Kilde: Apple Newsroom

iOS 17 gjør iPhone enda mer personlig og intuitiv.

Lanseringen inneholder store oppdateringer av kommunikasjonsapper, enklere deling med AirDrop, mer intelligente skrivefunksjoner, og nye brukeropplevelser med Journal og Ventemodus.

Kilde: Apple Newsroom

iOS 17 gjør iPhone enda mer personlig og intuitiv.

Lanseringen inneholder store oppdateringer av kommunikasjonsapper, enklere deling med AirDrop, mer intelligente skrivefunksjoner, og nye brukeropplevelser med Journal og Ventemodus.

Kilde: Apple Newsroom

iOS 17 gjør iPhone enda mer personlig og intuitiv.

Lanseringen inneholder store oppdateringer av kommunikasjonsapper, enklere deling med AirDrop, mer intelligente skrivefunksjoner, og nye brukeropplevelser med Journal og Ventemodus.

Med iOS 17 får kommunikasjonsfunksjonene en stor oppdatering, med blant annet en ny Klistremerker-opplevelse, Contact Posters, Live Voicemail og mye mer.

 

iOS 17, en stor oppdatering som oppgraderer kommunikasjonsfunksjonene i Telefon, FaceTime og Meldinger, gjør AirDrop-deling enda enklere og har mer intelligente skrivefunksjoner for rask og presis skriving. iOS 17 introduserer også nye brukeropplevelser med Journal, en app som gjør det enklere å fokusere på takknemlighet i hverdagen, og Ventemodus, som gir brukeren en ny måte å få nyttig informasjon på med et blikk på skjermen når iPhone legges ned og lades.

«Med iOS 17 har vi tatt en grundig gjennomgang av funksjonene som er viktige for oss i hverdagen, og gjort iPhone enda mer personlig og intuitiv å bruke», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «For brukerne er Telefon, FaceTime og Meldinger sentrale kommunikasjonsverktøy i hverdagen, og denne versjonen er fullspekket med oppdateringer som brukerne kommer til å sette stor pris på. Vi har også redesignet AirDrop med nye måter å dele ting på, Autokorrigering har fått en stor oppgradering, vi har introdusert helt nye brukeropplevelser med Journal og Ventemodus – og mye, mye mer. Vi gleder oss til alle kan prøve det selv.»
 

Telefon-appen får en stor oppgradering

Telefon-appen er en sentral del av iPhone, og nå får den en stor oppdatering med personlige Contact Posters som lar folk uttrykke seg på nye måter. Brukerne kan endre hvordan de vises for andre, innkommende anrop har fått et helt nytt utseende, bilder og Memojier kan tilpasses og gjøres enda flottere, og man kan velge og vrake i iøynefallende fonter og fontfarger. Contact Posters kan også brukes i ringeapper fra tredjeparter.

 

Contact Posters gir brukerne en ny måte å uttrykke seg på, og innkommende samtaler får en helt ny look.

 

Live Voicemail lar brukerne få se transkripsjoner i sanntid når noen legger inn en beskjed på telefonsvareren, med mulighet til å ta telefonen underveis. Anrop som identifiseres som spam av mobiloperatøren, vises ikke som Live Voicemail, men avvises automatisk. Kraftige Neural Engine sørger for at Live Voicemail-transkripsjoner bare behandles lokalt på enheten – i et helt privat miljø.

 

Live Voicemail lar brukerne få se transkripsjoner i sanntid når noen legger inn en beskjed på telefonsvareren, med mulighet til å ta telefonen underveis.

 

FaceTime får støtte for lyd- og videomeldinger og reaksjoner – og kan brukes med Apple TV

FaceTime har nå støtte for lyd- og videomeldinger, slik at hvis brukere ringer noen som ikke er tilgjengelig, kan de sende en melding som mottakeren kan se på når det passer.

Det er også duket for mer uttrykksfulle FaceTime-samtaler med reaksjoner som hjerter, ballonger, fyrverkeri, laserstråler, regn og mer. De nye effektene kan aktiveres med enkle bevegelser, og de kan også brukes i videosamtaleapper fra tredjeparter.

