Tilbake til Ekspertise

Bilde- og videoredigering på Mac.


Skrevet av: Odin Antonsen
Vinner av Eplehuset Stipendet 2018


Som illustratør og designer er Macen svært viktig for mitt arbeid. Jeg bruker den hver dad til både store og små oppgaver. Og enten jeg designer ikoner i Illustrator, redigerer bilder i Lightroom eller surfer på nettet vi Safari, så er alltid Macen der. Da har jeg en maskin som takler de fleste oppgaver, med et batteri som varer hele dagen og en skjerm som leverer bilder i høyeste kvalitet.

Her er noen gode grunner til at du bør velge Mac for kreativt arbeid - og hvordan du kommer i gang!

Hvorfor velge Mac?

La oss først gå igjennom hvorfor jeg anbefaler å bruke en Mac, og mener den er et så godt verktøy for bilde og video.

Kraftig programvare. Rett ut av boksen.

For meg er en av de største fordelene med Macen operativsystemet (macOS). macOS er utviklet spesielt for maskinvaren den kjører på, og oppdateres regelmessig helt gratis. Dette gjør at du alltid har et operativsystem med de nyeste funksjonene - og den beste sikkerheten.

Med macOS er det arbeidet ditt som står i fokus og alt annet trekker seg tilbake. Her får du et moderne utseende som oppdateres med tiden. Når du jobber med mange filer er det viktig å ha et oversiktlig filsystem som du enkelt kan søke gjennom og som gir deg muligheten til å forhåndsvise uten å måtte åpne tyngre programmer. Det skal være raskt og enkelt. Jeg jobber også en del på iPad og sender ofte filer mellom den og Macen. Har du noen gang eid flere Apple produkter vet du allerede hvor godt de jobber sammen. Tegn på iPaden og fortsett på Macen, send et bilde fra Macen til iPaden eller åpne en nettside på iPhone og fortsett på Mac. Alt dette bare fungerer, og det er en stor fordel når du jobber på flere enheter samtidig.
 

Kraftig maskinvare. Laget for kreativt arbeid.

Med Mac får du en høyoppløst Retina-skjerm som er lyssterk og har et stort fargerom som gir deg en nøyaktig fargegjengivelse. Dette er veldig viktig for alle som driver med foto og grafikk da fargen som er på skjermen må stemme med sluttproduktet. Du får rask SSD-lagring som gjør at du kan starte maskinen, programmer og overføre filer på bare et øyeblikk. Tastaturet er utstyrt med stabile taster som både er behagelige og responsive, og de er bakbelyste slik at du kan jobbe under dårlige lysforhold. Du får en stor styreflate som er presis og gir deg god plass til multi-touch bevegelser. Den har Force Touch som gjør at du kan variere hvor hardt du presser for å utføre ulike oppgaver.

Med Mac får du en maskin som vil vare i flere år.


Hvilken Mac skal jeg velge?

For å velge riktig Mac må man tenke gjennom hva den skal brukes til og hva du ønsker å oppnå med ditt kreative arbeid. Hva er målet ditt?

Alle Macene kjører det samme operativsystemet og er utstyrt med kraftige programmer fra Apple for de fleste oppgaver, men de er likevel forskjellige. Her er mine forslag til hva slags type kreativt arbeid du kan gjøre med de forskjellige, og så kan du lese mer om de ulike modellene lenger ned.

MacBook

MacBook passer best for deg som er ute etter en tynn og lett maskin, hvor portabilitet er det viktigste. Her får du en vifteløs 12-tommer maskin som håndterer lettere oppgaver som tekstarbeid, lage presentasjoner eller web koding.  Perfekt for deg som alltid er på farten og trenger å få jobben gjort.
 

MacBook Air

For deg som er ute etter litt mer kraft og en større 13-tommer skjerm i en liten og lett innpakking. Med MacBook Air får kan du redigere bilder, lage presentasjoner og redigere filmer i iMovie. Dette er en velbalansert maskin som tar steget opp fra MacBook.
 

