Tilbake til Ekspertise

Slik forlenger du batteritiden på Mac.


Oppdatert: Juli 2019


En ny bærbar Mac har en forventet batteritid på mellom 10-12 timer, avhengig av hvilken Mac det er. De kommer alle med teknologi som gjør det mulig å holde batteriet gående, selv ved tungt bruk. Allikevel er det situasjoner hvor man ønsker å få enda mer ut av batteriet, til eksempel om man er på reise uten tilgang til strøm. Vi viser deg hva du kan gjøre for å forlenge batteritiden på din Mac.

Oppdater til siste macOS-versjon.

macOS-oppdateringer omfatter ofte ny energibesparende teknologi. Sørg derfor alltid for at Macen har den nyeste versjonen macOS installert. Hvis Macen er koblet til internett, ser operativsystemet automatisk etter programvareoppdateringer hver uke, men du kan likevel styre når oppdateringene installeres.
 

Justere lysstyrke.

Skjermens lysstyrke kan faktisk ha ganske stor betydning for batteriforbruket. Bruk F1-tasten, eller lysstyrke-knappen på et Touch Bar-tastatur, til å dempe lysstyrken på skjermen til den er så lav som mulig, men samtidig behagelig å se på. Husk også at for sterkt lys kan være slitsomt for øynene over lang tid, så ofte kan det faktisk være mer behagelig å ha noe redusert lysstyrke på.
 

Koble fra ekstrautstyr.

Ekstrautstyr som SD-kort og harddisker uten egen strømforsyning trekker strøm fra Macen, og bruker strøm selv om de ikke aktivt er i bruk. Disse kan man med fordel koble fra.
 

Slå av Wi-Fi og Bluetooth.

Wi-Fi bruker også strøm selv når Macen ikke aktivt er på et nettverk. Du kan slå det av i Wi-Fi-statusmenyen på menylinjen eller i Nettverk-valgpanelet.
 

Apper.

Avslutt alle apper som ikke er i bruk. Selv om de er inaktive, bruker de fortsatt strøm. Ved å trykke på batteriikonet til høyre i menylinjen vil du få oversikt over hvilke programmer som bruker mye strøm.


Aktivitetsmonitor.

Du kan også følge med dersom en app ikke svarer eller ikke fungerer riktig. Den kan da bruke mer av prosessorressursene (CPU) enn den skulle, selv når det ser ut som om appen ikke gjør noe. Når CPU-en belastes mer, bruker den mer energi, noe som reduserer tiden Macen kan kjøre på batteristrøm. Du kan sjekke dette i Aktivitetsmonitor.


Strømsparing under Systemvalg.

Strømsparing under Systemvalg inneholder flere valg for å forbedre batterilevetiden på en bærbar Mac. Hvis du for eksempel setter skjermen i dvale når den er inaktiv, slås bakbelysningen midlertidlig av, noe som forbedrer batterilevetiden betydelig. For Macer med flere skjermkort kan du også aktiverer "Automatisk bytte av grafikk". Da bytter den selv mellom grafikkkortene, slik at du får maksimalt utbytte av kraften når du trenger det, men sparer batteriet når den ikke jobber med tunge oppgaver.


Ikke utsett Macen for ekstreme temperaturer.

Alle Macer er konstruert for å yte godt innenfor et stort temperaturspenn, og har en trivselstemperatur mellom 10 og 35 grader. Likevel trives den aller best mellom 16 til 22 grader. For å bevare batteriet er det spesielt viktig å unngå å utsette Macen for temperaturer over 35 grader, da det kan redusere batterikapasiteten permanent. Ved å oppbevare Macen i så høye temperaturer kan den få utfordringer med å gi strøm like lenge på én enkelt lading.

Du bør heller ikke lade den under alt for høye temperaturer, siden det kan forringe batteriet ytterligere. Ta den også ut av en beskyttelsesmappe eller veske når du lader den. Hvis ikke er det dårlig ventilasjon rundt Macen og det blir fort veldig varmt.


Ikke lad batteriet helt ut.

Apple bruker litiumion-batterier, både på Mac, iPhone og iPad. Dette gir den beste ytelsen til dine enheter, og sammenlignet med eldre batterityper veier de mindre, varer lenger og lades mer effektivt. Men hvorav man tidligere ble oppfordret til å alltid tømme batteriet helt før man ladet opp igjen, så bør disse ligge mellom 20% - 80% av full kapasitet for å opprettholde batteriets levetid og kvalitet lengst mulig. Dette gjelder ikke spesifikt for Apples batterier, men generelt for alle litiumsionbatterier.

 

 

Denne artikkelen handlet om:

Mac