Tilbake til Ekspertise

Slik velger du riktig ørepropper.


Publisert: 22. februar 2021Er du på utkikk etter et par nye hodetelefoner, men ikke helt vet om du skal velge hodetelefoner, propper, trådløse eller kablet? Vi har laget en serie med artikler med tips til hva du bør se etter før du går til innkjøp, fordeler med de ulike typene og mer.

På denne siden får du vite mer om ørepropper. Vil du vite mer om øreklokker eller hodetelefoner til trening, gå til Slik velger du riktig øreklokker eller Slik velger du riktig hodetelefoner til trening.
 

 

Fordeler og ulemper:

Teknologien på ørepropper har blitt utrolig god og man kan få ørepropper med likeverdig lyd som store klokker, som både er trådløse og har støyreduksjon - uten å gå på akkord med lydopplevelsen. De har også fordelen av å være lette og enkle å ta med seg - og det gjør dem til favoritt for mange. Ørepropper passer til alle aktiviteter, men ekstra godt om man er mye på farten og vil ha noe som ikke tar stor plass. Og fordi du kan ha dem på deg hele dagen - i ørene, rundt halsen eller i lomma og veska, er de alltid der når du trenger dem. Men det gjelder å finne proppen som passer best for deg.

For enkelte virker enhver propp til å passe, imens for andre er det absolutt ingen som fungerer. Det kan være fordi det kjennes ut som om de alltid er på vei til å skli ut eller fordi de lager et vakuum som får det til å føles som at man har dotter i ørene. Andre legger ikke så godt merke til sånt og kan tilnærmet velge og vrake akkurat som de selv ønsker.

 

 

Kjøper du et par ørepropper så anbefaler vi derfor at du tester ut alle de medfølgende tuppene godt når du kommer hjem, dersom det er ørepropper med avtagbare tupper. Ofte følger det med small, medium og large, eller tupper av ulikt materiale, som gummi eller skumgummi. Ikke bare bruk de som sitter på! Du vil bli overrasket over hvor stor forskjell det gjør å finne de tuppene som sitter helt perfekt eller når du oppdaget at ørene dine faktisk ikke har samme passform. Kanskje bør du ha small i den ene og medium i den andre?

Synes du det er slitsomt med gummitupp som skal inn i øret, vurder heller modeller som ikke har avtagbare tupper eller som kommer med bøyle rundt øret. Begge typene skal ofte bare legges i øret, og for den sistnevnte; holdes på plass av bøylen slik at du er trygg på at de ikke detter ut. Det viktigste er uansett at det ikke kjennes ut som de er på vei til å skli ut (det blir fort plagsomt), men heller ikke de presser for mye inn øret (det blir ubehagelig).

Tips: Om du vet at øreoppene skal være med deg overalt så er det lurt å sjekke at de er laget for å tåle en støyt og har medfølgende etui for når du er på reise. Skal du ha dem på deg ute i all slags vær, da anbefaler vi at du ser etter noen som er vannbestandige (tåler litt fukt, svette og lett regn).

 

 

Hvilket lydbilde foretrekker du?

Hva du opplever som god lyd er helt avhengig av dine egne preferanser, som hva slags type musikk du hører på og hvilket lydbilde du foretrekker. Med lydbilde så mener vi f.eks. om du liker en fremtredene bass, kanskje fordi du hører mye på hip hop og R&B og vil at det skal slå litt ekstra ved hver takt. Eller et mer nøytralt lydbilde som like godt får frem bass, mellomtoner og diskant fordi du hører på rock eller klassisk musikk. Det viktigste er at du finner et lydbilde som du liker, ikke hva alle andre mener er det beste.

Tips: Skal du teste ut et par hodetelefoner, gjerne finn frem favorittsangen som du kjenner godt. Da vil du enkelt kunne vurdere om lydbildet er slik du kjenner det, og enda bedre, om hodetelefonene får frem toner og lyder som er med på sangen, men som du aldri har lagt merke til. Kanskje forelsker du deg i låten på nytt.

Kort om noen av de mest kjente merkene:

Bang & Olufsen: Herlig fylde.

  • B&O setter ofte standarden og har et lydebilde som både er rikt og dynamisk, samtidig som hvert instrument er godt separert og treffer nøyaktig når og så hardt det skal. Premium lyd, rene og klare toner og fyldig bass.

Beats: Ikonisk trøkk.

  • Beats har en noe mer fremtredende bass, men også masse fylde, noe som gjør seg utmerket for de som liker at lyden har en ekstra tyngde.

Apple og AirPods

  • Med sømløs bytting mellom alle dine Apple-enheter gir AirPods et nøytralt lydbilde med rene toner som gjør at de passer like godt til søndagsfilmen som til samtaler. Og de vil med sin lille størrelse overraske i både volum og fylde under musikkavspilling.

 

Hvorfor skal jeg velge trådløse?

Friheten du får uten kabler kan rett og slett ikke sammenlignes. Vi mener det løfter lytteopplevelsen. Du slipper å nøste opp knuter på kablene før du kan begynne å lytte. Det er ingen eller liten risiko for slitasjeskade eller brudd på kabelen. Du kan fritt bevege deg rundt uten å måtte dra med deg enheten man spiller fra. Med de fordelene, lydkvalitet i toppklasse og alle prisklasser, så er det få grunner til å ikke velge trådløse.

Bekymret for at det plutselig skorter på batteri? Med en heldags spilletid på én lading er sjansen for å gå tom på verst tenkelig tid mindre sannsynlig. Mange hodetelefoner har så kort ladetid at kun 5 minutter lading raskt gir 2-3 timer avspilling. Heller noen minutter med lading når man snører på skoene enn kabler, sier nå vi.

Denne artikkelen handlet om: