Tilbake til Ekspertise

Mac eller PC - hva skal jeg velge?


Oppdatert: Januar 2019


La oss bare være helt ærlige: Vi mener selvfølgelig du skal velge en Mac. Samtidig vet vi at mange ikke er så godt kjent med forskjellene - og fordelene, og valg av en datamaskin kan derfor være vanskelig. Utvalget er stort, det går i ett med gigabyte og megabyte, og det er ikke alltid like tydelig hva som er hva.

Istedenfor å bare si: "Du skal velge en Mac", så er det viktig for oss at du har all den kunnskapen du trenger for å gjøre et godt valg og det som er riktig for deg. Når det kommer til stykke er vi rimelige sikre på at det betyr at du går for en Mac.

 

Operativsystemet.

Den kanskje tydeligste forskjellen på en Mac og en PC ligger i operativsystemet.

De fleste PC-er leveres med Microsoft Windows, et svært avansert operativsystem som er ment for å fungere sammen med mange forskjellige produsenter av PC-er. Som operativsystem støtter derfor Microsoft Windows en del mer programvare og maskinvare, og sikrer at du i praksis kan kjøre det meste som finnes på markedet. Apple sitt operativsystem derimot er laget spesielt for Mac, men istedenfor å være et hinder så er dette en av de største fordelene. Nettopp fordi operativsystemet - og programvaren generelt, er laget spesifikt for den maskinvaren, så får du et fullstendig intergret system der alt jobber somløst og fungerer optimalt sammen. Og det gir en unik brukeropplevelse.

 

Sikkerhet og personvern.

Det at operativsystem og maskinvare er laget for hverandre påvirker en annen faktor som for mange er viktig. Nemlig hvor pålitelig og sikker datamaskinen er. Det er ikke vanskelig å se at når samme selskap både bygger maskinvaren og programvaren, så kan man forvente mer stabilitet, mindre nedetid og færre tekniske feil. Rett og slett fordi man råder over alle deler av produksjonen og komponenter som kan påvirke hverandre - både underveis i produksjonen og etter lansering.

For Apple betyr din tillit alt. Derfor er sikkerhet og personvern noe av det første de tenker på. Produkter og tjenester er utformet for å beskytte informasjonen din, slik at du kan konsentrere deg om daglige gjøremål – helt uten bekymringer. Gatekeeper gjør det tryggere å laste ned apper, og beskytter deg mot å laste ned skadelig programvare. Laster du i tillegg ned alle appene dine fra App Store, er alle appene nøye sjekket før de blir godkjent. Videre bidrar funksjonen App Sandbox til å isolere apper fra kritiske systemkomponenter på Macen, innholdet ditt og de andre appene.

 

Kompatibilitet.

Det finnes helt klart programvare som kun støtter Windows, men det meste lages for begge plattformene, som til eksempel Skype, Dropbox, Spotify og Photoshop. Selv Microsoft Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint) finnes for Mac og gir helt samme opplevelse og funksjonalitet som man er vant med fra PC. Videre har både PC og Mac støtte for samme bransjestandarder og fungerer med praktisktalt alle e-postleverandører og nettsteder. Du kan koble til digitalkameraer, skrivere, harddisker, mus og tastaturer, samt vise og dele vanlige filtyper, inkludert Office-dokumenter, PDF-filer, bildefiler, tekstfiler, MP3-filer, videoer, ZIP-filer og mer - rett ut av boksen.

Det er også verdt å nevne at en Mac faktisk kan kjøre Windows, noe som åpner for det beste av to verdener. Dette gjør du til eksempel via det innebygde verktøyet Boot Camp. Parallels Desktop er også et alternativ, dersom du ønsker å kjøre Windows-programmer side om side med Mac-programmer uten å starte maskinen på nytt. En PC kan derimot ikke kjøre macOS.

 

Programvare.

Alle Macer leveres med en samling apper for ting du gjør hver dag, som Safari, Bilder, Pages, Numbers og Keynote. Med de 3 siste kan du åpne og redigere Word, Excel og PowerPoint. I tillegg får du iMovie, GarageBand, Mail, Kalender, Meldinger, FaceTime, Notater, Kart og flere til. Siden dette er inkluderte apper – og ikke nettapper – drar de full nytte av Macens krefter for å gi raskest mulig ytelse. De samme appene får du også på iPad og iPhone, som sammen med iCloud gjør at du kan jobbe på tvers av enhetene uten noe ekstra utstyr. Hvis noen ringer deg på iPhonen, kan du svare på Macen. Du kan kopiere tekst eller et bilde fra én enhet og lime inn på en annen ved hjelp av vanlige kopier- og lim inn-kommandoer. Og har du på deg Apple Watch, låses Macen automatisk opp så snart du nærmer deg. Uten at du trenger å skrive inn passordet. Igjen er det en av de mange fordelene du får fordi programvare og maskinvare er laget for hverandre - og av ett og samme selskap.

Til sammenligning leveres også Windows med et utvalg innebygde apper, som Kart, Bilder, E-post, Kalender, Spill, Personer, OneNote, Groove Music (musikkspiller), og Film og TV. Merk at Office-pakken (Word, PowerPoint, Excel) er noe som må kjøpes i tillegg på både Mac og PC.

 

Pris.

Det er riktig at du kan få en PC til rimeligere pris enn en Mac, men da er det også stor ytelsesforskjell på dem. Sammenligner du derimot en Mac og PC med tilsvarende spesifikasjon, så ser man raskt at det ikke er den helt store forskjellen. Og utover de interne spesifikasjonene er det viktig å tenke over materialvalg og skjermkvaliteten, for det har også betydning både på levetid, kvalitet - og derav pris. For eksempel er alle Macer utviklet i et unibody-kabinett av forsterket aluminium, som ikke bare gir færre deler og større presisjon, men også på grunn av aluminiumets egenskaper er svært solid, samtidig som kabinettet er både tynt og lett. 

En siste faktor å ta med i beregningen når man vurderer prisen på en Mac kontra prisen på en PC er bruktverdien. Det er ofte langt enklere å selge en brukt Mac, og du vil kunne få mer tilbake for den enn hva du kan forvente for en brukt PC.

 


Sammenlign Mac-modeller.


Sammenlign
Mac-modeller.

 

Denne artikkelen handlet om:

Mac