Mac i skolen

Mac eller PC - hva skal jeg velge?

La oss bare være helt ærlige: Vi mener selvfølgelig du skal velge en Mac. Samtidig vet vi at mange ikke er så godt kjent med forskjellene - og fordelene, og valg av en datamaskin kan derfor være vanskelig. Utvalget er stort, det går i ett med gigabyte og megabyte, og det er ikke alltid like tydelig hva som er hva. Men istedenfor å bare si: Du skal velge en Mac, er det viktig for oss at du har all den kunnskapen du trenger for å gjøre et godt valg og det som er riktig for deg. Når det kommer til stykke er vi rimelige sikre på at det betyr at du går for en Mac.

 

 

 

Operativsystemet

Verdens beste.

 

 

macOS

Den tydeligste forskjellen ligger i operativsystemet.

De fleste PC-er leveres med Microsoft Windows, et svært avansert operativsystem som er ment for å fungere sammen med mange forskjellige produsenter av PC-er. Som operativsystem støtter derfor Microsoft Windows en del mer programvare og maskinvare, og sikrer at du i praksis kan kjøre det meste som finnes på markedet. Apple sitt operativsystem derimot er laget spesielt for Mac, men dette er også en av de store fordelene. Nettopp fordi operativsystemet - og programvaren generelt, er laget spesifikt for den maskinvaren, får du et fullstendig intergret system der alt jobber somløst og fungerer optimalt sammen. Og det gir en unik brukeropplevelse.

 

Sikkerhet og personvern

For Apple betyr din tillit alt.

Det at operativsystem og maskinvare er laget for hverandre påvirker en annen faktor som for mange er viktig. Nemlig hvor pålitelig og sikker datamaskinen er. Det er ikke vanskelig å se at når samme selskap både bygger maskinvaren og programvaren, så kan man forvente mer stabilitet, mindre nedetid og færre tekniske feil. Rett og slett fordi man råder over alle deler av produksjonen og komponenter som kan påvirke hverandre - både underveis i produksjonen og etter lansering.

Og for Apple betyr din tillit alt. Derfor er sikkerhet og personvern noe av det første de tenker på. Produkter og tjenester er utformet for å beskytte informasjonen din, slik at du kan konsentrere deg om daglige gjøremål – helt uten bekymringer. Gatekeeper gjør det tryggere å laste ned apper, og beskytter deg mot å laste ned skadelig programvare. Laster du i tillegg ned alle appene dine fra App Store, er alle appene nøye sjekket før de blir godkjent. Videre bidrar funksjonen App Sandbox til å isolere apper fra kritiske systemkomponenter på Macen, innholdet ditt og de andre appene.

 

 

 

 

 

 

Kompatibilitet og støtte

Gjør som du alltid har gjort.

Det finnes helt klart programvare som kun støtter Windows, men det meste lages for begge plattformene, som til eksempel Skype, Dropbox, Spotify og Photoshop. Videre har både PC og Mac støtte for samme bransjestandarder og fungerer med praktisk talt alle e-postleverandører og nettsteder. Du kan koble til digitalkameraer, skrivere, harddisker, mus og tastaturer, samt vise og dele vanlige filtyper, inkludert PDF-filer, bildefiler, tekstfiler, MP3-filer, videoer, ZIP-filer og mer.

 

Microsoft

Beste av to verdener.

Selv Microsoft Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint) finnes for Mac og gir helt samme opplevelse og funksjonalitet som man er vant med fra PC. Det også verdt å legge merke til at en Mac faktisk kan kjøre Windows, noe som åpner for det beste av to verdener. Dette gjør du via det innebygde verktøyet Boot Camp. Parallels Desktop er også et alternativ, dersom du ønsker å kjøre Windows-programmer side om side med Mac-programmer uten å starte maskinen på nytt. En PC kan derimot ikke kjøre macOS.

 

 

 

 

Inkluderte apper

Programvare.

Alle Macer leveres med en samling apper for ting du gjør hver dag, som Safari, Bilder, Pages, Numbers og Keynote. Med de 3 siste kan du åpne og redigere Word, Excel og PowerPoint. I tillegg får du iMovie, GarageBand, Mail, Kalender, Meldinger, FaceTime, Notater, Kart og flere til. Siden dette er inkluderte apper – og ikke nettapper – drar de full nytte av Macens krefter for å gi raskest mulig ytelse.

Les mer om apper i skolen >

Kontinutitet

Jobb på tvers av alle enheter.

De samme appene får du også på iPad og iPhone, som sammen med iCloud gjør at du kan jobbe på tvers av enhetene uten noe ekstra utstyr. Hvis noen ringer deg på iPhonen, kan du svare på Macen. Du kan kopiere tekst eller et bilde fra én enhet og lime inn på en annen ved hjelp av vanlige kopier- og lim inn-kommandoer. Og har du på deg Apple Watch, låses Macen automatisk opp så snart du nærmer deg. Uten at du trenger å skrive inn passordet. Igjen er det en av de mange fordelene du får fordi programvare og maskinvare er laget for hverandre - og av ett og samme selskap.

Til sammenligning leveres også Windows med et utvalg innebygde apper, som Kart, Bilder, E-post, Kalender, Spill, Personer, OneNote, Groove Music (musikkspiller), og Film og TV. Merk at Office-pakken (Word, PowerPoint, Excel) er noe som må kjøpes i tillegg på både Mac og PC.

Les mer om Kontinuitet >

 

Denne artikkelen handlet om: