slik-sparer-du-batteri-pa-iphone

Slik synkroniserer du kontakter fra Mac til iPhone

Opplever du problemer knyttet til skjermoppløsning, volumet eller lignende på den bærbare Mac-en din? Da kan det hjelpe å tilbakestille NVRAM.

Hva er NVRAM?

NVRAM (nonvolatile random-access memory) er en liten mengde minne som Mac-maskinen bruker til å lagre enkelte innstillinger, slik at den får tilgang til disse på en rask måte. Både volumkontrollere, valg av tidssone, startdisk og skjermoppløsning er alle innstillinger som ligger lagret i NVRAM. Å tilbakestille NVRAM vil ikke slette noen av filene du har lagret på maskinen. 

Slik gjør du det:

1. Slå av maskinen.

2. Slå maskinen på igjen før du holder inne disse fire tastene samtidig: Alt/opt, kommando (⌘), P og R.

3. Vent til det har gått omtrent 20 minutter før du slipper tastene, eller til du har hørt oppstartslyden for andre gang.

4. Når Mac-en har startet, kan du åpne systemvalg og justere de ulike innstillingene som ble tilbakestilt.  


Slik tilbakestiller du SMC

Dersom guiden over ikke var til hjelp, kan du prøve å tilbakestille SMC. Går viftene for full hastighet til tross for at du ikke kjører noen tunge programmer eller har maskinen sluttet å reagere når du trykker på på/av-knappen? 

Hva er SMC?

Det kan være mange grunner til at funksjonene på den bærbare mac-en din ikke fungerer optimalt. SMC (systemadministreringskontroll) er ansvarlig for blant annet batteristyring, varmestyring, tastaturbelysning og reaksjon på trykk på av/på-knappen.

Slik gjør du det:

1. Slå av maskinen.

2. Koble strømadapteren til en strømkilde og til maskinen.

3. Hold følgende taster inne samtidig: Skift + alt + ctrl + av/på

4. Slipp av tastene samtidig.

4. Trykk på på/av-knappen for å starte maskinen på nytt.