Som en spennende oppdatering for Apple TV 4K blir det nå mulig å bruke FaceTime på den største skjermen i hjemmet. Med Kontinuitet-kameraet kan brukerne starte en videosamtale direkte via Apple TV, eller starte samtalen på iPhone og overføre den til Apple TV for å se venner og familie på TV-skjermen. I fokus-funksjonen sørger for at brukerne er midt i bildet, selv om de beveger seg rundt i rommet.
 

Meldinger får et oppgradert design og store oppdateringer

Med iOS 17 får Meldinger en rekke store oppdateringer, blant annet en helt ny klistremerke-opplevelse med nye emoji-klistremerker og muligheten til å lage Live Stickers ved å hente ut motiver fra bilder. Brukerne kan også legge til effekter i Live Stickers for å gjøre dem enda mer levende, og alle klistremerkene samles i en ny skuff i tastaturet, slik at de enkelt kan brukes i hele iOS.

 

Trykk på bildet for avspilling av video.

Den helt nye klistremerke-opplevelsen lar brukerne lage Live Stickers ved å hente ut subjektet fra bilder og legge til effekter som gjør klistremerkene levende.

 

Nye funksjoner i Meldinger gir kommunikasjonen et løft. En utvidbar meny som kan åpnes med ett trykk for å vise iMessage-apper, gir Meldinger et renere og mer oversiktlig design. Søk blir nå enda mer presise og effektive med søkefiltre, der brukerne kan spisse søket ved å legge til flere filtre og finne akkurat det de leter etter. En ny pil viser hvor brukeren var i samtalen sist, og det er enklere enn noensinne å svare direkte på meldinger – det er bare å sveipe på tekstboblen. Når brukere deler posisjonen sin, oppdateres den i sanntid i samtalen. Lydmeldinger transkriberes automatisk, slik at brukeren kan velge å lese dem med en gang eller lytte til dem senere.

Meldinger får også en ny og viktig Oppfølging-funksjon, som kommer godt med når brukerne vil fortelle venner eller familie at de har kommet trygt frem. Når brukeren har startet Oppfølging, får den utpekte vennen eller familiemedlemmet et automatisk varsel når hun eller han kommer frem. Hvis brukeren ikke ser ut til å bevege seg mot bestemmelsesstedet, sendes nyttig informasjon om for eksempel nøyaktig posisjon, batterinivå og mobildekning, midlertidig til den valgte kontakten. All informasjonen som deles, er gjennomgående kryptert.

 

Meldinger får en Oppfølging, en ny funksjon som lar brukere varsle venner og familie om at de har kommet trygt frem.

 

Enklere deling med AirDrop og NameDrop

Med AirDrop kan man enkelt dele filer med kolleger og sende bilder til venner i løpet av få sekunder – og med iOS 17 lanseres enda flere måter å gjøre det på. Med NameDrop kan brukerne enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde iPhonene sine – eller en iPhone og en Apple Watch – mot hverandre.1 Denne metoden kan også brukes til å dele innhold eller starte SharePlay for å høre på musikk, se en film eller spille spill når man er i nærheten av hverandre med to iPhoner.

 

Trykk på bildet for avspilling av video.
Med NameDrop kan brukerne enkelt dele kontaktinformasjon ved å holde to iPhone-enheter mot hverandre.

 

Smartere skrivefunksjoner med Autokorrigering og Diktering

Autokorrigering får en omfattende oppdatering med en ny og bedre maskinlæringsbasert språkmodell med foreslått tekst lokalt på enheten, som gjør det enklere å skrive raskt og presist. Funksjonen har også fått et nytt og mer brukervennlig design, med mulighet for autokorrigering for hele setninger – som kan rette opp i grammatiske feil på en helt ny måte. Brukerne får nå opp tekstforslag mens de skriver, slik at det bare er å trykke på mellomromstasten for å legge inn hele ord eller fullføre setningen automatisk – og skrive raskere enn noensinne. Diktering får en ny og enda mer presis modell for talegjenkjenning.
 

Ventemodus viser rask og oversiktlig informasjon på hele skjermen når iPhone ligger til lading

iOS 17 har Ventemodus, som gir brukerne kjapp og oversiktlig informasjon på hele skjermen – designet for å være lett synlig på avstand når iPhone ligger på siden og lader. Ventemodus er perfekt på nattbordet, kjøkkenbenken og skrivebordet, og skjermen kan gjøres mer personlig ved å velge mellom en rekke vakre klokkevisninger, favorittbilder eller ulike widgeter – inkludert smarte stabler som viser riktige widgeter til riktig tid. Ventemodus har støtte for oppdateringer i sanntid, Siri, innkommende anrop og større varslinger, slik at man får med seg alt – også på avstand. Under lading med MagSafe husker Ventemodus visningen som brukeren foretrekker. Ventemodus kan enkelt hentes opp når som helst ved å trykke på skjermen og er alltid tilgjengelig på iPhone 14 Pro takket være Alltid på-skjermen.

 

Ventemodus gir brukerne rask og oversiktlig informasjon på hele skjermen – designet for å være lett synlig på avstand når iPhone ligger på siden og lader.

 

Journal – en ny måte å sette pris på øyeblikket på

Journal er en ny app som hjelper iPhone-brukere med å reflektere over og fokusere på takknemlighet i hverdagen ved å skrive dagbok, som det har vist seg har en positiv effekt på mental helse. Ved hjelp av maskinlæring lokalt på enheten kan brukeren få opp personlige forslag til inspirasjon for dagens innlegg. Forslagene kurateres på en intelligent måte basert på nylig aktivitet – som bilder, steder, treningsøkter og mer – som gjør det enkelt å komme i gang med å skrive et dagbokinnlegg. I tillegg kan planlagte varslinger senke terskelen for å gjøre dagbokskriving til en vane i hverdagen. Journal er designet for å ivareta brukerens personvern og sikre at ingen – selv ikke Apple – kan få tilgang til dagbokinnleggene. Appen kan låses, og informasjonen behandles lokalt på enheten med gjennomgående kryptering. Med nye Journaling Suggestions API kan utviklere legge til dagbokforslag i appene sine.2

 

Journal bruker maskinlæring på enheten til å skape personlige forslag som kan være til inspirasjon for dagbokinnlegg.

Andre funksjoner i iOS 17 omfatter blant annet:

 • Safari styrker beskyttelsen ved Privat nettlesing ytterligere, både mot sporere mens brukeren surfer på nettet, og mot andre som kanskje har tilgang til enheten. De avanserte forsvarsmekanismene mot nettstedssporing forhindrer nå enda mer effektivt at nettsteder kan spore eller identifisere brukernes enheter. Privat nettlesing låses nå når modusen ikke er i bruk, slik at man ikke trenger å lukke fanene når man forlater enheten.
 • Nå er det enklere og sikrere å dele passord og passnøkler med en gruppe betrodde kontakter. Alle i gruppen kan legge til og endre passord for å holde dem oppdatert. Siden delingen skjer gjennom iCloud-nøkkelring, er alt gjennomgående kryptert.
 • Helse-appen har nye funksjoner for mental helse. Brukerne kan registrere stemningsleier og følelser gjennom dagen, se hvilke faktorer som bidrar til hvordan de har det, og bruke vanlige kliniske verktøy for kartlegging av angst og depresjon – i tillegg til andre ressurser som er tilgjengelige i brukerens region. Ved å se på enheten på lengre avstand blir det enklere for øynene å slappe av, noe som også reduserer risikoen for at barn utvikler nærsynthet. Skjermavstand-funksjonen i Skjermtid bruker TrueDepth-kameraet for å oppfordre brukerne til å holde skjermen lenger unna hvis den har vært nærmere enn 30 cm fra ansiktet over lengre tid.
 • Kart kan nå brukes også uten nett, slik at brukerne kan laste ned et bestemt område og bruke sving-for-sving-navigering, se beregnet tid til ankomst, finne steder i Kart med mer uten nettilgang. Kart gir elbilsjåfører informasjon om tilgjengelige ladere i sanntid og gjør det også enklere å oppdage og utforske flere tusen turstier i parker i hele USA.
 • AirTag kan deles med opptil fem andre personer, slik at venner og familie kan spore objekter i Hvor er? Alle i gruppen kan se hvor objektet er, spille av en lyd og bruke Presisjonssøk for å vise nøyaktig posisjon for den delte AirTagen når den er i nærheten. Dette fungerer også med annet tilbehør i Hvor er?-nettverket.
 • Apple Music introduserer Collaborative Playlists, som gjør det enklere enn noensinne å høre på musikk med venner, og med SharePlay i bilen kan alle passasjerene bidra til spillelisten.3Lytterne kan styre musikken fra sine egne enheter, selv om de ikke har et Apple Music-abonnement.
 • Nå er det enda enklere å dele innhold med AirPlay, som bruker intelligens på enheten til å lære seg brukerens preferanser. AirPlay kan også brukes med støttede TV-er på hoteller, slik at brukerne enkelt kan følge med på favorittinnholdet sitt på TV når de er på reise. Funksjonen har robust personvern- og sikkerhetsfunksjonalitet, og lanseres i løpet av året i utvalgte hoteller – i første omgang for IHG Hotels & Resorts.
 • AirPods får avanserte nye funksjoner, blant annet Lydtilpasning, Personlig tilpasset volum og Samtaleoppfatning, som gir en ny og unik lytteopplevelse. I tillegg har Automatisk bytting og anropskontroller fått et løft som gjør AirPods enda enklere å bruke.
 • I Hjem-appen kan brukerne nå se opptil 30 dagers aktivitetslogg for dørlåser, garasjedører, alarmsystemer og kontaktsensorer. I tillegg er to populære HomeKit-låsefunksjoner – trykk for å låse opp og PIN-koder – nå tilgjengelig for Matter-kompatible låser.
 • Påminnelser har fått en handlelistefunksjon som automatisk grupperer varene i listen i kategorier, slik at handleturen blir litt enklere. Brukerne kan endre grupperingen av varene, og listen husker brukernes preferanser.
 • Visuelt søk kan nå også brukes med videoer som er satt på pause. Brukerne kan nå også identifisere matretter, butikker, skilter og symboler.
 • Siri kan aktiveres ved å bare si «Siri». Når Siri er aktivert, kan brukerne gi en rekke kommandoer etter hverandre uten å måtte reaktivere assistenten.
 • I Bilder bruker Personer-albumet maskinlæring lokalt på enheten til å gjenkjenne flere bilder av brukerens venner og familie, samt av hunder og katter.
 • I tillegg har det kommet en rekke personvernoppdateringer – blant annet kan Kommunikasjonssikkerhet brukes både i Meldinger og for å holde barna sikre når de sender og mottar innhold via AirDrop, Contact Posters, en FaceTime-melding og når de bruker bildevelgeren til å finne frem innhold de vil sende. Funksjonen dekker nå også videoinnhold i tillegg til bilder. Den nye funksjonen Advarsel om sensitivt innhold gjør det enklere for voksne brukere å unngå å se uønskede nakenbilder og -videoer. På samme måte som med Kommunikasjonssikkerhet skjer all bilde- og videobehandling for Advarsel om sensitivt innhold lokalt på enheten – Apple får ikke tilgang til innholdet.
 • En rekke Tilgjengelighetsfunksjoner har blitt oppdatert: Assistert tilgang – et tilpassbart grensesnitt som lar personer med nedsatte kognitive evner bruke iPhone på en enklere og mer selvstendig måte, Direktetale, som lar personer uten taleevne kunne skrive inn tekst og få den lest opp for personer i nærheten, på telefonen eller FaceTime, Personlig stemme, som gjør det mulig for personer som risikerer å miste taleevnen, å skape en syntetisert stemme som høres ut som deres egen, og Pek og snakk, som lar blinde og synshemmede brukere lese tekst på fysiske gjenstander ved å peke mot teksten.

 

 

Juridisk

 • NameDrop blir tilgjengelig på Apple Watch med en oppdatering senere i år.

 • Journal-appen og Journaling Suggestions API blir tilgjengelig i en programvareoppdatering senere i år.

 • Collaborative Playlists blir tilgjengelig med en oppdatering senere i år.