MacBook Pro

Dette er Macen for deg som trenger kraft og er laget for deg som jobber kreativt i krevende programmer. Den er likevel svært lett å håndtere og ta med seg. MacBook Pro er for deg som jobber med bilde- og videoredigering, lager store illustrasjoner og jobber med flere lag i Photoshop. MacBook Pro kommer i flere spesifikasjoner, men den største forskjellen er at du kan få den i enten 13 eller 15-tommer.

Alle Macene kan brukes til kreativt arbeid, men det er som sagt viktig å tenke over ha du skal bruke den til. Jeg vil anbefale MacBook Pro 13-tommer hvis portabilitet er viktig. Her får du det beste fra begge verdener: Portabiliteten og kraft nok til å jobbe i de fleste programmene. Ønsker du enda mer kraft og jobber med 3D grafikk eller animasjon vil jeg anbefale 15-tommeren hvor du får enda bedre prosessor og et dedikert grafikkort som tar seg av de tyngre grafiske oppgavene.
 

iMac

iMac er for deg som ikke trenger portabilitet eller kanskje allerede har en Macbook, men ønsker en stasjonær arbeidsstasjon hjemme. Her anbefaler jeg 27-tommeren hvor du får høy ytelse og en kraftig grafikkprosessor for krevende oppgaver. iMac 27-tommer er utstyrt med en Retina 5K-skjerm som gir deg et fantastisk bilde. Denne skjermen er en drøm å jobbe på og er perfekt for fotografer som ønsker å se bildene sine i full oppløsning hvor hver minste detalje er viktig.
 

Alle Macer kan hos Eplehuset konfigureres slik du ønsker, slik at prosessor, minne (RAM) og lagringsplass blir tilpasset dine kreative prosjekter og drømmer.


Hva trenger du for å komme i gang?

Nå som du vet litt mer om hvilken Mac du trenger for den type kreativt arbeid du ønsker å gjøre, så kan vi se på programmer og ekstra utstyr.

Enten du skal redigere bilder, illustrere eller lage den neste animasjonsfilmen trenger du den riktige programvaren for å gjøre jobben. macOS inneholder allerede mange programmer hvor du kan gjøre det meste, men ønsker du å ta arbeidet ditt et steg videre kan det være lurt å se hvilken andre muligheter du har.

Fotografering

Bilder (inkludert): Med Bilder har du alltid alle bildene dine tilgjengelig på Macen - og de andre enhetene dine. Bilder-appen har et elegant design, og bildene og videoene blir automatisk sortert etter tid og sted. Med kraftige, svært brukervennlige redigeringsverktøy kan du få frem det beste i bildene dine - selv om du er nybegynner.

Lightroom: Dette programmet er for den som ønsker å ta fotografering eller bilderedigering et steg opp. Ved hjelp av effektive redigeringerfunksjoner i et brukervennlig grensesnitt får du redigert, delt og vist favorittbildene. Lightroom er en del av Adobe Creative Cloud og inneholder alle programmene du trenger, enten du driver med foto, film, grafikk, tekst, animasjon eller webkoding. Adobe har et program for alt.

 

Illustrasjon og tegning

Affinity Photo & Affinity Designer: Dette er et godt alternativ til Photoshop og Illustrator, og du betaler kun èn gang for programmet. Affinity Photo og Designer gir deg førsteklasses programmer for fotoredigering, manipulasjon, UI design, illustrasjon og tegning.

Sketch: Dette er et populært vektor program for Mac som er laget for å designe nettsider, apper, prototyper og mye mer. Sketch kan prøves gratis i 30-dager.

Sketchbook: Et gratis tegneprogram med premium funksjoner til både Mac og iOS. Et veldig bra program for både nybegynnere og profesjonelle. Perfekt for deg som ønsker å prøve ut digital tegning uten måtte kjøpe et dyrt tegneprogram

 

Film og video

iMovie (inkludert): Med iMovie kan du enkelt lage filmer i ren Hollywood-stil, med video som du har filmet på iPhone, iPad, med Macen eller et videokamera. Drag-and-drop videoklipp og bruk enkle og intuitive redigeringsverktøy til å sette dem sammen. Med fargekorrigering, kart, voice-over, bilde-i-bilde og mer får du et profesjonelt uttrykk, rett ut av boksen. Veldig godt verktøy for nybegynner.

