Tilbake til Ekspertise

Dette bør du gjøre før du selger, gir bort eller bytter Macen din.


Oppdatert: Juni 2022


Før du selger, gir bort eller bytter Macen din, bør du sikkerhetskopiere datamaskinen, deaktivere enkelte funksjoner og tjenester og tilbakestille til fabrikkinnstillinger ved å slette harddisken og installere macOS på nytt.

Overfører du filene dine til en ny Mac?

Les om hvordan du flytter filene dine til den nye Macen. Gjør dette før du sletter innholdet på harddisken eller følger andre fremgangsmåter.

1

Bør du bruke denne fremgangsmåten?

Hvis du har oppgradert til macOS Monterey på en Mac med Apple-chip (f.eks. MacBook Air M1) eller en Mac med Apple T2-sikkerhetsbrikken, følger du fremgangsmåten for å slette alt innholdet og alle innstillingene i stedet for fremgangsmåten i denne artikkelen.

For alle andre Macer og macOS-versjoner følger du fremgangsmåten nedenfor.

 

2

Sikkerhetskopier eller overfør filene dine

Sørg for at du har en oppdatert sikkerhetskopi av viktige data og filer. Les om hvordan du sikkerhetskopierer data i macOS. Eller bruke Overføringsassistenten til å flytte filene dine til en ny Mac.


3

Logg av iTunes

Hvis du bruker macOS Catalina eller nyere, kan du hoppe over dette trinnet.

Åpne iTunes. Fra menylinjen øverst på skjermen eller iTunes-vinduet velger du Konto > Autoriseringer > Fjern autorisering av denne maskinen. Oppgi deretter Apple-ID og passord, og klikk på Fjern autorisering. Finn ut mer om fjerning av autorisering.


4

Logg av iCloud

Hvis du bruker macOS Catalina eller nyere, velger du Apple-menyen  > Systemvalg, og klikker deretter på Apple-ID. Velg Oversikt i sidepanelet, og klikk deretter på Logg av.

Hvis du bruker en tidligere versjon av macOS, velger du Apple-menyen  > Systemvalg, klikker på iCloud og deretter på Logg av.

Du blir spurt om du vil beholde en kopi av iCloud-dataene dine på denne Macen. Du kan beholde en kopi, fordi du sletter Macen senere. iCloud-dataene dine forblir i iCloud og på andre enheter som er logget på iCloud med Apple-ID-en din.


5

Logg av iMessage

Åpne Meldinger-programmet. Deretter velger du Meldinger > Valg i menylinjen. Klikk på iMessage, og klikk deretter på Logg av.


6

Hvis du skal beholde sammenkoblede Bluetooth-enheter, fjerner du sammenkoblingen for disse (valgfritt)

Hvis du har Bluetooth-enheter – for eksempel tastatur, mus eller styreflate – sammenkoblet med Macen og skal beholde disse enhetene, kan du fjerne sammenkoblingen for disse. Dette valgfrie trinnet forhindrer utilsiktet inndata på Macen hvis datamaskinen og Bluetooth-enhetene har forskjellige eiere, men blir værende innenfor Bluetooth-rekkevidde for hverandre.

Hvis du fjerner sammenkoblingen for en iMac, Mac mini eller Mac Pro, må du ha et tastatur og en mus med USB eller en annen type kabel for å fullføre disse trinnene.

For å fjerne sammenkoblingen for Bluetooth-enhetene velger du Apple-menyen > Systemvalg, og deretter klikker du på Bluetooth. Hold pekeren over enheten du vil fjerne sammenkoblingen for, og klikk deretter på fjern (x)-knappen ved siden av enhetens navn. Klikk på Fjern når dialogboksen spør deg om du er sikker.

Hvis du bruker en iMac, Mac Pro eller Mac mini, bruker du et tastatur og en mus med USB eller en annen type kabel for å fullføre neste trinn.


7

Slette harddisken og installere macOS på nytt

Den beste måten å tilbakestille Macen til fabrikkinnstillingene på er å slette harddisken og installere macOS på nytt

Når installasjonen av macOS er ferdig, omstarter Macen til en Velkommen-skjerm og ber deg om å velge et land eller en region. Hvis du vil la Macen være i en «rett-fra-esken»-tilstand, skal du ikke fortsette med konfigureringen av systemet. Trykk på Kommando-Q i stedet for å slå av Macen. Når den nye eieren slår på Macen, vil Oppsettassistenten lede dem gjennom oppsettprosessen.

 

8

Tilbakestille NVRAM og slå av maskinen

Slå på Macen og trykk umiddelbart på og hold nede disse fire tastene samtidig: Tilvalg, Kommando, P og R. Slipp tastene etter omtrent 20 sekunder. Dette fjerner brukerinnstillingene fra minnet og gjenoppretter bestemte sikkerhetsfunksjoner som er endret. Finn ut mer om tilbakestilling av NVRAM.

Når du har tilbakestilt NVRAM, starter Macen opp til oppsettsassistenten igjen. Hvis du vil la Macen være i en «rett-fra-esken»-tilstand, trykker du på Kommando-Q for å slå den av i stedet for å fortsette oppsettet.