt balanse mellom ytelse og pris, og siden maskinen har den beste batterikapasitieten av alle Macene (opptil 12 timer), er den en super hverdagsmaskin du kan ha med deg hele dagen.

 

Det er ikke for ingenting at så mange elsker MacBook Air. Den har som nevnt den perfekte balansen mellom ytelse og pris i en ultraportabel kropp, noe som gjør at den passer til alt hverdagslig bruk og enda litt til. Den har i tillegg den lengste batteritiden av alle de bærbare Macene, og er derfor den som mange foretrekker bare på grunn av det. For enten du har en lang arbeidsdag på farten eller på lesesalen, så er MacBook Air klar til bruk.

MacBook Air passer derfor for deg som er mye på farten grunnet dens vekt og størrelse. Den egner seg til oppgaver som skriving av e-post, surfe på nett, lage presentasjoner og arbeide med regneark, eller redigere bilder og videoer i til eksempel iMovie (medfølgende program). Den har også mer en nok ytelse til å kjøre flere programmer samtidig, og alt starter opp umiddelbart takket være den raske SSD-disk. Den har en Retina-skjerm som gjør det ekstra fint å se på filmer og bilder med, og sammen med kraftige høyttalere fyller den rommet.

Hos oss kan du konfigurere MacBook Air slik du ønsker, slik at prosessor, minne (RAM) og lagringsplass blir tilpasset dine behov. Dersom du til eksempel vet at du skal ha store bilde- og videobibliotek så anbefaler vi at du oppgraderer lagringsplassen. Og dersom du vet at du skal redigere filmer i iMovie ofte, ikke bare i ny og ned, så bør du oppgradere til mer minne så oppgaver som rendering og eksportering går raskt. Til den type bruk bør du også vurdere større lagringskapasitet, fordi slike prosjektfiler tar opp mye plass på harddisken. Et videoprosjekt på kun 2 minutter kan raskt ta flere gigabyte.

  • Egner seg godt på farten og til hverdagslig bruk
  • Egner seg til enkel bilde-, musikk- og videoredigering

MacBook Pro

Når det er ytelse som gjelder.

Med en ytelse og funksjonalitet som setter nye standarder for bærbare datamaskiner, er MacBook Pro den perfekte arbeidsmaskinen. MacBook Pro 13-tommer og 16-tommer med Touch Bar har dessuten Retina-skjerm, Apples egen T2-chip og True-Tone teknologi, i tillegg til at de er utstyrt med fire USB-C-porter og et mer stillegående tastatur.

I likhet med de andre bærbare Macen er dette svært gode hverdagsmaskiner som egner seg både til studier, på kontoret og hjemme. Hovedforskjellen er at MacBook Pro passer best for deg som også er interessert i eller jobber med kreativt arbeid, som film, foto og design, musikkproduksjon eller spillutvikling. Den type bruk krever langt mer ytelse, og en MacBook Pro gjør at man raskt får utført oppgaver som rendering av 3D-modeller, bruk av spesialeffekter, koding av video, og håndtert mange spor under innspilling.  Og med Touch Bar kan du bruke appene dine - inkludert tredjepartsapper - på en helt ny måte. Det er et dynamisk område som legger til de mest relevante verktøyene direkte på tastaturet ditt, og endrer dem automatisk basert på hva du holder på med. Dermed blir det enda enklere å få ting gjort. Touch Bar er spesielt anbefalt om du skal bruke Macen til redigering. Da kan du med bedre presisjon, manøvrere deg gjennom tidslinjen til en video når du jobber med Final Cut eller bla i bildene i Adobe Lightroom.

Hos oss kan du konfigurere MacBook Pro slik du ønsker, slik at prosessor, minne (RAM) og lagringsplass blir tilpasset dine behov. Minste 13-tommer har kraftig nok prosessor for krevende arbeidsflyt, men ved oppgradering av prosessor blir den enda mer effektiv ved databehandling og er ideell også for tunge arbeidsflyter i avanserte programmer. Og skal du kjøre flere avanserte programmer samtidig, som Final Cut og Photoshop, så bør du vurdere å oppgradere minne.

Standard 16-tommer har kraftig nok prosessor for å komme deg raskt gjennom krevende oppgraver. Oppgraderer man prosessoren er den utviklet for å kunne håndtere alt fra kompilering av kode til rendring av prosessorkrevende 3D-grafikk – alt med betraktelig akselerert databehandlings­ytelse. På 15-tommer har du i tillegg muligheten til å oppgradere grafikkkortet for enda bedre ytelse. Resultatet er raskere videoredigering, 3D-arbeidsflyt og spillutvikling.

  • Egner seg godt fra kraftig til avansert bruk

 


Sammenlign Mac-modeller.


Sammenlign
Mac-modeller.

 

Denne artikkelen handlet om:

Mac