Final Cut: Denne appen er for profesjonelle brukere som vil utfolde seg kreativt. Final Cut gir brukeren bransjeledende funksjonalitet og full kontroll over redigering, etterbehandling og deling. Final Cut er en av Pro-appene til Apple og gir ytelse som er optimalisert for Macen. Og har du startet alle dine prosjekter i iMovie, men ønsker å gå over til Pro-redigering? Alle iMovie-prosjektene kan enkelt overføres til Final Cut - for å ta filmkarrieren et steg videre.

3D og animasjon

Cinema4D: For deg som ønsker å jobbe i 3D. Cinema 4D har et intuitivt grensesnitt som gjør det enkelt å bruke for å lage 3D animasjoner: Programmet fungerer godt sammen med Adobe After Effects, som jeg vil anbefale om du jobber med 2D-animasjon og spesialeffekter.

 


Anbefalt tilbehør for å komme i gang.

Du kan gjøre det meste på Mac og det er ikke alltid du trenger noe ekstra utstyr. Men noen gang er det ikke til å komme unna.

Ønsker du å jobbe med tegning og illustrasjon vil jeg anbefale Wacom sine tegnebrett, disse er ofte litt dyrere en andre merker men de er og markedets beste og setter standarden innenfor tegnebrett og tegneskjermer.

 

Tegnebrett

Er du nybegynner og ikke vet helt om dette er noe du ønsker å investere for mye i så anbefaler jeg at du kjøper Wacom Intuos smal som er innstegsmodellen. Her får du mange av funksjonen til de dyrere tegnebrettene, men i en mindre og lettere pakke. Er du mer seriøs er Wacom Intuos Pro medium eller large et svært godt tegnebrett som vil holde i flere år. Det siste alternativet er en tegneskjerm. Her finner du alt fra 13 til 32-tommer, disse er en del dyrere enn et tegnebrett. Wacom Cintiq Pro 16 er en fin mellom størrelse som gir deg god skjermplass samtidig som er lett nok til at du kan ta den med deg.

 

iPad

Har du allerede en iPad med støtte for Apple Pencil anbefaler jeg deg å prøve appen Astropad som gjør at du kan bruke iPaden din som en tegneskjerm. Appen speiler skjermen til Macen slik at du kan navigere og tegne med både touch og Apple Pencil.

 

Skjerm

Uansett hva du jobber med så er det én ting jeg kan anbefale, og det er en ekstern monitor. Når du jobber kreativt ønsker du som oftest å kunne se så mye som mulig slik at du har alle innstillinger og justeringer tilgjengelig samtidig som at du kan se det du jobber med i høy oppløsning. Hvor stor skjerm trenger du? 24 og 27- tommer er det som er standarden så her er det greit å gå etter behov og pris.

Jeg vil anbefaler en 4K skjerm til kreativt arbeid, men det er mange gode skjermer i fullHD. Det viktigste er en god innsynsvinkel og at skjermen har god fargegjengivelse.

 

Mus og tastatur

Om du sitter ved skrivebordet med Macen koblet opp til en ekstern skjerm kan en mus og et tastatur være et godt kjøp. Med en god mus får du større presisjon når du jobber. Jeg anbefaler Apple Magic Mouse 2 eller Logitech MX Master 2S for den beste opplevelsen. Når det kommer til tastatur finner vi Apples Magic Keyboard med og uten talltastatur, et annet alternativ er Logitech Craft som er behagelig å bruke samtidig som det har en en ekstra inndatabryter for større kontroll.

 


Tilbehør for Mac.


Tilbehør for Mac.


Sammenlign Mac-modeller.


Sammenlign
Mac-modeller.


Bygg din egen Mac.

 

 

 

Alle har ulike behov, og som eneste norske Apple-forhandler gjør vi det enkelt å skreddersy en Mac som passer dine. Du kan konfigurere Macen på flere ulike måter, slik at det blir helt rett for deg.

Se hvordan >

 


Bygg din egen Mac.

Alle har ulike behov, og som eneste norske Apple-forhandler gjør vi det enkelt å skreddersy en Mac som passer dine. Du kan konfigurere Macen på flere ulike måter, slik at det blir helt rett for deg.

Se hvordan >