Tilbake til Ekspertise

Slik tar du en sikkerhetskopi.


Oppdatert: Juli 2019


Time Machine er den innebygde sikkerhetskopifunksjonen i OS X som fungerer sammen med din Mac og en ekstern harddisk eller AirPort Time Capsule.
 

Koble til den eksterne harddisken eller Time Capsule, be Time Machine om å bruke den, og slapp av. Time Machine sikkerhetskopierer automatisk alt på Macen, inkludert systemfiler, programmer, kontoer, innstillinger, e-postmeldinger, musikk, bilder, filmer og dokumenter. Det som gjør Time Machine annerledes enn andre sikkerhetskopieringsprogrammer, er at den ikke bare oppbevarer en kopi av alle filene, den husker hvordan innholdet på maskinen var på en gitt dag slik at du kan gå tilbake i tid og vise innholdet på maskinen den dagen.

Opprett en Time Machine-sikkerhetskopi.

Alt du trenger for å opprette sikkerhetskopier med Time Machine, er en ekstern lagringsenhet. Når du har koblet til enheten og valgt den som sikkerhetskopidisk, oppretter Time Machine automatisk sikkerhetskopier for de siste 24 timene hver time, sikkerhetskopier for den siste måneden hver dag og sikkerhetskopier for alle de foregående månedene hver uke. De eldste sikkerhetskopiene blir slettet når sikkerhetskopidisken er full.

Koble til en ekstern lagringsenhet.

Koble til en av følgende eksterne lagringsenheter (selges separat). Finn ut mer om sikkerhetskopidisker du kan bruke med Time Machine.

  • En ekstern stasjon som er koblet til Mac, for eksempel en USB-, Thunderbolt- eller FireWire-stasjon
  • En ekstern stasjon som er koblet til en AirPort Extreme-basestasjon (802.11ac-modell) eller AirPort Time Capsule
  • AirPort Time Capsule
  • En Mac som er delt som et Time Machine-sikkerhetskopieringsmål
  • En NAS-enhet (Network-attached storage) som støtter Time Machine over SMB

Velg lagringsenheten som sikkerhetskopidisken.

Når du kobler en ekstern stasjon direkte til Mac, kan du bli spurt om du vil bruke stasjonen til å sikkerhetskopiere med Time Machine. Velg Krypter sikkerhetskopidisk (anbefalt), og klikk deretter på Bruk som sikkerhetskopidisk.

Krypterte sikkerhetskopier er bare tilgjengelige for brukere som har passordet.

Hvis Time Machine ikke spør om å bruke disken, kan du følge disse trinnene for å legge den til manuelt:

  • Åpne Time Machine-valg fra Time Machine-menyen Time Machine-symbol i menylinjen. Eller velg Apple-menyen () > Systemvalg, og klikk deretter på Time Machine.
  • Klikk på Velg sikkerhetskopidisk (alternativt Velg disk eller Legg til eller fjern sikkerhetskopidisk):
  • Velg den eksterne stasjonen fra listen over tilgjengelige disker. Velg deretter «Krypter sikkerhetskopier» (anbefalt), og klikk på Bruk disk.

Hvis disken du velger, ikke er formatert i henhold til kravene for Time Machine, blir du bedt om å slette disken først. Klikk på Slett for å fortsette. Dette sletter all informasjon på sikkerhetskopidisken.

Dra nytte av automatiske sikkerhetskopier.

Når du har valgt en sikkerhetskopidisk, begynner Time Machine å sikkerhetskopiere regelmessig – automatisk og uten at du trenger å gjøre noe. Den første sikkerhetskopien kan ta lang tid, avhengig av hvor mange filer du har, men du kan fortsette å bruke Mac mens sikkerhetskopieringen foregår. Time Machine sikkerhetskopierer bare filene som er endret siden forrige sikkerhetskopiering, slik at fremtidige sikkerhetskopieringer går raskere.

For å starte en sikkerhetskopi manuelt velger du Sikkerhetskopier nå fra Time Machine-menyen Time Machine-symbol i menylinjen. Bruk den samme menyen til å sjekke statusen til en sikkerhetskopi eller hoppe over en pågående sikkerhetskopiering.